Electrolux Assistent har også hatt en hovedrolle i svensk barne-TV, utstyrt med øyne og hjul.

Assistenten er pensjonist men fortsatt like aktuell

– Assistent har vært i salg kontinuerlig i 67 år med samme hovedkonsept. Den er fortsatt en av de ledende på markedet.

Det sier salgssjef Guri Brennhovd Løchsen i Electrolux Home Products Norway AS.

Enkelte av bransjens produkter er opp gjennom årene blitt ikoner. Radionettes Kurer reiseradio og AEG-vaskemaskinen Turnamat er eksempler på det. Electrolux Assistent må også få samme status. Den har overlevd alle de andre ikonene.

Den første Assistent-modellen kom på markedet i 1940. I følge Brennhovd Løchsen kom maskinen samtidig også på det norske markedet. Hun forteller at salget naturlig nok var lite i starten, og det var spesielt vanskelig å få fatt i deler på grunn av krigen. Det var opp til tre års ventetid på kjøp av ny maskin på denne tiden. Litt spesielt var det kanskje at de kjøpere som fikk henvisning fra lege om at de trengte en slik maskin, kom først i køen.

– Assistent har vært i salg kontinuerlig i 67 år med samme hovedkonsept. Den er fortsatt en av de ledende på markedet, sier Brennhovd Løchsen.

Produksjonen av Assistent startet i Stockholm og ble senere flyttet til Motala, og videre til Electroluxs’ fabrikk i Ankarsrum i 1969.

Sementblander

Til det mer særegne om denne maskinen hører at man faktisk kan blande ut sement med Assistent.

– Sementblandinger blir testet for at produsenter blant annet skal vite holdbarhet og om konsistensen er riktig. Laboratorier som tester sementblandinger i små porsjoner, trenger naturlig nok ikke å bruke store sementblandere. Da fant man ut at en kjøkkenmaskin som Assistent godt kunne brukes til formålet. Det viste seg imidlertid at det bare var Assistent som klarte denne oppgaven tilfredsstillende. Dermed endte Electrolux opp med flere bestillinger til slike laboratorier, sier Løchsen.

Husmorens befrier

Men det er selvfølgelig først og fremst i kjøkkenet Assistenten har hatt sin arbeidsplass. Electrolux Assistent kom på markedet i en tid da tilgangen på ferdiglaget mat var meget begrenset. På 40-tallet var kjøkkenet husmorens arbeidsplass. Veldig mye av matlagingen ble gjort for hånd, for eksempel baking. Dette var et krevende arbeid som tok mye tid. Derfor opplevde mange lanseringen av Assistent som en revolusjon på kjøkkenet. I løpet av kort tid ble maskinen og tilbehøret til den så populært at det var flere års ventetid for å få kjøpt en maskin.

I dag er situasjonen helt annerledes på kjøkkenet, men Electrolux legger vekt på at en kjøkkenmaskin først og fremst kan brukes til å spare penger. Fabrikanten mener at en fire personers familie kan tjene inn det maskinen koster allerede første året hvis de baker sitt eget brød.

Fabrikanten legger også vekt på at fest og Assistent hører sammen. Interessen for kjøkkenmaskiner stiger i takt med at kjøkkenet mer og mer blir et fellesrom for hele familien. Med kjøkkenmaskiner og moderne kokebøker kan man by på hjemmelaget mat både med tradisjonelle og spesielle retter til venner og familie.

– Før jul og andre høytider tas Electrolux Assistent frem som en selvfølgelighet, sier Eddie Johansson, som er markedsansvarlig for Electrolux Assistent i Västervik.

Han legger vekt på at den maskinen du tar frem godt kan være den samme som bestemor brukte. Johansson mener at en slik maskin er helt ulik utviklingen av for eksempel støvsugere.

– Støvsugere blir mer og mer effektive fra modell til modell. Assistent har stort sett vært uforandret. Den overrekkes fra generasjon til generasjon fordi den holder høy kvalitet, sier David Leidenborg som er bedriftshistoriker hos AB Electrolux i Stockholm.

Best i test

Opp i gjennom årene har en maskin som Electrolux Assistent selvfølgelig fått mange tester og mye omtale. Det svenske Matmagasinet har kåret Assistent til Best i test for sin enkelhet og effektivitet. Den er blitt betegnet som gedigen og praktisk av tidsskriftet Allt om mat. Det avgjørende for denne uttalelsen var at Assistent er stillegående og at de ulike delene er lett å montere. ICAs magasin Kuriren beskriver Assistent som lettvint, lett å rengjøre og stabil. Bruksanvisningen, som også inneholder oppskrifter, blir satt stor pris på av både ICA og Matmagasinet.

Assistents funksjoner er i dag stort sett de samme som da Alvar Lenning konstruerte maskinen. Maskinen har gjennomgått små forandringer i konstruksjonen men har naturlig nok fått en del fargevarianter opp gjennom årene.

– Selvfølgelig har Assistenten mange konkurrenter, men jeg betegner alle andre bare som leketøy, sier Eddie Johansson.

Historiske hovedtrekk

1940 Første Assistentmodell med betegnelse NG1. Motor 250 watt, kabinettfarge beige. Oppskrifthefte beregnet på krigstider.

1945 Modell N1. Ny kvern, tre års leveringstid.

1951 Kortere stativ, sentrifugalbryter, 275 watts motor.

1954 Modell N4. Uttak for mikser.

1962 Modell N4D. 400 watts motor. Produksjonen flyttes fra Stockholm til Motala.

1969 Variomat, trinnløs tid og turtallsregulering. Produksjonen flyttes fra Motala til Ankarsrum.

1971 Ny mikser, plastkvern, kabinettfarge hvit og mørke grå.

1978 Større kvern i aluminium, kabinettfarge beige og brunt.

1981 Prøvemodell i plast, cirka 100 maskiner produsert.

1987 Elektronisk momentstyring, større turtallsområde, kabinettfarge hvit og grå.

1990 Jubileumsmodell 50 år, farge grå metallik og svart. Egen modell for USA og Canada.

1995 Myk formgivning, lys i betjeningsbryteren.

1998 Motorkraft økt til 600 watt.

1999 En av tre vinnere i ICA-test om hvilken maskin som elter best.

2000 Basismodellen innføres med to ulike tilbehørspakker.

2001 Best i test i Matmagasinet.

2002 Markedsføringen flyttes til fabrikken i Västervik. Best i test i et finsk fagtidsskrift.

2003 En egen modell Corvel Chrome innføres for LUX International.

2005 Kraftigere motor med trinn på 550 til 750 watt, større turtallsområde: 40 til 190 omdreininger per minutt.

2006 Best i test i Forbrukerrapporten og i tidsskriftet Råd & Rön.

Engelsk annonse for ukeblad, trolig fra 60-tallet i tiden før Assistent kom med trinnløs turtallsregulering.
I 67 år har Electrolux Assistent vært i bruk på norske kjøkken.
Salgssjef Guri Brennhovd Løchsen med en av de gamle Assistent-modellene (til venstre) og nyeste modell. Det er forbausende likhet i konstruksjon og bruksmåte.
Electrolux Assistent kom på markedet i en tid da tilgangen på ferdiglaget mat var meget begrenset.
Til toppen