Kevin Butler i Sony lanserte bevegelsessensoren Move til Playstation3 på spillmessa E3. Denne kan blant annet bruke til å skyte med pil-og-bue.

NÅ FÅR DU KONTROLL

Årets E3-messe var preget av tilbehør i form av bevegelsessensorer i kontrollerne og 3D.

– Den åpenbare trenden er jo bevegelsesgjenkjenningsteknologi. Jeg hadde kanskje forventet at det skulle være enda mer fokus på ”casual gaming” i form av Facebook- og Iphone-spill, men de fleste virket ganske så fokusert på de store konsollene og PC, kommenterer Jon Cato Lorentzen, redaktør for spill.no.

Microsofts nye styresystem, som har gått under kodenavnet Natal, heter nå offisielt Kinect. Med to kameraer og en mikrofon i enheten trengs ingen håndkontroller, spilleren styrer hva som skjer med kroppen og stemmen. Kinect kan også brukes til annet enn ren spilling, som i videokonferanser eller talestyring av filmavspilling der man gir konsollen kommandoer som ”Xbox pause” og ”Xbox rewind”.

– Jeg ble positivt overrasket av Kinect, men så at det var litt hakking når man spilte - noe jeg håper de får bukt med før lansering, sier Christian Deeken, innkjøpsansvarlig for spill hos Media Markt, om sitt inntrykk av systemet.

Sonys svar på Kinect heter Move, der benyttes både kontrollere med bevegelsesgjenkjenning og et kamera.

For sent til festen

–Etter å ha prøvd begge er konklusjonen at begge fungerer, men samtidig føles det som om de kommer alt for sent til festen som Nintendo arrangerte for snart fire år siden, mener Jon Cato Lorentzen.

– Spillene som er blitt vist frem så langt er EyeToy- og Wii Sports-varianter, og jeg tror Sony og Microsoft trenger å gjøre noe mer enn å bare kopiere etablerte spillvarianter dersom de skal få til den revolusjonen de har så klokkertro på.

– PlayStation Move er veldig likt Wii, og bekymringen er at det trengs mye ekstrautstyr for at det skal bli komplett, noe som er dyrt for konsumenten, påpeker Christian Deeken, innkjøpsansvarlig for spill hos Media Markt.

– En annen viktig bit for at dette skal selge i butikk er demo. Uten mulighet for å teste kommer det ikke til å selge.

–Flertallet av spill til Move er enkle småspill beregnet på et bredt publikum, men flere spill for ihuga spillere - som Time Crisis, Sorcery og Socom - ble også vist frem. Den vellykkede karaokeserien Singstar får et nytt tilskudd med navnet Singstar Dance, som benytter seg av Move i forbindelse med dansebevegelsene.

–Både Kincet og Move ser ut til å kunne tilføre mye til sine respektive plattformer. Og det føles som om de henvender seg til litt forskjellige målgrupper. Kinect er mer tilpasset barnefamilien og de yngre spillerne, mens Move er beregnet på vanlige spillere og kanskje yngre spillere av andre typer spill, sier Christian Ekstrandproduktsjef i den svenske butikkjeden OnOff.

Knapper er viktig

Peter Dillon hos Sony påpekte på deres pressekonferanse at man har valgt å benytte en kontroller siden knapper er viktig for presisjon.

– Det blir spennende å se hvem som vinner denne kampen, men jeg har følelsen av at de ikke er i direkte konkurranse med hverandre. Det er vanskelig å se at Kinect skal kunne støtte skytespill hvor man styrer alt med kroppen, mener Ekstrand.

– Move, derimot, føltes det faktisk helt ok å kjøre Socom 4 med, og med litt trening tror jeg at man kan ha fordeler av Move med slike spill heller enn å bruke håndkontroll.

–Folk flest tror nok at Kinect er kulere en Move, tror den svenske TV-journalisten Thomas Arnroth.

– Man ser ikke forskjell på Move og Wii når man ser bilder av hvordan folk spiller. Det er de samme menneskene med kontrollere i hendene og som ikke vifter med armene, Kinect blir mer science fiction og folk synes det er kult å styre spillene uten noe i hendene.

Trim-feber

Spillene til Kinect som ble vist frem på messa bestod stort sett av partyspill som er lette å komme i gang med. Uventet nok fikk Dance Central mest applaus på Microsofts pressekonferanse. Spillet utgis av MTV Games og Harmonix, som står bak Rock Band. I Dance Central danser spilleren, og Kinect registrerer bevegelsene, en evolusjon av en sjanger som ikke har sett nevneverdig utvikling siden plastmattenes entré på slutten av 90-tallet.

