Innholdssjef Klas Ström forklarer Ovi Store og de nye mulighetene for Nokia-telefoner i nettverksammenheng.

MOBIL TILLEGGSHJERNE fra Nokia

Tiden er moden for å presentere mobiltelefonen som en tilleggshjerne. Det mener i hvert fall Nokia-ledelsen.

Nå kan mobiltelefonen være en del av et datanettverk. Både produsenter og operatører arbeider med å forbedre mobiltelefonens kommunikasjon med internett. Telefonen blir også en stadig mer avansert datamaskin.

Dette var hovedbudskapet Nokia-ledelsen la frem da de presenterte nyhetene fra vårens Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. Sammen med nye produkter markerte dette møtet åpningen av Nokias innholdstjeneste Ovi Store, som nå er tilgjengelig for rundt 50 millioner brukere over hele verden på cirka 50 ulike Nokia-terminaler. Vi har presentert denne tjenesten tidligere i en reportasje fra MWC. Her kan brukerne besøke nettstedet store.ovi.com på telefonens nettleser og laste ned, tilpasse og gjøre telefonen sin smartere med applikasjoner, spill, video og andre nettbaserte tjenester.

– De nye terminalene sammen med Ovi Store utvider begrepet for hva man kan bruke en mobiltelefon til som datamaskin. Vi føler at Nokia på den måten er en trendbygger, sier innholdssjef Klas Ström i Nokia.

En del av dette er altså nyutviklede brukermuligheter som GPS, avanserte kamerafunksjoner og ikke minst datatjenester basert på radioteknologi som gjør at mobiltelefonen kan "snakke" med nettverk og andre datamaskiner.

Ny toppmodell

– Det viktigste for dette møtet er å vise at en telefon ikke bare er en telefon lenger. Nå kommer en ny toppmodell, N97, med nye funksjoner og brukermuligheter som viser at det du gjør med en gjennomsnittlig datamaskin, kan du utføre med denne telefonen. Viktig er også at du kan holde deg oppdatert på det meste gjennom en slik telefon, sier Arild Elverum, som siden nyttår har vært nasjonssjef for Nokia i Norge.

Han legger vekt på at du nå kan ha med deg alle tjenestene uansett hvor du er. Nye tjenester som eksempelvis datakommunikasjon basert på radioteknologi blir lansert ulike steder i verden og kommer også til Norge.

Til tross for finanskrisen satser Nokia nå på å bygge opp en sterk organisasjon i Norge, og dette er nytt for den finske produsentens del. Nå er det et komplett Nokia-kontor for Norge, som ligger i Nydalen i Oslo.

– Vi er fremdeles den sterkeste produsenten. Rapportene viser at vi har nesten halve markedet i Norge så vel som i mange andre land. Ved å lansere nye tjenester i tillegg til nye telefoner satser vi på å ta en enda større del av totalmarkedet. Vi vil at flest mulig ikke bare skal velge en Nokia-telefon men også andre tjenester vi kan tilby, sier Elverum.

Han mener Nokia går fra å være en tilbyder av telefoner til nå å bli internettleverandør. Det er viktig at telefonens egenskaper og tjenester den kan utføre henger nøye sammen, mener han. Det blir vesentlig også å være oppdatert på tjenester som Facebook og Twitter.

– Nylig ble mini-TV lansert i Norge basert på standardene DMB og grunnstandard DAB. Vil Nokia levere terminaler med disse egenskapene?

– Nokia følger de standardene som skal være størst og ledende. Dessverre har Norge valgt andre standarder, så jeg kan foreløpig ikke svare på om vi kan levere slikt utstyr til Norge, svarer Elverum.

Nasjonssjef Arild Elverum hos Nokia bygger nå opp en sterk organisasjon for den finske produsenten i Norge. Her viser han to av nyhetene denne våren, Nokia 5800 (t. v.) og E75.
N97 er toppmodellen i årets Nokia-serie. Den skal ha like avanserte tilleggsfunksjoner som en standard datamaskin. Displayet er på 3,5 tommer. N97 er fullt tilpassningsdyktig til tjenestene i Ovi Store. Nokia-navigasjon og Nokia-kart følger med.
Den nye E75 er kommunikatør med utvidede egenskaper. Dette er en av modellene som kan arbeide med Nokias konsept Ovi Store.
Nokias 5800 har tilleggsnavnet XpressMusic som blant annet betyr at den skal gi lett adgang til media og underholdning. Den har stereohøyttalere med omgivelseslyd. 3.2 megapiksler autofokuskamera og innebygdGPS med Nokia-kart.
Til toppen