Årets julegave: BLU-RAY-SPILLERE

Det finnes snart 1,8 millioner HD-klare TVer i de norske hjem, og disse trenger høyoppløst innhold. Fagbladet Elektronikkbransjen kårer derfor Blu-ray Disc-spillere (BD) til årets julegave 2008.

I januar 2008 ble det klart at BD vant over HD-DVD som system for avspilling av høyoppløst lyd og bilde på plater. Først etter dette kunne vi regne med noen særlig omsetning av disse produktene. BD er en naturlig videreføring av DVD-systemet. Det viktigste med formatet er muligheten til å gjengi høyoppløselig video. I så måte er BD et viktig medium for alle som har kjøpt flat-TV.

Inntil nylig har prisen på BD-spillerne vært relativt høy. Det har gjort at salget ikke har økt så raskt som mange har ønsket. Omsetning av film har heller ikke vært stor hittil. For kort tid siden ble det imidlertid lansert BD-spillere til under 2.000 kroner. Dette er et insitament som kan skape økt interesse for og omsetning av denne produktgruppen. Utvalget av BD-filmer er stadig økende, og prisene nærmer seg DVD-nivå.

Som medium viser også BD evne til å fornye seg. Det beste eksemplet er BD-Live, der spillerne gir tilgang til ekstrainnhold via internett. Dette gir helt nye muligheter for tilleggsinformasjon og underholdning knyttet opp mot innholdet i platene.

Årets tilbehør: SANDISK MINNEKORT

Minnekort fra SanDisk er valgt til årets tilbehørprodukt. SanDisk er et ungt selskap, etablert i en garasje i Los Angeles på slutten av 80-tallet, og er i dag markedsledende både på verdensbasis og i Norge. Hos oss har kortene tre distributører: Aurora Group AS, Tura Scandinavia AB og Aronsen AS. Merket leverer minnekort i alle formater. Minnekapasiteten har kommet opp i 32 GB, både for SD- og CF-kortene. De øvrige kortvariantene leveres foreløpig opp til 16 GB. SanDisk-kortene blir også markedsført for stadig større datahastighet med typebetegnelser Extreme 3 og 4.

Årets digitalboks: GRUNDIG DTR 8860

Grundig DTR 8860 er valgt til årets digitalboks. Med overgangen fra analog til digital kringkasting og programdistribusjon får de aller fleste av oss nye TV-bokser i hjemmet. I dagens situasjon er slike bokser nødvendig for alle plattformene. Utbyggingen av det digitale bakkenettet pågår for fullt, og omsetningen av slike bokser for denne plattformen er meget høy. Dette preger året 2008 mer enn noe annet. Med de digitale boksene kommer muligheten til å motta HD-sendinger. En viktig funksjon i TV-boksene er videoopptak på harddisk (PVR). Denne funksjonen kommer i TV-bokser for alle plattformene. Grundig DTR 8860 er valgt fordi den er typisk for den teknologiske utviklingen innen denne produktgruppen. Den er spesiallaget for bakkenettoperatøren RiksTV – med mulighet til å bruke ledig kapasitet i bakkenettet om natten til å laste ned filmer og TV-underholdning, også i HD-kvalitet.

Årets klassiker: KENWOOD MAJOR

Kenwoods kjøkkenmaskiner er valgt til årets klassiker. Kenwood-maskinene har vært i det norske markedet i 60 år, og det er trolig solgt nær en million av dem. Maskinene har vist seg å være meget sterke og levedyktige, og mange gamle maskiner er i bruk den dag i dag. Det er modellen Major som er mest solgt i Norge, trolig har 90 prosent av Kenwood-produktene dette navnet.

Selv om det henger mye igjen av de opprinnelige konstruksjonene i dagens maskiner, viser også dette produktet evnen til å fornye seg. Det skjer en kontinuerlig produktutvikling. Nyeste skudd på stammen er Titan-serien. Selv om Kenwood-maskinene er relativt kostbare, holder omsetningen seg oppe på et høyt nivå.

Årets mobiltelefon: APPLE IPHONE 3G

Apple iPhone 3G er valgt til årets mobiltelefon. Denne telefonen kan betegnes som en av de viktigste nykommerne innen denne produktkategorien i år. Her har Apple brukt sine kunnskaper når det gjelder å legge enkel og logisk betjening i en mobiltelefon. Berøringsskjerm og omfattende bruk av symboler er en del av dette.

Telefonen er lansert gjennom en bestemt operatør. Det har begrenset omsetningen en del. Prisen er også ganske høy. Det har gjort at den ikke når alle kjøpergrupper. Til tross for dette må Apple iPhone 3G ses på som den kanskje viktigste nyheten i mobiltelefonmarkedet i år.

Årets spill: LITTLE BIG PLANET

Little Big Planet er Sonys nye plattformspill som for alvor skal samle familien rundt PlayStation 3. Konseptet med at man skal arbeide seg fra brett til brett kjenner man fra Nintendos Super Mario, men der stopper også likhetene.

Little Big Planet utnytter det høyoppløste formatet som ligger i PS3 både når det gjelder lyd og bilde. Et samlet kritikerkorps har kastet Yatzy med seksere i sin begeistring over spillet, som med sin aldersgrense på 7 år treffer bredere enn de store actiontitlene som er ute før jul. I tillegg til at hele familien kan spille sammen, er en viktig funksjon at man kan lage sine egne spillbrett. De nye spillbrettene kan deles med venner, eller man kan legge dem tilgjengelig for alle som spiller Little Big Planet.

