– Hvor mye såpe man trenger har ikke noe med hvor mye vann man bruker, sier servicesjef Jan Michaelsen i Miele. Foto: Erik Andersen.

MENER DET IKKE BRUKES FOR MYE SÅPE

– Generelt brukes det ikke for mye såpe. Det går like mye andre veien, altså at man bruker for lite.

Det sier servicesjef Jan Michaelsen i Miele til Aftenposten, i en kommentar til boka «Appliance Handbook for Women: Simple Enough Even a Man Can Understand». Forfatter Vernon Schmidt skal være ekspert på hushold, og mener mange forbrukere ved å bruke alt for mye vaskemiddel kaster penger ut av vinduet og ødelegger vaske- ogoppvaskmaskiner, skriver Aftenposten som har hentet dette sitatet fra New York Times:

– De fleste bruker 10 til 15 ganger verdien av såpe de trenger, og det er åhelle penger i vasken, sier amerikanske Schmidt.

– Hvor mye såpe man trenger har ikke noe med hvor mye vann man bruker. Til tross for at vannmengden har gått ned, har ikke mengden smuss gjort det samme. Dermed må du bruke akkurat like mye såpe. Det er allmennkunnskap i vår bransje, sier Michaelsen til Aftenposten.no.

Fire faktorer

Han er altså på kollisjonskurs med Schmidt, som mener man bare trenger fra en åttedel tilhalvparten av det som er anbefalt for å få klærne rene– avhengig av vanntype.Schmidt mener folk flest er lært opp på foreldrenes maskiner, som trengte langt mer vann og dermed også mer såpe.

Michaelsen mener derimot man i utgangspunktet bør man gå ut fra den mengden som står på pakken.

– Har du mindre skittent tøy enn normalt kan du redusere til en viss grad, sier han til Aftenposten.

Som kjent er det fire faktorer som er viktig for å få tøyet rent: varme, såpe, vann og mekanisk bearbeidelse.

– Har du veldig skittent tøy og vasker på et lettstelt program må du kompensere med å øke en av de andre faktorene, sier Michaelsen til Aftenposten.

Markedssjef Grete Klæboe i BSH Husholdningsapparater AS, som selger Bosch og Siemens, mener heller ikke overdosering av vaskemidler er et stort problem. Hun påpeker også at enkelte bruker for lite.

– Da blir det for lite av den komponenten som holder smusset svevende i vannet, slik at det blir med ut i avløpet. Resultatet er at smusset legger seg i bunn av maskinen i stedet, hvor det over tid kan skape en slamlignende avleiring som skaper vond lukt og et dårligere vaskeresultat, sier hun til Aftenposten.

– Over tid kan bruk av lite vaskemiddel skape en slamlignende avleiring som skaper vond lukt og et dårligere vaskeresultat, sier markedssjef Grete Klæboe i BSH Husholdningsapparater AS. Foto: Erik Andersen.
Til toppen