Nokia-sjef i Norge, Arild Elverum, forteller at smarttelefonen N8 nå har solgt mer enn N95 som var den første volummodellen i smarttelefon-markedet. Foto: Stian Sønsteng

MOBILMARKEDET NED 20 PROSENT ifølge Nokia-sjefen

– Nokia går bra i Norge, men vi merker også at det norske mobilmarkedet har gått ned 20 prosent hittil i år.

Det sier Nokia-sjef i Norge, Arild Elverum, til fagbladet Elektronikkbransjen. Han forstår at mange i bransjen lurer på hvordan det går med Nokia her hjemme, når de leser hva som skrives om den finske mobilgiganten.

– Norge og Finland er i en særstilling, vi klarer oss veldig bra med Nokia-produktene og er ikke så påvirket som i andre deler av verden. Bildet man får i media er mye tuftet på det amerikanske markedet og steder Nokia ikke har så solid fotfeste. Nokia har alltid vært store i Norge, dermed har vi hele tiden en kundebase som fortsatt ønsker Nokia-telefoner. Men for all del, vi er selvsagt påvirket av konkurransen fra de andre operativsystemene, sier Elverum til fagbladet Elektronikkbransjen.

Når det gjelder spådommen om operativsystemet Symbians snarlige død ønsker Elverum å avkrefte denne.

– Symbian vil leve til 2016. Frem til da vil vi stadig komme med oppgraderinger og investere betydelige penger i å videreutvikle operativsystemet. I sommer kommer vi med forretningstelefonen E6. Denne vil ha en ny Symbian-versjon, som har fått navnet Anna. Etter sommeren kan alle Symbian 3-modeller, som N8, E7, C7 og C6-01, oppgraderes til denne, sier Elverum.

Symbian Anna

Nokia ønsker med Anna å bedre grensesnittet. Elverum sier selskapet har tatt til seg kritikken om at Symbian kan virke rotete for brukerne.

– Med Anna blir vi mer like de andre. Ikonene kan plasseres mer fleksibelt, designet ser mye bedre ut, og man trenger ikke trykke så mye for å få gjort det man ønsker. Hastigheten økes også, takket være at operativsystemet er programmert på en litt annen måte, sier Elverum.

Han sier Nokia vil komme med nye Symbian-modeller både i år og til neste år, og mener de oppgraderte Symbian-modellene vil være konkurransedyktige med det beste som finnes på markedet. Han går langt i å antyde at det vil komme ytterligere en ny Symbian-versjon i løpet av året med et grensesnitt som ligner enda mer på konkurrentene Android og IOS.

– Hva med planene om å lansere Nokia-telefoner med Microsofts Windows Phone 7-operativsystem?

– Vi kan dessverre ikke si noe om dette ennå, men det finnes mange operativsystemer der ute, smiler Elverum.

Han ønsker ikke å kommentere ryktene om at Nokias første Windows-telefoner vil komme med en ny Phone 7-versjon, eller at Nokia i løpet av året vil komme med Meego-modeller, operativsystemet som Nokia utvikler sammen med Intel.

Meego

– Jeg kan ikke si så mye om dette. For oss er det viktig å få frem at Symbian vil leve videre helt til 2016 i flere av våre modeller. Smarttelefonene kommer nok til å få andre operativsystem, sier Elverum.

Det spekuleres imidlertid i om Meego bare vil leve en kort periode hos Nokia, før de for alvor satser på kompaniskapet med Microsoft.

– Hvordan er det å representere Nokia ute i handelen for tiden?

– Mange lurer naturlig nok på når Windows kommer, og på hvor store markedsander vi har tapt. Da er det hyggelig å kunne fortelle dem at vi fortsatt er mye større enn konkurrentene, selv om de får adskillig mer positiv oppmerksomhet i media. Mobilmarkedet totalt har hatt en stor nedgang første halvår, med rundt 20 prosent. Dette bekrefter flere ledd i verdikjeden. Det virker som folk som har kjøpt seg en dyrere smarttelefon beholder den lenger enn tidligere, dette fører naturlig nok til at omløpshastigheten går ned, sier Elverum.

– Forsøker du å svartmale situasjonen fordi det går dårlig med Nokia?

– Hehe, nei. Nokia får mest juling i media fordi vi er størst. Det er riktig at Nokia har utfordringer i en del markeder, men vi gjør det bra her i Norge. Dette kommer ikke frem når media bruker globale tall. Men vi ser at konkurrentene i Norge sliter, blant annet ved at de sender varer ut av landet som de ikke klarer å selge på det norske markedet, sier Elverum.

Nokia E6 er på tur ut i butikkene, med den nye versjonen av operativsystemet Symbian– som har fått navnet Anna. E6 vil koste 3.000 kroner og er en forretningsmodell som vil konkurrere med Blackberry.
Til toppen