3D-TV preget de fleste av standene på CES-messa i Las Vegas, som lukket dørene 10. januar. Her fra Samsungs utstilling. Foto: Stian Sønsteng.

CES 2010: Nå kommer alle med 3D-TV

3D gjør ikke TVene dyrere, og 2D-sendinger kan konverteres til 3D på direkten. Produsentene sto i kø for å lansere 3D-TV på CES-messa i Las Vegas.

Panasonic og Sony holder det de lovet på IFA i september, og kommer begge med 3D-TV. LG og Toshiba gjør det samme, mens Samsung tar det lengste 3D-steget; alle modellene deres i 7-, 8- og 9-serien blir 3D-TVer.

Da CES-messa i Las Vegas lukket dørene søndag 10. januar, var det klart at 2010 kommer til å bli året da 3D-TV kommer ut til folket. I desember ble bransjen enige om den nye 3D-standarden for Blu-ray-spillere, og samtidig som 3D-TVene kommer i butikkene slippes både BD-spillere og –filmer som skal gi en tredimensjonal opplevelse. Mens vi venter på de første TV-sendingene i 3D, gjør TVene jobben selv; flere av produsentene sier prosessorene deres er kraftige nok til å konvertere 2D-innhold til å gi 3D-effekt. Demonstrasjonen hos Samsung var overbevisende nok, men det gjenstår å se hvordan de takler tradisjonelle TV-sendinger.

Man kommer ikke unna brillene for å se 3D-TV, og det er briller av den aktive typen som ser ut til å bli standarden. LG kommer i mars med en 3D-TV der man bruker passive briller, men følger opp til høsten med modeller der man bruker aktive briller.

Aktive briller

De aktive brillene har et filter på hvert øye som åpner og lukker synkronisert med TV-skjermen. Til tross for dette er de nye 3D-TVene i stand til å gi full HD-oppløsning på hvert øye. 3D kommer i plasma, LCD og LED-belyste LCD-TVer, samt prosjektører.

Først ut på messa var LG, som arrangerte sitt pressemøte klokka åtte onsdag morgen Las Vegas-tid. Det tok 12 minutter før konfernsieren satte på seg 3D-brillene, og overlot ordet til teknisk direktør Woo Paik som kunne fortelle at den koreanske produsenten kommer med 3D-modeller innen både LCD, plasma og projeksjon. I følge selskapet vil LD630 være verdens første 3D-TV i salg. Den kommer i butikkene i mars, men prisen er ennå ikke fastsatt.

– LG har arbeidet med 3D i noen år, og 2010 blir året da vi skal lansere våre første 3D-modeller. Vi kommer også med en 3D-BD-spiller, sa Paik.

En annen nyhet var selskapets LED LCD-TV som bare er 6,9 mm tynn. På messa viste de en prototype, og man regner med at modellen som kommer i salg blir rundt én centimeter dyp.

LG lanserer begrepet Wireless Ready, og en stor del av TV-modellene deres kan utvides med en enhet som gir dem trådløs internett-tilgang og dermed Net Cast-tilbudet deres. I samarbeid med Skype lanserer de en tjeneste som gjør det mulig å bruke TVen til videokonferanser ved å kople til et kamera. Rekkevidden på deres Wireless TV skal være 30 meter, med en overføring i full HD.

OLED på 15 tommer

I mars kommer LG på det norske markedet med en OLED-TV på 15 tommer, dette skal være verdens største i salg – prisen er ennå ikke satt.

I august kommer BD-spilleren HR500 med trådløs overføring og 250 GB harddisk. Denne skal være den første ute med DivX.

Det neste 3D-fremstøtet kom fra Toshiba, som med sin Cell TV lover at de skal kunne konvertere 2D-innhold til 3D – i tillegg til å gjengi den nye 3D-standarden. Ny USA-sjef innen forbrukerelektronikk, Atsushi Murasawa, mener dette innebærer en ny dimensjon til hjemmeunderholdning. Nøkkelen er Cell-prosessoren utviklet av Toshiba, som skal være i stand til å gjøre konverteringen på direkten. Selskapet supplerer 3D-satsingen med en ny BD-spiller.

Scott Ramirez i Toshiba forteller at hjertet i Cell TV er åtte prosesorer hver på 3,2 GHz. Disse skal være ti ganger raskere enn en standard PC, og gjøre bildeforbedringen og støyfjerning bedre enn noen annen TV. En sensor justerer bildet etter lyset i rommet. Dette er ikke nytt, men Toshiba byr i tillegg på en fargesensor som justerer bildet etter fargen på lyset i rommet.

