En fornøyd Ola Almhjell etter besøk av NTV, som på ett minutt økte TV-tilbudet hans fra 0 til 26kanaler. Foto: Torgald Sørli.

Revolusjon i Sunndalen

Gullrekka? Ehh…har det noe med hester å gjøre? Ola Almhjell har ikke sett mye fjernsyn de siste årene. Faktisk har han ikke sett TV i hele tatt. I hvert fall ikke hjemme.

Etter at Televerket flyttet en sender på 80-tallet har han praktisk talt vært uten TV på småbruket på Grøa i Sunndal. Han har bare kunnet se video på TVen, noe som har ført til en del diskusjoner med NRKs lisenskontor.

Derfor hadde han store forhåpninger til innføringen av digitalt bakkenett i Møre og Romsdal. Skulle han nå endelig få se TV igjen? Ifølge Norges Televisjon var det satt opp hele fem sendere i Sunndalen, og han skulle være dekket av to av dem. Men det var like mørkt (eller hvitt) hos Almhjell. Her var det ikke dekning, og han hadde fått brev om at han skulle få NRK! Ja, så påståelig var han at jeg til slutt måtte ut og sjekke forholdene selv. Vel framme kunne jeg raskt fastslå at grid-antennenAlmhjell hadde støttet mot veggen ikke holdt mål. Med en større antenne og forsterker viste det seg at signalene fra skyggesenderen på Grøa kom som et skudd.

– Du verden så klare bilder! sa Ola Almhjell overrasket.

Sunndalsøra 2

Men det skulle bli mer. Ved å snu antennen opp mot fjellsiden bak småbruket fikk vi inn reflekssignaler fra Sunndalsøra 2. Dette er ikke en skyggesender som bare sender NRK, men en del av det ordinære bakkenettet.

–Ojojoj, utbrøt Almhjell da kanallisten på TVen bare fortsatte å fylle på med kanaler, nesten som når man vinner stort på en jackpotmaskin og fossen av kronestykkene ingen ende tar. Det stoppet ikke før han hadde 26 TV- og 16 radiokanaler.

Almhjell gjør store øyne når den elektroniske programguiden viser at en sportskanal sender en kamp fra Champions League. Hittil har han måtte oppsøke venner og bekjente for å se fotball. Nå kan han invitere dem tilbake.

– Nei og nei og nei!

En demonstrasjon av radiokanalene fører til nok et utbrudd. På NRK Gull kåserer Richard Herrmann om livet til en eksentrisk engelsk konge i middelalderen.

– Dette er jo en revolusjon! sier Almhjell, enda mer oppglødd.

På ett minutt har han gått fra 0 til 26 TV-kanaler. Han gir klart uttrykk for at han skal rett til forhandleren i Sunndalsøra og kjøpe Rikspakke.

I det jeg skal til å sette meg inn i bilen på tunet, roper han fra verandaen:

– Du! Eksisterer Norge Rundt fremdeles?

Etter at Televerket flyttet en sender på 80-tallet har Ola Almhjellpå Grøa i Sunndal praktisk talt vært uten TV på småbruket. Foto: Torgald Sørli.
Torgald Sørli er informasjonskonsulent i Norges Televisjon (NTV), og reiser Norge rundt for å informere om overgangen fra analogt til digitalt bakkenett – både til folk flest, forhandlere og presse. Artikkelen er tidligere publisert på intranettet til NRK.
Til toppen