Joakim Örnstig viser hvordan bildeforbedringsteknologien MPIT (Motion Picture Intelligence Techlology) skal gi bedre bevegelsesskarphet på LCD.

Med ny teknologi kan endelig LCD ta plasma

- Endelig kan vi ærlig si til kunden at hun eller han ikke trenger kompromisse hvis de ønsker å kjøpe en stor LCD-TV fremfor plasma.

Det sier nordisk produktspesialist Joakim Örnstig i LG Electronics. Når vi møter ham på CES i Las Vegas, er det første gang den koreanske elektronikkgiganten viser frem sin nye 47-tommers LCD-TV i full HD med LED-belysning og bildeforbedringsteknologien MPIT (Motion Picture Intelligence Techlology). Örnstig er fornøyd med det han får se:

- Det er en glede å se at vi leder utviklingen. Jeg er den første til å erkjenne at den grunnleggende kvaliteten også hos konkurrentene er veldig høy, men jeg er ikke overveldet over den teknologiske utviklingen hos de andre. Mens de har fokus på store produkter, er det vi som har flest innovasjoner – som trådløs plasma, innbygd harddisk på plasma, og ikke minst de nye LCD-TVene våre med MPIT og LED, sier Örnstig.

MPIT er i følge Örnstig en ny måte å oppnå bevegelsesskarphet i LCD-bilder, ved at flere bilder projiseres per sekund.

- Alle LCD TVer har et problem med responstiden. Selv om den kommer ned til 8 eller 4 millisekunder, er det ikke tilrekkelig raskt til at man får skarpe bevegelser. Nå kan store LCD-paneler endelig konkurrere med plasma, som har raskere responstid og er bedre på bevegelsesskarphet. Andre har vist teknologien på messer, men vi er de første som kan tilby den til salg i butikkene, sier Örnstig.

I handelen i august

En LCD-TV på 47-tommer med full HD og 1080p kommer i handelen i Norden i august for rundt 4.000 euro.

- Dette er også vårt første apparat med LED-belysning. Denne teknologien gir bedre sorthet og dybde i bildet, siden man kan kontrollere hvilke deler som skal belyses. Skjermen har 2,7 millioner lamper – én lampe per punkt. Ingen har denne type produkt på markedet per i dag, og bildet er veldig flott. Denne modellen viser at LCD og LED vil bli et enormt produkt, som passerer plasma også på bildekvalitet, sier Örnstig.

Han sier at både LG og konkurrentene frem til nå har hatt problemer med å kunne tilby samme kvalitet på LCD-TVer som plasma fra 40 tommer og oppover.

- Nå kan vi endelig si at LCD når opp til plasma. Siden vi produserer begge deler, kan vi være ærlige omkring dette, sier Örnstig.

- Hvorfor velger dere å satse på en 47 tommer i første omgang?

- Vi legger oss rent strategisk mellom plasmamodellene, for å gi kunden ytterligere et valg, svarer Örnstig.

Han sier LG i Norden er nr. 1 på plasma og nr. 3 på LCD.

Ambisjoner for LCD

- Selv om vi er nr. 3, har vi en liten markedsandel på bare 10 prosent. Her er Philips store, og siden panelene våre produseres ved samme fabrikk har vi som mål å ta andeler fra dem gjennom ny teknologi, bedre design og flere funksjoner – til samme pris som de enklere modellene til Philips, sier Örnstig.

På CES lanserte LG også en trådløst plasma med full HD. Denne kommer ikke på markedet i Norden før i 2007.

- Egentlig er dette ikke noe hokus pokus, for teknologien bygger på samme type digital overføring som finnes i alle bærbare datamaskiner. Vi har lykkes med å få opp overføringshastigheten slik at den supporterer 1080i og 720p. Hovedargumentet for løsningen er at man skal slippe å trekke skjemmende kabler, men en viktig tilleggsfunksjon er muligheten til å overføre signalene til flere TVer i hjemmet. I Sverige er det et problem at man trenger en boks til hver TV når man får signaler fra det digitale bakkenettet. Det samme er tilfellet med satellittsendinger, sier Örnstig.

Plasma-TVen 42PC1RR er utstyrt med harddisk, og den står i kontinuerlig opptaksmodus. Dette betyr at brukeren alltid har tilgang til den siste timen som er vist på skjermen, slik at man kan spole tilbake dersom det er noe man ønsker å se i reprise. I tillegg er det mulig å forhåndsprogrammere opptak.

Til toppen