Eksempel på de nye veggfestene fra Vogels med dobbelt svingarm. Det gjør at TV-skjermen kan trekkes ut fra veggen og svinges både til høyre og venstre. Festet stopper skjermen før kanten av den treffer veggen.

Avanserte veggfester

Stativer er ikke hva de var. Nå kommer mange nye modeller tilpasset flatskjermer.

Dette var naturlig nok i fokus på IFA for Aurora, som har agenturet for Vogels. Det er produkter som blir laget i Holland.

– Den enorme interessen for flatskjerm og alle de nye modellene med ulik størrelse har gitt både produsenten og oss mange utfordringer, sier salgssjef Jan Einar Ervik hos OSK Elektrotilbehør AS, som er den norske delen av Aurora-konsernet. De mistet distribusjonsavtalen med Elkjøp i mai, men har brukt tiden siden da til å skaffe seg mange nye kunder.

– Nå satser vi sterkt på blant annet Euronics og har fått 40 – 50 nye totalkunder. I tillegg har vi gått sterkt inn på mange nettbutikker, som er en ideell distribusjonskanal for mange av produktene våre. I tillegg er vi også tvunget til å gå inn på nye kanaler. Vi er blitt stor hos Elprice, sier Ervik, som likevel innrømmer at firmaet ennå ikke har tatt igjen alt det tapte.

Aurora/OSK satser også på dagligvarehandelens non-food produkter og databransjen, men her blir det ikke markedsført varer under eget merke. Andre nye felt er spilltilbehør og utstyr for trådløst nettverk.

Godt feste

30 prosent av alle flatskjermer som blir solgt i Skandinavia, har nå et Aurora veggfeste.

– Det viser at slett ikke alle bruker det veggfestet som følger med apparatet når de kjøper det. I stedet kjøper de et mer avansert feste som gir flere muligheter, sier Ervik.

Når det gjelder Vogels produkter, består utvalget først og fremst av veggfester, veggstativer og kabelføringer. Veggfestene er blitt langt mer avanserte og er ikke lenger bare en festeanordning. Svingbarhet er i og for seg ikke noe nytt, men nå er det presisjons svingarmer som tåler selv de største skjermene.

– Vi har et stort utvalg av fester både for små og store apparater, og særlig for de store skjermene må opphenget være godt forankret i veggen. Det følger med franske skruer, plugger og god instruksjon i feste på ulike typer vegg. En del av kvaliteten går på at festene ikke skal sige på sikt, sier Ervik.

De mest avanserte veggfestene har dobbeltarm-funksjon. Det gjør dem svingbare til begge sider. Metallstengene har gummiforinger og skjult kabelføring. Kabelføringen er i aluminium. De blir markedsført i lengder på 63 cm, men kan kappes i ønsket lengde og rommer opptil fire scartkabler. Når skjermen svinges ut med et dobbeltarmfeste, blir den stoppet av festet før kanten på skjermen treffer veggen.

I tillegg har Aurora/OSK utstyr for tradisjonelle lyd- og bildeprodukter.

Ervik tror at de tradisjonelle bordstativene forsvinner mer og mer, også som standard tilbehør til TV-apparatet. Grunnen er først og fremst det store prispresset som det nå er på flat-TV. Dette vil øke omsetningen av veggfester og annet tilbehør rundt det, tror han. Det kommer også nye typer møbler eksempelvis i form av bord for projektorer.

De nye veggfestene har solid konstruksjon, og svingarmene har gummiforinger.
Til toppen