Panasonics nye BD-spiller, BD 50, er blant de første dedikerte spillerne med Profil 2.0. Pris cirka 5.000 kroner, opplyser Panasonic. Spilleren kom i salg fra juli.

BD IKKE BARE BD

Blu-ray Disc (BD) Profil 2.0 er den beste og endelige profilen (foreløpig), men blir ikke standard før til høsten.

Vi gir deg oversikten over de ulike Blu-ray Disc-profilene! Kjøpte du Blu-ray i startfasen, har du en Profil 1.0-spiller. Så kom Blu-ray Profil 1.1, også kalt «Bonus View» med bilde-i-bilde-mulighet. Nå kommer Profil 2.0-spillerne, også kalt «BD-Live».

PS3 – som kjent verdens mest utbredte BD-spiller – er faktisk oppdatert til Profil 2.0 allerede, hvis du har lastet ned den siste firmware-oppgraderingen via internett.

Forvirrende med disse ulike profilene? Ganske forståelig.

– Dette er unødvendig forvirrende for forbrukerne. Enten det var planlagt slik fra starten eller ei, så gir de ulike profilene et inntrykk av at produsentene tvinger Blu-ray Disc-eierne til å kontinuerlig oppgradere utstyret sitt, sier Josh Zyber fra High-Def Digest til MSNBC.com.

Forskjellene

MSNBC.com har laget en oversikt over de tre profilene, og hva de innebærer. Dine seervaner og behov kan være avgjørende for hvorvidt du trenger for eksempel Profil 2.0, eller ikke.

Den eneste forskjellen mellom Profil 1.0 og Profil 1.1 er at man på sistnevnte også kan bruke bilde-i-bilde-funksjoner, hvis platen/filmen har dette. En Profil 1.1-spiller har minimum 256 megabyte lagringsplass, og sekundære audio- og videodekodere som gjør bilde-i-bilde mulig.

Så hva gjør Profil 2.0? Den gir spillerne enda mer minne (1 gigabyte) og har en ethernet-inngang, som tillater internettoppkopling. Dette igjen gir deg som seer muligheter, hvis filmen du har kjøpt på BD har disse: Det kan være snakk om å laste ned trailere, få enda mer ekstramateriale til filmen, spille direkte via nettet, og så videre.

Ikke for alle

– Vi tror BD-Live blir viktig for noen forbrukere, men ikke alle. For dem som ikke bryr seg om denne typen ekstramateriale og som ikke vil kople spilleren opp mot nettet, er det logisk å kjøpe spillere som ikke har BD-Live, sier Don Eklund, executive vice president, Advanced Technologies hos Sony Pictures Home Entertainment, til MSNBC.com.Så langt er det sluppet veldig få BD-utgivelser med BD-Live. The 6th Day – utgitt i mai i Norge, og Walk Hard — The Dewey Cox Story, som kommer i slutten av august, er blant de to første. Begge utgivelsene er fra Sony.

Hvis du ikke benytter deg av webmulighetene som allerede også finnes på enkelte DVD-er og ikke orker mer kabelsalat i stuen, er kanskje ikke BD-Live noe for deg. Men spillerne kommer. Både Sony, Panasonic og andre elektronikkselskaper har varslet Profil 2.0-BD-spillere fra sommeren av og utover.

Profil 3.0? Ingen snakker høyt om det ennå, men det kan bli en realitet om noen år. For når både skjermene, spillerne og forsterkerne skal gi oss 3D-bilder, kan dette bli aktuelt for å implementere den nye teknologien.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.6/2008

Til toppen