– Metz har blitser til alle kjente kameramerker, sier produktsjef Bjørn Fritzen hos Focus Nordic og viser toppmodellene 50AF-1 (t. v.) og 58AF-2. Foto: Erik Andersen.

MED BLITS I BLIKKET

Metz har produsert blitser i nærmere 80 år og skal være verdens eldste produsent.

Produktsjef Bjørn Fritzen karakteriserer Metz som selve eksponenten på det profesjonelle markedet når det gjelder blits.

– Her på Photokina viser vi fem nye modeller; fra en billig TTL-blits opp til en avansert modell med ledetall 58. Prisene går fra 800 til 3.500 kroner, sier Fritzen.

Focus Nordic, som en stor felles nordisk organisasjon med hovedlager i Sverige, har blitt en stor kunde hos Metz. Det norske selskapet har en bred distribusjon til norske elektronikk- og fotohandlere. I tillegg kommer omsetningen til profesjonelle fotografer.

Når det gjelder omsetningen gjennom elektronikkhandelen, nevner Fritzen i første omgang modellen 24AF-1 Digital. Som navnet sier har den et ledetall på 24. Modellen er meget lett i vekt. Den opererer med to AA-batterier som gir opp til 150 blink. Ladetiden er mellom 0,3 og 8 sekunder avhengig av batterienes kapasitet. Reflektoren er tippbar 90 grader. Blitsen har LED-skjerm. Den er tilpasset Canon, Nikon, Pentax, Olympus og Sony. Fritzen fremhever at blitsen er liten og lett i vekt.

– Jeg tror at 90 prosent av disse blitsene vil bli solgt til de nye speilløse systemkameraene fra Olympus og Panasonic, sier han.

Tippbar reflektor

Den neste i serien har ledetall 36 og heter 36AF-5 Digital. Denne blitsen passer til optikk som har vidvinkel på 8 millimeter. Modellen har automatisk zoom fra 28 til 85 millimeter og tippbar reflektor. Den er tilpasset de samme kameraene som 24-modellen og vil koste i underkant av tusen kroner.

– Modellen 44AF-1 Digital venter vi oss veldig mye av. Denne modellen har også en dreibar reflektor. Det betyr at du kan styre lyset indirekte eller fra siden. Reflektoren greier vidvinkeloptikk ned til 12 millimeter brennvidde. I tillegg vil jeg påstå at denne blitsen har verdens enkleste menystyring, sier Fritzen.

Betjeningspanelet gir brukeren tre hovedvalg. Det er en innstilling M for manuell. Med den kan du styre blitslyset ned til 1/64 av full styrke. Neste funksjon kalles SL og betyr at blitsen kan brukes som slave. Den tredje funksjonen er TTL og er vanlig blitsautomatikk tilpasset ulike kamerafabrikater. Fritzen legger vekt på at de mest avanserte Metz-modellene kan oppgraderes og tilpasses nye kameramodeller i markedet. Det skjer gjennom en USB-kabel som knytter blitsen til en datamaskin der oppgraderingen skjer via nett eller med programvare som følger nye kameramodeller.

To toppmodeller

De to toppmodellene fra Metz heter 50AF-1 og 58AF-2. Begge er videreføringer fra det Fritzen kaller tidligere toppmodeller og har alle nødvendige egenskaper for slike produkter. Som betegnelsene sier er ledetallene henholdsvis 50 og 58. Begge modellene kommer i versjoner for Canon, Nikon, Fujifilm, Olympus, Panasonic, Leica, Pentax og Sony. Både 50- og 58-modellen har belysningsvinkel fra optikkbrennvidde 12 millimeter og metallsko. 58-modellen kan i tillegg tilkoples ekstra kraftpakke.

– Mange foretrekker vel å kjøpe blits av samme merke som kameraet når de anskaffer systemkameraer. Hvorfor skal de kjøpe Metz i stedet?

– Jeg vil si det så sterkt som at Metz er originalblitsen til det meste. Husk at ikke på langt nær alle kameraprodusenter lager blitsene sine selv. Derfor er det ingen grunn til ikke å legge vekt på våre modeller, sier Fritzen.

Til toppen