Cell TV har en separat boks som trådløst overfører full HD-signalet til skjermen. Den har innebygd trådløs 802.11N og DLNA-støtte.

Også Toshiba tilbyr videotelefoni, og Ramirez understreker at deres løsning i motsetning til konkurrentene har en oppløsning tilpasset den store TV-skjermen.

512 LED-soner

Medieboksen har 1 TB harddisk og innebygd BD-spiller, og styres med en RF-fjernkontroll. 3D-konverteringen skjer med det Toshiba kaller Tri-Vector-teknologi, og man bruker aktive briller.

Kira2-panelet i TVen har det Toshiba kaller Super Local Dimming LED (bakmontert). Det har 512 soner, i følge Ramirez mer enn dobbelt så mange som nærmeste konkurrent. På det amerikanske markedet kommer Cell TV i to serier; Genesis (55 og 66 tommer) og Illusion (46, 55 og 66 tommer). TVene kommer høyttalerne i en lydplanke plassert under skjermen.

Hos Sharp var 3D-sekvensen kjapt unnagjort. Der kunne man bare invitere pressen til å se prototypen de har utstilt på messen. De var mer opptatt av at de har tilført gult til RGB-panelet sitt – som de derfor kaller RGBY. Sharp har planer om å lansere sin første 3D-TV senere i år.

Samsung slo på sin pressekonferanse fast at de er klare til å levere 3D-produkter i løpet av våren, med både TVer, BD-spillere og hjemmekinoanlegg. Også deres prosessor skal være så kraftig at den kan konvertere 2D-innhold til 3D. Samsung kommer med 3D-TVer både med kantmontert LED LCD, tradisjonell LCD og plasma. En tredel av TVene i porteføljen deres får 3D. 9-serien vil være mindre enn én centimeter dyp, og kommer med en ny fjernkontroll med skjerm der man blant annet kan se en annen sending enn den som vises på TVen.

Sortere Panasonic

Samsung presenterte Dreamworks og Technicolor som sine samarbeidspartnere på innholdssiden. Jeffrey Katzenberg i Dreamworks fortalte at de i 2007 bestemte seg for at alle filmene deres skulle være i 3D, og Fredreric Rose i Technicolor over hadde med seg den første 3D-BD-plata av filmen Monsters vs. Aliens.

Panasonic gjennomførte deler av pressemøtet sitt ved at selskapets toppsjef talte til forsamlingen via deres nye videokonferansesystem med HD-kvalitet. Dette er beregnet på profesjonell bruk, men Panasonic lanserer Skype på sine Viera-modeller.

I USA samarbeider Panasonic med DirecTV om distribusjon av 3D-innhold, som på CES lanserte tre 3D-kanaler som skal være på lufta i juni.

På CES viste Panasonic sin V-serie. I tillegg til 3D skal denne ha bedre sortnivå med sitt Infinite Black Panel Pro, med 5 millioner til én kontrastnivå. Hos Panasonic ønsker man ikke si så mye om hvilke modeller og priser de lanserer, før etter en europeisk lansering i midten av februar, men de satser i første omgang kun på plasma når det gjelder 3D.

Deres første 3D-BD-spiller heter BDT350. Spillerne DMP-BD85 og -BD65 skal være de raskeste på markedet, med et halvt sekunds oppstartstid.

Det siste selskapet som hadde pressemøte på CES var Sony. Et langt steg for implementeringen av 3D-TV er deres programvareoppdatering til PS3, som gjør underholdningsmaskinen i stand til å spille 3D BD-filmer. Sony kommer med 3D Bravia-modeller TV. Enkelte av disse selges med sender og aktive briller, på andre modeller er dette tilleggsutstyr. Sony viste også en prototype av en 24-tommers OLED 3D-TV, og de kommer med 3D-nyheter både innen BD-spillere og i sine Vaio datamaskiner.

Andre nyheter fra Sony var deres lesebrett, HD-videokameraet Bloggie for enkel opplasting til internett, trådløs overføring mellom kamera (Transfer Jet), og internettboksen i klokkeradiostørrelse Dash som gjør det mulig å for eksempel lese epost, sjekke været og se You Tube-filmer. På kamerasiden gjør de det mulig å bruke SD-kort, i tillegg til sitt eget Memorystick.

Les mer om nyhetene fra CES i neste utgave av fagbladet Elektronikkbransjen.

STIAN SØNSTENG

Til toppen