– Man skal jo være moderne og fremadrettet, og det finnes alltid nye muligheter, sier Jan-Erik Johansen i Fovi AS - her med Pentax-nyhetene K-m og Optio W60.

SISTE MESSE MED PENTAX for Fovi AS på Photokina

Fra årsskiftet overtar Aronsen AS distribusjonen av Pentax i Norge. Jan-Erik Johansen i Fovi AS var likevel hjertelig til stede for Pentax på Photokina.

– Etter at vi har hatt Pentax i lang tid er det en trist og lei historie at merket går over til andre, sier Jan-Erik Johansen.

Når vi møter ham på Pentax’ stand på Photokina, er han mest opptatt av å snakke om de nye produktene. Han letter likevel litt på sløret når det gjelder tapet av agenturet.

– Vi er nåværende importør og distributør, og fortsetter med det til 31. desember. Det er ingen såre følelser her, og vi forholder oss profesjonelt til situasjonen som er oppstått, sier Johansen.

Han har arbeidet med Pentax siden 1969 med noen små avbrudd, og karakteriserer det som litt underlig at det fra 2009 er slutt på dette.

– Man skal jo være moderne og fremadrettet, og det finnes alltid nye muligheter. Pentax har sett det slik at de skal styrke seg i Norden, og har først og fremst overlatt det svenske agenturet til Focus Trading – som har samarbeidspartnere i Finland og Norge. Det ser ikke ut til at det er aktuelt for Fovi AS å fortsette med Pentax, med de marginene som er i bransjen. Aronsen AS og distribusjonsselskapet deres Fotosentralen vil ta seg av Pentax fra årsskiftet, sier Johansen.

– Hva gjør Fovi AS nå?

Blir i bransjen

– Hva fremtiden vil bringe er vanskelig å si. At vi fortsatt blir værende i fotobransjen er helt klart.

– Hvilke merker har Fovi i porteføljen som det er aktuelt å satse videre på?

– Foreløpig har vi ikke noe på kamerasiden, men vi har distribusjonen for Sonys profesjonelle løsninger for passfoto, fotokiosker og skrivere. Dette er et økende marked, og det kommer nye modeller som blir presentert her på fotokin. Her på Photokina saumfarer vi messen på jakt etter attraktive agenturer, rettet mot fotobransjen, sier Johansen.

– Hvilke nyheter viser Pentax på Photokina?

– Speilrefleksmodellen K-m, der m står for macro eller micro. Dette er en fullverdig speilrefleks som passer inn i porteføljen til Pentax. Den kommer i to pakker med objektiv, enten en 18-55 mm eller med en 50-200 mm i tillegg. Begge objektivene er nye og kompakte konstruksjoner som står i stil med huset. Kamerahus og optikk er fra Pentax produsert i Japan, men satt sammen andre steder som Filippinene og Kora, sier Johansen.

Han mener modellen vil nå et nytt marked for Pentax, for dem som kjøper sin første digitale speilrefleks.

Egnet for kvinner

– Det er et rimelig og godt alternativ, siden kameraet ligger på rundt 4.000 kroner med det minste objektivet. Det kan være farlig å si det, men i og med at kameraet er lite er det også egnet for kvinner, sier Johansen.

På kompaktsiden kommer Optio W60, som er et vanntett kamera som kan brukes ned til fire meter. Samtidig er det sand- og støvtett.

– Dette er Pentax’ andre generasjon av vanntette kamera, og vi var de første som produserte slike. Dette er en ny og mer robust konstruksjon, med fem ganger optisk zoom fra 28 mm. Markedet har tatt godt mot slike produkter både fra oss og andre produsenter. Som familiekamera er det uovertruffent, siden det er vesentlig mer robust enn andre kompaktkamera, ikke minst fordi objektivet ikke går ut av kamerahuset. Dette har vært en bestselger hos oss, og tåler mer rystelser og støt, sier Johansen.

Han forteller at Pentax tradisjonelt er blitt solgt i fotofaghandelen i Norge, men at de har vært innom elektronikkjedene. Når det gjelder speilrefleks, mener Pentax som Sony at de er nummer tre i Norge.

– Posisjonen for kompakt er noe mer beskjeden, men vi har hatt suksess med nisjemodeller som de vanntette kameraene, sier Johansen.

Pentax K-m har følgende vitale mål: 122,5 x 91,5 x 67,5 mm, og en vekt på 570 gram på kamerahuset. CCD-bildebrikk på 10,2 MP, 14 motivprogram, innebygd bildestabilisator. Pris inkludert 18-55 mm: 4.000,-
Pentax omtaler Optio W60 som sitt mest robuste kompaktkamera. Kameraet har JIS Class 8, som betyr at det kan være 4 meter under vann i 2 timer. Det 5 x optiske zoomobjektivet (28-140mm) er innebygd i kameraet og beskyttet med et SP-belegg (Super Protect) på frontglasset. 10 MP, videoopptak med bildestabilisering tilsvarende HDTV-kvalitet. Leveres i fargene silver, ocean blue og coral pink. Pris: 2.800,-
Til toppen