Daglig leder Erik Østby i EM Nordic AS og internasjonal salgssjef Theresa L. Hoffman i C. F. Martin & Co. Foto: Stian Sønsteng

C. F. MARTIN & CO. TIL EM NORDIC

C. F. Martin & Co. er et nytt agentur for EM Nordic AS. – Martin er nummer én. Det er som å få Mercedes Benz-agenturet, sier daglig leder Erik Østby.

– Vi har nettopp fått det, etter en lang og hard kamp. Dette kommer til å bety utrolig mye for oss omsetningsmessig, og det vil også gi oss en økning i de andre merkene, siden vi i enda større grad blir en totalleverandør, sier Østby. Han er daglig leder ved EM Nordics Norges-kontor, og vi møter ham på Musikmesse i Frankfurt den første uken i april.

Fra før hadde vi allerede Paul Reed Smith, PRS Guitars, som nesten har samme status, men innen elektriske gitarer

C. F. Martin & Co., Inc. leverer håndbygde akustiske gitarer med stålstrenger, og de har produsert to millioner av dem siden starten i 1833. Hovedkontoret deres ligger i Nazareth i Pennsylvania i USA. Tidligere har Gulmoen og Engh AS hatt agenturet i Norge, de har nå lagt ned virksomheten.

En Dreadnought-modell i silkefinish laget med tanke på det europeiske marked. Pris: 24.000,-.

 

– Vår styrke er at vi er i hele Norden, men det ironiske er at vi kun har fått C. F. Martin & Co. for Norge. Vi arbeider nordisk med de fleste agenturer, men denne muligheten var så god at vi ikke kunne takke nei, sier Østby.

– Du sammenligner selskapet med Mercedes; hvilken posisjon har C. F. Martin & Co. i musikkbransjen i Norge?

– Det er dette alle ønsker seg. Det er ikke et rimelig merke, de ordentlige gitarene koster fra 15.000 til 60.000 kroner, og det finnes også noen spesielle modeller som koster 100.000 kroner. Men, det er ganske mange i Norge som bruker 40.000-50.000 kroner på en gitar.

Paul Reed Smith

– Lages de på bestilling, eller er de serieproduserte?

– De er serieproduserte, men de bygger på bestilling. Da vi overtok agenturet måtte de begynne å bygge for oss, så den første containeren er på tur inn.

– Hva betyr dette for deg som sjef for EM Nordic i Norge?

Martin 0-18 er en modell i Standard Series, med litt mindre kropp og kortere hals for raskt fingerspill og eksplosiv dynamikk. Lokk i gran, sarg og bunn i mahogni. Pris: 31.000,-.

 

– Det er en liten seier, for vi var flere som ville ha dette agenturet.

– Hvor mange Martin-gitarer selges det i Norge i løpet av et år?

– Vi estimerer 600-700 gitarer.

I tillegg til C. F. Martin & Co., har EM Nordic gitarer fra blant annet Takamine, Paul Reed Smith, Music Man og Hagström.

 

– Vi er en av de største gitarimportørene i Norge, så C. F. Martin & Co. topper kaka. Fra før hadde vi allerede Paul Reed Smith, PRS Guitars, som nesten har samme status, men innen elektriske gitarer. C. F. Martin & Co. leverer kun akustiske stålstrengere, samt ukuleler.

– Hva kjennetegner en Martin-gitar?

Clapton, Dylan og Lennon

– Alle artistene du har hørt og vokst opp med spiller på disse gitarene; Clapton, Dylan, Lennon og alle de andre. Det er denne gitarlyden alle vil ha.

– Er ukulelene til Martin noe du har forventninger til?

– Ikke fra Martin. De koster stort sett 20 ganger så mye som en gjennomsnittlig ukulele, så dette er for de virkelige entusiastene som vil betale 5000 kroner, ler Østby.

EM Nordic har hovedkontor i Stockholm. Selskapet har en historie tilbake til 1962, og er representert i alle nordiske land.

Mapex Saturn V er et trommesett i lønn/valnøtt; shell-pack, det vil si at stativer og skarptromme er ikke med i pakken. Pris: 17.500,-. Bilde: www.uniquecapture.com

 

– I Norge er vi seks ansatte, og vi omsetter for cirka 30 millioner. I Norden er vi 91 ansatte, og omsetter for cirka 200 millioner kroner, sier Østby.

Blant de viktigste varemerkene nevner han Marshall og VOX gitarforsterkere, Zildjian cymbaler, Mapex trommer, samt Korg keyboard og synth.

– Er du fornøyd med porteføljen?

Korg Minilogue er en firestemmers analog synthesizer med innebygd sequencer for moderne musikk - med retro-følelse. Pris: 5.600,-.

– Jeg synes den er veldig fin. Digitale miksere fra QSC er også veldig viktige for oss, disse selger vi gjennom salgsselskapet XL Audio.

Korg Monologue er en monofon analog synthesizer med innebygd sequencer, med mulighet for batteridrift. Kommer i fire farger. Pris: 3.200,-
Klassisk Marshall-halfstack som skal dekke de fleste scener. Rørtopp og 4x12-kabinett. Pris: 15.300,- (Bilde:  )
Fullt Marshall-stack. Rørtopp og to 4x12-kabinetter. Pris: 30.800,-
Vox AC30 skal være en klassiker i pophistorien. Her i en moderne utgave med effektsløyfe i tillegg til tremolo og romklang. To 12-tommers Celestion Greenback-høyttalere skal gjøre at lyden bryter opp. Pris: 9.800,-
Zildjian 16 er en ny supertørr crashcymbal med kort, trashy lyd for moderne musikk. Pris: 3.000,-
Til toppen