Franske Erard tror kundene ønsker bedre kvalitet og design

– Det er mange ulike TV-produsenter i markedet, mens utvalget av veggfester og møbler er begrenset.

Lisa Thomas er eksportsjef for Nord-Europa hos den franske produsenten Erard. Hun tror kundene kan tenke seg bedre kvalitet og design enn det som ofte selges som TV-møbler og tilbehør.

– En kunde som har brukt 20.000 kroner på en flat-TV vil gjerne bruke et par tusen kroner på et møbel eller et fint bordstativ i tillegg. Vi vil sterkere inn på markedet i Norge, og kan tilby høy kvalitet, god design og 10 års garanti på produktene våre, sier Thomas.

Erard har vært på det norske markedet i noen få måneder, og distribueres i dag kun via MPX og Itegra.

– Etter hvert ønsker vi å komme inn i de viktigste kjedene, samt hos spesialforretninger som bør kunne tilby våre mest sofistikerte modeller, sier Thomas.

Under en pressevisning i Paris viser Erard frem sin nye produktlinje. Erard ble etablert i 1961, og produserte i starten tremøbler og bord – gjerne med glassdører som var moderne på denne tiden. Etter hvert begynte de med antennetilbehør der de ble markedsleder i Frankrike – noe de er fremdeles. Gjennom datterselskapet ITC i Paris selger de også kabler. I dag konsentrerer Erard seg om innredning av TV for private.

30 utviklere

– Overgangen til flat-TV var en kjempemulighet for Erard. Vi har et produktutviklingssenter med 30 ansatte, og bruker eksterne bedrifter som er spesialisert innen design og innovasjon. Det meste vi selger er produsert ved våre egne fabrikker i Frankrike – kun de billigste produktene er hentet fra Østen. Der andre produsenter har spesialisert seg på veggfester, TV-bord eller møbler, har vi noe å tilby distributører og kunder i alle kategorier. Vi tilbyr i tillegg motor og lyssystemer, sier Thomas.

– I hvilke kanaler ønsker dere å selge produktene – er møbelbransjen aktuell for dere?

– Det er ikke målet vårt. Vi har enkelte modeller som kan egne seg også for møbelbransjen, og sier selvfølgelig ikke nei til dem hvis de er interessert. Men målet vårt er å selge via elektronikkjedene og spesialforretninger.

– Er bransjen i Norge flinke nok til å utnytte potensialet som ligger i det stadig stigende salget av flat-TV?

– De er kanskje ikke flinke nok til å se på hva som finnes i markedet av denne type produkter, sier Thomas.

I Danmark er distribusjonen bedre, og Erard selges via Sony-butikker, hifi-butikker og Expert. I tillegg er de i forhandlinger med flere andre kjeder.

Tidligere i Danmark

– Jeg tror ikke dette er fordi danskene er mer opptatt av design enn nordmennene. Årsaken er ganske enkelt at vi kom tidligere inn i Danmark. Erard begynte med eksport i 2005, og det tar tid å opprette distribusjonsnettet, sier Thom as.

I dag satser Erard særlig på eksport til Europa og USA, de har også kunder i for eksempel Sør-Afrika, Australia og Kasakhstan. Norden og Baltikum styres per i dag fra Bergensområdet der Thomas er bosatt – inntil hun flytter tilbake til Lyon der hovedkontoret ligger.

Thomas tror Norge er klar for denne type motoriserte produkter, men hun mener bransjen har en jobb å gjøre med å fortelle kunden hvilke tilleggsfunksjoner som finnes - som lyssystemer og motorer.

– Det bør ikke være noe problem for butikkene å vise våre produkter sammen med TVene de vil selge. Dette er tilbehør som enkelt kan selges i tillegg, siden omtrent alle trenger et sted å plassere den nye TVen sin. Flate TVer passer sjelden der den gamle CRT-TVen var plassert, sier Thomas.

– Hvilke muligheter har elektronikkbransjen i konkurranse med møbelhandlerne når det gjelder dine produkter?

– Dette er mer tekniske produkter som er spesiallaget for flat-TV, noe helt annet enn et vanlig TV-bord i tre, sier Thomas.

Fortsatt produseres mer enn 80 prosent av produktene fra Erard i Frankrike. De enkleste veggfestene hentes fra Kina, for at Erard også skal kunne tilby produkter i de rimeligste kategoriene.

