– Dessverre har ikke mange av filmene som blir vist i HD-format like god kvalitet som dette, sier nordisk produktsjef Finn Urianstad hos Pioneer.

Bare plasma i TVene fra Pioneer

Pioneer satser fortsatt utelukkende på plasma når det gjelder flatskjerm. Ellers sto DVD, Blu-ray og navigasjon i sentrum på Pioneers utstillingsområde.

Forbedret bildekvalitet, ny design, flere funksjoner og fleksibilitet med hensyn til høyttalere er noe av det Pioneer satser på i utvalget av plasma-TV kommende sesong.

– Vi satser fortsatt utelukkende på plasma. Det gjør flere leverandører i bransjen. Vi ser at når det gjelder store flatskjermstørrelser, har plasma fortsatt det største grepet, sier nordisk produktsjef Finn Urianstad.

Pioneerskjermene starter på 42 tommer og i forbrukermarkedet kommer også 50 tommer og på sikt også enda større modeller.

– Den nye produktserien vår har XGA-oppløsning som standard. I sommer lanserte vi en skjerm med enda høyere oppløsning og dette apparatet fikk en Eisapris som årets HD-innovasjon. Utfordringen nå er å få markedet til å forstå at oppløsning ikke er det eneste som teller når det gjelder flatskjerm. Det er også viktig å vurdere bildekvalitet, bildebehandling og behandling av de øvrige signalene i apparatet. Det må optimale løsninger til av disse faktorene for å gi best mulig bildekvalitet, sier Urianstad.

Han legger også vekt på at programvaren er viktig for bildekvaliteten.

Vekslende kvalitet

Urianstad er opptatt av den sterkt vekslende kvaliteten på programmene som ble vist på høyoppløselige skjermer.

– Dette er jo en forbrukermesse, og utstillerne her er selvfølgelig veldig opptatte av å vise hva som kommer av filmer. Noe av det som blir vist er smakebiter av filmer fra 90-tallet og tidligere. Mange av dem faller dessverre igjennom når det gjelder teknisk kvalitet når de blir vist på skjermer som har et fantastisk potensial. Det hjelper med andre ord ikke at skjermene er aldri så gode når filmene er teknisk dårlige, sier Urianstad.

Pioneer vil trolig komme med sin første Blu-ray-spiller på den norske markedet våren 2007. I løpet av høsten kommer en DVD-opptaker med hele 500GB på markedet. Den gir rom for inntil 1.422 timer opptak hvis du velger den mest komprimerte kvaliteten. Vil du ha større lagringskapasitet, kan du kople en ekstern harddisk til opptakeren. Urianstad legger vekt på at disse opptakerne også er velegnet til lagring av stillbilder, MP3 og CD-musikk.

Lydprodukter

På 70- og 80-tallet hadde Pioneer sin storhetstid på HiFi. Nå blir det satset på nytt på denne produktgruppen.

– Vi skal definitivt satse på dette i Norge. Før flatskjermtiden var Pioneer primært et lydselskap. Senere i høst lanserer vi tokanals stereoforsterkere i en ny serie med CD/SACD-spiller på flere nivåer. Fokus er å gi god stereolyd, sier Urianstad.

Han mener produktene greit vil kunne distribueres gjennom de store kjedene, i likhet med bildeproduktene fra Pioneer.

Navigasjon, ikke DAB

Pioneer satser stort på nye navigasjonsløsninger.

– Alle produktene våre er fo r bil, sier produktsjef Jo Kjorstad.

Pioneer kommer med navigatører både for normal DIN-høyde og for dobbelt DIN-høyde. Produktene for dobbel DIN gir plass til relativt stor skjerm i kombinasjon med DVD-spiller. Et slikt anlegg kan også gi underholdning for baksetepassasjerene.

– Fellesbetegnelsen for de nye produktene våre er AVIC, som står for ”Audio Video Infomation Communication”. Med det sier vi at produktene ikke bare er navigasjonsanlegg men også har anlegg for trådløs kommunikasjon (blåtann), informasjon og DVD, sier Kjorstad.

Navigasjonsenhetene har minne opp til 30 GB. 20 GB er forbeholdt kartinformasjonene. Kjorstad legger vekt på at dette er den mest omfattende kartbasen i Europa i dag. Den inneholder alle land i vest-Europa og enkelte land i øst. De siste ti GB er forbeholdt musikk og kan lagre innholdet av inntil 300 CDer.

TeleAtlas, som står for kartverket i Pioneerproduktene, har også begynt å utvikle detaljkart for større byer. Foreløpig gjelder dette 40 byer i Europa, inkludert Oslo. Kartverket gjengir detaljer ned til 25 meter og omriss av bygninger. Det kommer bærbare navigasjonsenheter. De får plass i skjortelomma og du kan bære de med deg når du går i en by. Detaljkartene kommer når du kopler navigasjonsenheten over til fotgjengermodus.

– Dere var tidlig ute med DAB-radio i bil. Hva skjer på den fronten?

– DAB-radioer er ikke lenger med i sortimentet vårt, men vi kommer selvfølgelig med det igjen hvis det blir stor etterspørsel etter det i Europa, sier Kjorstad.

Produktsjef Jo Kjorstad viser nyheter i AVIC-serien med navigasjonsanlegg øverst og kombinert navigasjon/DVD i dobbel DIN-høyde nederst.
Pioneer satser fortsatt utelukkende på høykvalitet plasmaskjermer i størrelse over 42 tommer.
Pioneer presenterer nå en serie tokanalsforsterkere. Designene er laget i samarbeid med Air Studios AS i London. Siktemålet skal være å gi kvalitet for lydentustiaster. Modell A6 til venstre koster ca 4000 kroner og modell A9 ca 8000,-.
CD/SACD-spilleren D6 kommer på markedet til høsten og vil koste ca 4000,-.
Til toppen