Årets film: MAMMA MIA

Over en million norske menn og kvinner har sett Abba-filmen Mamma Mia! på kino. Dette gir store forventninger til julesalget, og distributøren har 500.000 DVD- og 10.000 BD-plater klare på lanseringsdagen 26. november. Aldri før har det vært sendt ut så mange kopier av en film på det norske markedet fra dag én.

Filmen har bred appell, for menn og kvinner i alle aldre, og mange vil nok være så smarte at de gir bort en gave de selv ønsker seg. Abbas klassikere har en dominerende plass i filmen, og i manges ører tåler denne musikken gjenhør etter gjenhør.

Mange har gått på spesielle allsang-visninger av filmen på kino. Nå kan man arrangere sine egne allsang-kvelder hjemme, og best lyd og bilde får man selvsagt ved å kjøpe BD-utgaven.

Årets hvitevare: TØRKETROMLER MED VARMEPUMPEEFFEKT

Tørketromler har ikke vært produktgruppen det har skjedd mest på innen hvitevarer de senere årene. I det siste er det derimot kommet flere modeller med varmepumpeteknologi, samme prinsipp kjenner vi fra oppvarming av hus. En kompressor og et tradisjonelt kjølesystem har en varm og kald side, der den varme siden øker temperaturen i luften som går inn i tøyet, mens den kalde siden brukes til å kondensere fuktigheten i den varme luften som kommer ut fra tøyet. Varmepumpeprinsippet for tørketromler bruker luften i rommet rundt trommelen som den kalde delen av systemet. Varmepumpen gjør dette om til varme som tørker tøyet. Dermed blir mye av den elektriske energien som blir brukt til oppvarming og tørking i tradisjonelle tørketromler erstattet av denne varmevekslingen. Det betyr at de nye tromlene har gått under halvparten av strømforbruket til en tradisjonell trommel.

Eksempler på slike tørketromler er: AEG Lavatherm TN95470, Bosch EcoLogixx 7 og Miele T8627WP.

Årets fotoprodukt: PANASONIC G1

Elektronikkbransjens forretninger tar over en stadig større del av kamerasalget. Foreløpig har det i hovedsak dreid seg om kompaktkameraer, men nå øker også omsetningen av speilrefleksutstyr raskt. Årets fotoprodukt er Panasonic G1. Dette kameraet er verken speilrefleks eller et kompaktkamera. G1 er en mellomting, og forener de beste egenskapene fra begge kameratypene. Kameraet har en meget stor elektronisk søker, større en den i mange profesjonelle kameraer. Kameraet har alle typer innstillinger og en skjerm med en mengde informasjoner som er lett forståelig for brukeren. Optikken er utskiftbar, som i speilrefleks. Kameraet er ikke så lite at det går ned i en jakkelomme, men det er likevel lett i vekt. Noe av det mest oppsiktsvekkende med kameraet er funksjonen Intelligent Auto som gjør at det behersker alle lysforhold på en flott måte. Dette er en funksjon bør være viktig, ikke minst for nybegynnere som skal ha et avansert kamera.

Årets dataprodukt: ACER ASPIRE ONE MINI-PC

De små datamaskinene med 7 til 10 tommers skjermer og vekt på en drøy kilo blir kalt mini-PC eller surfedatamaskiner. De blir brukt av studenter og forretningsfolk, og er lette å ta med seg rundt i huset, ut på reise – eller ut av butikken, siden prisen ligger på rundt 3.000 kroner.

Lanseringen av Intels Atom-prosessor passet ypperlig for lanseringen av de nye små maskinene, og man kan velge mellom operativsystemene Linux og Windows XP – og 8 GB fastminne (SSD) eller 160 GB harddisk.

Med innebygd kamera og retningsstyrt mikrofon er det mulig å kjøre videosamtaler, og med et tilnærmet fullverdig tastatur er dette den nye digitale notatblokken.

Det er viktig å merke seg at mini-PCene for de fleste vil være en nummer to maskin, da det trengs mer krutt til å gjøre tyngre operasjoner.

Acer var ikke først på banen i kategorien, men har tilført den mye – og vi kårer derfor Aspire One til årets dataprodukt.

Årets småelektriske: ELECTROLUX ERGORAPIDO

Små støvsugere er en av de mest populære julegavene. Til denne kategorien hører modeller som er oppladbare og som brukes som supplement til husets store støvsuger eller sentralstøvsugersystem. Electrolux Ergorapiodo er valgt til Årets småelektriske. I motsetning til at de fleste slike modeller er av typen hånd- eller bordstøvsugere, er Ergorapido en håndstøvsuger med skaft. Det betyr at den også har rør med gulvmunnstykke. Modellen kommeri fire farger, som har blitt endret i takt med tidens motefarger. Den har lader og opererer med 12 volt. Produktet er frittstående, og hverken støvsugeren eller laderen behøver å skrus fast i veggen. Gulvmunnstykket er leddet 180 grader, som betyr at modellen er lett å manøvrere. Electrolux karakteriserer den selv som sin største støvsugersuksess.

Til toppen