Ingen eksplosjon for videokanonene

Det ble aldri noe av eksplosjonen i forbrukermarkedet for projektører, slår Presentations Data fast.

– Nå får du projektorer til 10.000 kroner som er like gode som dem som kostet 100.000 kroner for ikke lenge siden. Veksten har likevel gått til LCD og plasma. Men jeg vil hevde at film i et mørkt rom, vist fra en god projektor, er mye nærmere kinoopplevelsen enn det LCD og plasma gir, sier salgssjef Jojo Bough Holst i Presentations Data - landets største distributør av projektører, med en markedsandel på 20 prosent.

Presentasjon er viktig og innholdet må stå i stil. Presentations Data føler de skårer bra på begge deler når de leverer lyd- og bildeløsninger til næringslivet. Projektorsalget er fortsatt i fokus, men utgjør en stadig mindre del av helhetsløsningene.

Arbeidende styreformann Mikael Ekblom og daglig leder Karin Bøhmer har de siste elleve årene bygd Presentations Data opp fra grunnen av. Ekblom og Bøhmer er gift og bodde tidligere i Sverige. Der jobbet Ekblom i et svensk firma, også kalt Presentations Data, og da muligheten til å flytte til Norge bød seg startet ha n sammen med sin livspartner opp et tilsvarende firma. Innkjøpene skjedde via det svenske selskapet.

Én i uka var bra

– Vi var aldri interessert i å bli store, og de første årene drev vi selskapet helt alene. Først etter et par år ansatte vi ytterligere et par medarbeidere, forteller Mikael Ekblom.

– Den gang kostet en projektor raskt 50.000 kroner, og solgte vi én per uke var vi veldig fornøyde. Fra starten av satset vi hardt på service. Vi tok alltid telefonen, også søndager. Vår tanke var at vi må yte mer enn alle andre, og da får vi fornøyde kunder, sier Ekblom til fagbladet Elektronikkbransjen.

I dag er Presentations Data en av landets fremste aktører innen AV for næringslivet, med 40 ansatte og kontor både i Oslo og Bergen. Omsetningen i 2006 var på 112,4 millioner kroner. Brorparten av omsetningen skjer direkte overfor næringslivskunder, mens cirka 40 prosent skjer via forhandlere andre steder i landet. Presentation Datas spesialitet er å gi kundene helhetsløsninger for deres AV-fasiliteter.

– Projektoren er fortsatt sentral men betydningen av den minker for hvert år, forteller salgssjef Jojo Bough Holst.

Ut med bærbart

– Hvilke krav stiller kundene i 2007?

– Bærbare projektorer er det færre som er interessert i nå. De ønsker fastmonterte løsninger som skal være avanserte, men samtidig brukervennlige. Enkelte ønsker også kombiløsninger med plasma, LCD eller interaktive skjermer. I blant fungerer ikke projektorer så bra, spesielt i rom med mye lys; da kan en flatskjerm være en bedre løsning, sier Bough Holst.

Presentations Data er landets største distributør av projektorer og har mange merker i porteføljen, heriblant Sanyo, InFocus, NEC, Planar og de norske ASK og Projectiondesign. I fjor solgte de over 6.000 projektorer, hvilket gir en markedsandel på omtrent 20 prosent. I år selger de enda flere projektorer.

– Spør kundene etter Full HD?

– Vi ser at trenden kommer, men få kjøper det foreløpig. Mange ønsker å få det demonstrert, alle blir imponerte og sier det er knallbra - men et flertall fastslår at bildet ikke er så mye bedre trenger å skifte.

Venter på 16:9

Firmaet venter i spenning på at leverandørene skal komme med ekte 16:9-format i forretningsmodellene sine, og fastslår samtidig at eksplosjonen alle spådde på forbrukermarkedet aldri kom.

– Nå får du projektorer til 10.000 kroner som er like gode som dem som kostet 100.000 kroner for ikke lenge siden. Veksten har likevel gått til LCD og plasma. Men jeg vil hevde at film i et mørkt rom, vist fra en god projektor, er mye nærmere kinoopplevelsen enn det LCD og plasma gir, sier Jojo Bough Holst.

Presentations Data hevder at konkurrentene deres er gode på bredde, men at Pdata (som de kaller seg i internettadressen) er en mer nisjepreget distributør. Servicenivået fra den spede begynnelse har firmaet gjort til sitt varemerke.

– De som trenger projektorer vet om oss. Vi har en meget høy kompetanse på møteromsteknikk, sier Mikael Ekblom, og hevder at kundene deres får hjelp på en helt ann en måte med mye mer «håndarbeid», som han beskriver det.

– Det som skiller oss fra breddedistributørene er personlig service, kundeoppfølgning og kompetanse. Den er helt unik, og dette får vi stadig bekreftet fra glade kunder som blir lykkelige når vi hjelper dem.

Firmaet er også opptatt av å gi kundene god lyd, og fremhever her spesielt løsningene fra amerikanske Bose.

Daglig leder Karin Bøhmer og styreformann Mikael Ekblom i Presentations Data. Begge foto: John Berge.
Salgssjef Jojo Bough Holst med Projectiondesigns Cineo 3 som gir Full HD for den nette sum av 140.000 kroner.
Til toppen