Hans Chr. Skullestad deler sine erfaringer om å jobbe nordisk i Danmark.

Det er spennende å være Norsk i Danmark

Det er august 2003 og det er som vanlig hektisk aktivitet på kontoret hos min tidligere arbeidsgiver i Oslo. En av direktørene i Danmark har meldt sin ankomst og samtidig innkalt de ansatte til ekstraordinært møte, uten å informere om innholdet på forhånd.

Budskapet var ikke uventet: ”Styret har besluttet at de administrative oppgaver skal flyttes til hovedkontoret i Danmark”. Jeg tar budskapet med fatning og vender tilbake til mitt kontor.

Dette er trenden og en følge av globaliseringen og den teknologiske utviklingen. Med dagens informasjonsteknologi, spiller det ikke lenger noen rolle hvor de administrative oppgavene utføres. Ryktene begynner å svirre i bransjen, og jeg får høre rykter om at Gorenje Skandinavien AS skal avvikle samarbeidet med Bosch-Siemens per 31. desember 2003, for å etablere et eget aksjeselskap i Norge. I den forbindelse søker de en medarbeider som skal ha ansvaret for ettersalgsmarkedet i Norge. Jeg tar en telefon til Gorenjes hovedkontor i Rødovre, like utenfor København, og melder min interesse.

Ingen samboer. Ingen barn. Ingen sterke bånd til Oslo. Ingenting holdt meg tilbake. Det var nå eller aldri. Interessen er gjensidig og etter to intervjurunder er blir stillingen besatt av meg.

Hos Gorenje får jeg ansvaret for teknisk support, service- og reklamasjonsbehandling samt å sørge for å ha et godt samarbeid med et landsdekkende nettverk av serviceforbindelser. Stillingen er underlagt after-sales manager Brian Asmussen som har ansvaret for Norden og De Baltiske Land.

Norsk hovedstad

København har i vekslende perioder i over 1.000 år vært hovedstad for Norge. Kongens by har alltid vært forlokkende. Nordens hovedstad. Byen vrimler av tilbud for en hver interesse. København er en by veldig mange av oss har vært en tur innom. Man føler seg litt nede på kontinentet ved å være der, selv om det er latterlig kort vei hjem igjen. Byen er et mekka for dem som har lyst å kjøpe alt fra dansk møbeldesign til å gjøre kupp i spennende bruktbutikker. Kaféer, barer og museer finnes i hopetall.

Valget var derfor ikke så vanskelig. Lørdag 3. januar 2004 ankommer jeg Københavns Hovedbanegård med tog i fra Norge. Eneste bagasje jeg hadde var en ryggsekk og en stor bag, i påvente av at resten av flyttelasset skulle komme etter. Teknisk sjef hos Gorenje, Carsten Sørensen, stod på perrongen og hutret og frøs. Han hjalp til med bagasjen og kjørte meg til en midlertidig leilighet som Gorenje hadde skaffet. Gorenje var veldig hjelpsomme i hele prosessen med å finne bopæl og tilrettelegge forholdene.

Språkmessig ligger Norge og Danmark ganske likt. I hvert fall når man leser. Det er den danske uttalelsen som skiller seg vesentlig fra den norske. Man skal også være oppmerksom på at enkelte ord kan ha motsatt eller en helt annen betydning. For eksempel sier danskene grine når vi sier le. Hvis noe er rart på dansk, så er betyr det at det er fint eller godt.

Norsk skårer

Dansker flest er svært hyggelige og imøtekommende overfor folk fra andre land, og man skårer noen ekstra poeng når de hører at du er norsk. Ekstra god kontakt får man når man sier man er fastboende, men det krever selvfølgelig en innsats fra en selv. Selv om man tror at nordmenn og dansker er ganske like, så er det faktisk en god del kulturforskjeller. Butikker som man ikke lenger finner i Norge, finner man på hvert hjørne i København. Gamle håndverksyrker som slakter, baker, skomaker og så videre vrimler det av, mens disse yrkene er nesten er utryddet i Norge på grunn av dårlig lønnsomhet.

Gorenje er et firma i vekst. De har en av Europas mest moderne fabrikker, og har nær sagt hele sin produksjon samlet på ett område. Fabrikken ligger i Velenje i Slovenia, og produserer over 3 millioner enheter av store hvitevarer årlig. Gorenje ligger i høyeste sjiktet hva angår kvalitet og design. Spesielt har Gorenje utmerket seg med noen flotte serier fra designhuset Pininfarina i Italia, og som blant annet også står bak den kanskje mer kjente Ferrarri.

Etter 3 år i København har tiden nå kommet til å vende snuten hjemover. Familie, venner og lengsel etter fedrelandet har veid tyngst, og det var med vemod og tungt hjerte jeg nå har tatt avgjørelsen om å reise tilbake. Perioden hos Gorenje i København har vært meget spennende og lærerik, for ikke å snakke om alle opplevelsene utenom arbeidet. Opplevelser jeg ikke ville ha vært for uten.

Gorenje Skandinavien er i disse dager i ferd med å finne en avløser. Fortrinnsvis en med bransjeerfaring og teknisk innsikt. Jeg på min side håper at andre har bruk de kunnskapene jeg har opparbeidet seg meg gjennom nesten 20 år i bransjen, når jeg endelig har får satt mine ben tilbake på norsk jord, en gang ut på nyåret.

Til toppen