I det nye sortimentet TV-møbler, har Thomas størst tro på modellene Pratik, Basik og Kubik.

Horisontalt og vertikalt

– Dette er sorte møbler med god design og en unik mulighet til å skjule kablene. Motor og lyssystemene vil bli godt mottatt i Norge, siden dette er et marked som er raskt ute til å ta i bruk ny teknologi. Vi har bord, veggfester og glassbord med motor som kan vri skjermen horisontalt og vertikalt – samt løfte og senke hele TVen, sier Thomas.

Motoren leveres med Erards egen universalfjernkontroll, som kan brukes på opp til tre apparater i tillegg til selve TVen.

– Denne gjør det mulig å legge til side alle fjernkontrollene i stua, og fra godstolen justere vinkelen på TVen akkurat slik du ønsker det, sier Thomas.

Lyssystemet Lighting selges sammen med møblene eller det leveres separat. Det er inspirert av Ambilight fra Philips.

– Det forsterker TV-opplevelsen, og har åtte ulike program som skifter farge og hastighet. Det reagerer på lyden fra TVen – men ikke på selve TV-bildet.

– Produktene kommer flatpakket. Hvem skal montere dem hjemme hos kunden?

– Hvem som helst, takket være enkle monteringsanvisninger. På noen store møbler trenger man være to for å løfte enkelte elementer på plass.

– Enk elte veggfester på markedet har problemer med å holde TVen i samme posisjon på grunn av tyngden i apparatet. Har dere noen løsning på dette?

– For at skjermen skal kunne vippes opp eller ned må brukeren trykke inn en hendel – dette forhindrer at vinkelen forskyves når det ikke er ønsket.

De fleste av våre produkter er utviklet og produsert i Europa, og garantien på 10 år bør si sitt om kvaliteten vi tilbyr.

– Etter hvert ønsker vi å komme inn i de viktigste kjedene, sier Lisa Thomas. Her sammen med administrerende direktør Pascal Marchand i Erard. I bakgrunnen et Louis-møbel. Foto: Stian Sønsteng.
Kubikk II twist: Ny utgave av Kubik, med sort treplate bak glasshyllene som inneholder spesielt kabelskjulesystem. Lisa Thomas demonstrerer for Elektronikkbransjens utsendte.
En del av Erards utvalg av møbler med motorisert lift, twist og lyssystem: George Lift, Kubik II Twist, Pratik II Twist & Light, Basik Black Twist og Pratik II.
Praktikk II: Hjørnetilpasset møbel for flatskjerm opp til 60 kg, sort design med justerbar glassplate for DVD-spiller, manuell eller motorisert sving på skjermen.
Basik twist black: Motorisert svingbart stand for flatskjerm opp til 50 kg, sorte, gjennomsiktige glasshyller som tåler 50 kg hver.
Praktikk II twist & light: Sort møbel for flatskjerm opp til 50 kg, med integrert lyssystem og motorisert rotasjon av skjermen.
George lift: Prisbelønnet designmøbel for flatskjerm opp til 40 tommer, kommer også i rød og grå farge, med og uten motorisert sving og liftfunksjon. Fjernkontroll fungerer selv om døren er lukket.
Movik: Ny veggfesteserie for LCD, kommer med en, to og tre armer ut fra veggen for at man skal kunne justere skjermen så nært og så langt fra veggen som man ønsker. Med tilt og sving ved hjelp av et patentert hendel som hindrer skjermen i å sige ned.
Louis ekslusive cablemanagement: Tilkoplingslist i front for digitalkamera, PC, MP3-spiller og lignende. 5 koblingsmuligheter; VGA, HDMI, USB, RCAx3, 3,5 mm jack. Kommer med alle tre Louis versjoner.
Louis twist: Nytt designmøbel med motor og integrert lyssystem, kommer i sort og sølv, står i stil med for eksempel sort TV og sølvfarget DVD spiller.
Produktsjef Vincent Des Touches demonstrerer Louis Twist for franske journalister.
Prototype av Integra, et system som skal gjøre at man kan ha lyssystem også bak veggfester, og kunne feste kabelskjuler og glasshylle enten over eller under skjermen uten å måtte lage flere hull i veggen. Foto: Stian Sønsteng.
Til toppen