Odd Martin Jensen er tidligere servicesjef hos Bosch Siemens, nå tilknyttet Stiftelsen Elektronikkbransjen.

MILJØVASK KAN SKADE vaskemaskinen

Dårlig vaskeresultat, fettavleiring og feil på vannivåregulator i maskinen kan bli resultatet av å følge reklamens anbefalinger.

Vaskemaskinprodusentene ser ikke med bare blide øyne på sommerens vaskepulverreklamer.

”Skru ned til 30 grader og spar energi”, sier Ariel. ”Velg miljø – vask på 30 grader”, er meldingen fra OMO Color.

Krigen mellom Proctor & Gambles Ariel og Lilleborgs OMO og Blenda har vært medieaktuell i Norge i år. Anbefalingene om miljøvennlig vask på lave temperaturer har forårsaket debatt, og klaging på sur lukt i vaskemaskiner.

Odd Martin Jensen er tidligere servicesjef hos Bosch Siemens og tilknyttet Stiftelsen Elektronikkbransjen på vegne av hvitevareleverandørene. Han er bekymret for at lang tids vask på 30 grader kan føre til avsetninger av smuss i vaskemaskinen og derpå dårlig vask av klær.

Nupper og avleiringer

– Mange vil se reklamen, følge rådene og ikke tenke på konsekvensene. Dels er det noe tøy som trenger høyere temperatur, dels kan maskinen få avleiringer over tid. Plutselig får du tøy med nupper som ikke er rent og pent, sier Jensen.

Han anbefaler at man, hvis man konsekvent vasker på lav temperatur, i hvert fall bør opp i 60 grader hver 10-15 vask.

– Ved 30 grader løser man ikke opp alt som følger med i en tøyvask, heller ikke kjemikaliene i vaskemiddelet klarer nødvendigvis det. I ytterste konsekvens får man problemer med maskinen, sier Jensen og peker på at nivåregulatoren i maskinen ofte er trykkregulert og dermed kan påvirkes av smuss slik at den ikke fungerer etter forutsetningen.

”Såpelus”

Jensen anbefaler at man leser bruksanvisningen, og følger vaskeanvisningen på klærne.

Jan Michaelsen i vaskemaskinprodusenten Miele er klar:

– Vask på 60 eller høyere når maskinen må rengjøres for ”såpelus”. Da har det blitt mer smuss i maskinen enn såpen, som binder smuss til vannet, får transportert ut.

Michaelsen er heller ikke med på at vask ved lave temperaturer er spesielt miljøvennlig.

– Jeg tror det har liten effekt, spesielt når du må vaske på over 60 innimellom. Mest økonomisk er å vaske riktig - og få godt resultat hver gang, sier Michaelsen.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.6/2008

Jan Michaelsen er servicesjef hos vaskemaskinprodusenten Miele.
Til toppen