Canal Digital lanserer de første HDTV-kanaler

Når Canal Digital lanserer den første HDTV-boksen på markedet, tror en av ti at de allerede kan se høyoppløste TV-kaneler.

– Nordmenn har vært HD-klare lenge, og det er første gangen i historien at folk har kjøpt et produkt det ikke har vært innhold til, sier administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital Norge.

I forbindelse med lanseringen av dekoderboksen beregnet på Canal Digitals parabolkunder, presenterte Davidsen en undersøkelse som viser at 55 prosent av de spurte hevder de ved hva HDTV er. En av ti tror de allerede har hatt tilgang på HD-kanaler.

– HDTV-kanalene er først nå tilgjengelig på markedet, gjennom vår dekoder. Vi er stålende fornøyd med å være de som endelig gir nordmenn tilgang til fremtidens TV, sier Davidsen i en pressemelding.

Alle HD-kanalene til Canal Digital sendes i MPEG4-komprimering, men dekoderen som selges til i underkant av 2.000 kroner støtter også MPEG2-standarden.

Film, natur og sport

Samtidig med lanseringen av dekoderen, ble HD-kanalene presentert. Canal+ Sport HD skal sende fire FA Premier League-kamper i hver runde direkte i HD, kun hos Canal Digital. Canal+ Film HD vil vise høyoppløste Hollywood-filmer.

– Undersøkelsen vår viser at film står øverst på lista over det Ola og Kari ønsker å få i HD-format. Deretter kommer natur og opplevelser med sport på tredjeplass. Prioriteringene er de samme hos menn og kvinner. Dette betyr at gode TV–opplevelser er mer enn sport, selv for oss gutta, sier Davidsen.

Dokumentarkanalen Discovery HD sender 24 timer i døgnet allerede ved lanseringen av HD-boksen, mens National Geographic Channel HD er planlagt lansert i april. Kanalen Voom viser programmer innen natur, reiser, mote, underholdning og musikk – alt i HD-kvalitet - og inngår i Canal Digitals HD-pakke. DIscovery HD og Voom vil koste 99 kroner i måneden, mens de to Canal+-kanalene blir en del av Entertain-pakken til 411 kroner per måned. Canal Digital lover lansering av flere HD-kanaler i løpet av året.

STIAN SØNSTENG

NORSK TV-HISTORIE i følge Canal Digital

1923

Telegrafstyret starter prøvesendinger fra Tryvann og Kongensgate i Oslo.

1925

Kringkastingsselskapet A/S starter ordinær programdrift.

1935

NRK kjøper sin første reportasjebil.

1938

Grunnsteinen til Kringkastingshuset på Marienlyst blir lagt.

1960

Fjernsynet åpnes offisielt.

1972

Prøvesendinger i farger begynner, samtidig som ett distriktskontor, NRK Troms, får svart/hvitt fjernsynsutstyr.

1975

Faste fargesendinger i fjernsyn.

1983

NRK Tekst-TV starter sine sendinger.

1984

Norsk Forbund for Lokal-TV etableres.

1990

Stereolyd i fjernsynet blir satt i drift ved ni hovedsendere.

1992

TV 2 starter

1995

Stortinget vedtar opprettelsen av NRK2.

1997

Canal Digital starter

1998

Canal Digital med Formel 1 som pay-per-view og multikamera-produkt

2001

Canal Digital med Big Brother som pay-per-view, 24 timer i døgnet

2007

Canal Digital Norge lanserer HDTV

Canal Digitals dekoder for HDTV tar både MPEG4 og MPEG2. Foto: Stian Sønsteng.
Til toppen