På selve messa holder mange av journalistene, som blant andre Alfred Holmgren i Aftonbladet og det amerikanske spillnettstedet Gamespot, frem det noe selvlysende Child of Eden som det mest lovende Kinect-spillet. Thomas Arnroth tror trening vil bli populært på Kinect.

– Trening kommer til å få en opptur med Kinect. Tror fremfor alt på EA Sports Active 2 og YourShape for Kinect, da snakker vi trim-spill som faktisk fungerer, mener han.

Ut over det var ikke Arnroth så veldig imponert over spillutvalget.

–Microsoft og Sony fokuserer på å forlenge livssyklusen og utfordre Wii ved å fokusere på bevegelsesgjenkjenning i kontrollerne, men rent spillmessig er det ingen nyheter. Det blir samme type spill som finnes til Wii, sier Thomas Arnroth.

Det er Angelica Norgren,CRM Manager hos Gamersgate.com, enig i.

–Det kommer til å bli nødvendig å finne gode spilltitler å implementere Kinect og Move i, og gjøre det på en meningsfylt måte for at det skal bli noe mer enn en kul gimmick. Jeg ser positivt på at man satser på en bred målgruppe, men håper at de mer hardbarka spillerne ikke blir glemt blant alle minispillene og treningsprogrammene, sier Angelica Norgren.

Ekstrand tror at spillbarheten til bevegelseskontrollerne vil bli enda bedre med mer utviklingstid.

–Neste år ser sterkere ut, med riktig gode titler som har hatt bedre tilpasningstid til Kinect og Move.

Nintendo sloss tilbake

Nintendo forsøkte å kontre Sonys og Microsofts utspill med at det er spillopplevelsen og ikke teknologien som er viktigst. Wiis fortrinn har vært spill som Wii Fit og Wii Sports. Enkelte mener folk kjøper disse, for så å miste interessen. Dette hevder Nintendo ikke er sant, og peker på undersøkelser som viser at Wii-spillene har mye spilletid.

–Det finnes en stereotypisk oppfatning av at spillere er oppdelt i casual (nybegynnere/lettspillende) og hardcore (innbitte spillfans). Vi snakker heller om å bygge broer. For oss er Mario Kart med 22 millioner solgte eksemplarer og New Super Mario Bros Wii med 14 milloner typiske brobyggertitler som appellerer til både casual og hardcore. Disse titlene er neste steg for nybegynnerne som akkurat har startet sin reise i spillverdenen, sier Nintendos sjef Satoru Iwata på et analytikermøte.

På sin pressekonferanse viste Nintendo en ny slik brobygger i form av Wii Party, som med ulike minispill skal oppmuntre til sosial interaksjon. Håpet er at det skal ta stafettpinnen videre fra Wii Sports Resort og Wii Fit.

KINECT

Format: Xbox 360

Hvordan virker den?

Et kamera filmer spillerens bevegelser og en mikrofon tar imot talekommandoer.

Hva vil det koste?

Microsoft annonserte ingen pris på E3, men henviste til spillmessa Gamescom i Köln i august.

Når kommer den?

4. november.

Hvilke spill ble vist frem?

Kinectimals, Kinect Sports, Kinect Joy Ride, Kinect Adventures, Your Shape: Fitness Evolved, Dance Central, EA Sports Active 2, Star Wars, Forza Motorsport, Sonic Freeriders, Zumba Fitness, The Biggest Loser, Child of Eden, Motion Sports, Game Party, Adrenalin Misfits, Dance Masters.

MOVE

Format: Playstation3

Hvordan virker den?

Et kamera filmer ballen på kontrolleren, som på sin side detekterer spillerens bevegelser.

Hva vil det koste?

1.300 kroner inkludert spillet Kinect Sports.

Move 39 euro, sidekontrolleren Navigation 29 euro, Eye Camera 20 euro. Startpakke (Move, Eye camera og demospill) 59 euro, pistoladapter 15 euro, ladestasjon 29 euro .

Når kommer den?

15. september

Hvilke spill ble vist frem?

Time Crisis: Razing Storm, Singstar Dance, Tiger Woods PGA Tour 11, EyePet: Move Edition, Sports Championship, Lord of the Rings: Aragorn’s Quest, Kung Fu Rider, My Body Coach, Hunting Challenge, Burn Zombie Burn, Toy Story 3, Get Fit With Mel B, Beat Sketcher, Start the Party!, Echochrome 2, Tumble, The Shoot, SOCOM Special Ops, TV Superstars, The Fight: Lights Out, Heroes on the Move, Ruse.

Med bevegelsessensoren Move til PS3 filmer et kamera ballen på kontrolleren, som på sin side detekterer spillerens bevegelser.
På Kinect til Xbox 360 filmer et kamera spillerens bevegelser og en mikrofon tar imot talekommandoer.
Move
Til toppen