REKORDSALG AV MOBILTELEFONER

Finanskrisen og usikre tider ser ikke ut til å påvirke omsetningen av mobiltelefoner. Det kan gå mot rekordomsetning i år.

Det sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Fra januar til og med mai i år er det solgt 11 prosent flere mobiltelefoner enn i samme periode i fjor. I 2008 ble det omsatt 2,28 millioner mobiltelefoner i Norge. Prognosen fra Stiftelsen Elektronikkbransjen laget i januar i år har spådd en nedgang til 2,1 millioner for dette året.

– I stedet for nedgang, viser salgsutviklingen hittil at vi kan komme opp i nærmere 2,5 millioner telefoner. Det vil i så fall være rekord. Den høyeste årsomsetningen hittil hadde vi i 2005 med 2,35 millioner telefoner, sier Andersen.

UMTS og berøringsskjerm

Som ventet vokser andelen 3G-telefoner for UMTS-nettet. Hittil i år er den på 58 prosent. Statistikken viser at 88 prosent av telefonene har kamera, mens andelen musikktelefoner er 54 prosent.

– Det nye moteordet for mobiltelefoner er berøringsskjerm. Med en slik skjerm styrer du funksjonen ved å berøre skjermen med finger eller en pinne. Slike telefoner er på vei inn i markedet fra de fleste leverandører. Skjermene har symboler, såkalte ikoner, i stedet for tekst. De angir bruksområdene. Andre stikkord for den teknologiske utviklingen er utvidede muligheter for kommunikasjon, både med internett i tradisjonell betydning og mange av de nye tjenestene nettet tilbyr, sier Andersen.

Han legger også vekt på at det nå kommer avanserte navigasjonsfunksjoner for mobiltelefoner. I tillegg til kart og veivalg kommer blant annet oversiktsbilder, avansert grafikk og informasjon om spesielle mål på kartet brukeren ønsker å nå.

Til toppen