Samsungs 9-serie med LED-belyste LCD-TVer preget utstillingen deres på CES. Selvsagt var 3D LED i fokus.

SLIPPER 14 3D-MODELLER I APRIL

Samsungs 7- og 8-serie kommer i butikkene i april med 3D-funsjonalitet. I tillegg vil flere modeller ha trippelmottaker både for bakkenett, kabel og satellitt.

Toppmodellene i 9-serien, med en dybde på rundt en centimeter, kommer etter sommeren.

Samsung har ikke ligget på latsida etter IFA-messa i Berlin i september, der de kun hadde prototyper på 3D-TV å vise frem. På CES i Las Vegas presterte de å motta jublende applaus på sitt pressemøte da de lanserte 3D-nyhetene. Alle de 14 modellene i 7- og 8-serien som kommer i norske butikker i april har 3D-funksjonalitet, men de aktive 3D-brillene blir trolig solgt som tilbehør. På toppmodellene i 9-serien, som kommer etter sommeren, følger det både med aktive 3D-briller og Samsungs nye fjernkontroll med en 3-tommers fargeskjerm der man blant annet kan se en annen kanal enn den som vises på TV-skjermen.

Samsung hopper altså bukk over billigløsningen med passive polariserte briller, og går rett på aktive LCD-briller (Active Shutter). De fleste 3D-modellene har LCD-paneler med kantmontert LED-belysning, men Samsung kommer også med 3D på plasma og tradisjonell LCD – alle med den samme prosessoren, full HD 1080p på hvert øye med de aktive brillene, samt konvertering av 2D-signaler til 3D.

Tilkoplinger i sokkelen

Når det gjelder wirefestet vi kjenner fra de LED-belyste 2009-modellene, vil dette forsette på 6-, 7- og 8-serien, mens det på 9-serien følger med både veggfeste og bordstativ i eska.På 9-serien sitter alle tilkoplingene i foten. Hvis TVen henges på veggen, plasseres sokkelen fra foten bak på skjermen. Veggfestet bygger rundt en centimeter, noe som totalt plasserer skjermen to centimeter fra vegg.

Norsk salgssjef for lyd og bildeprodukter i Samsung, Paal Anders Jansen, forteller at Samsung ser en tendens til at størrelsene på TVene øker, og at LCD-TVer med LED-belysning kommer til å ta en større andel av salget i 2010. Her kommer Samsung med modeller fra fra 19 til 65 tommer.

– For Norges del er vi er glade for at Samsung satser videre på plasma, siden vi her har en tilhengerskare av denne teknologien. Dessuten er energibruken, som tidligere var en ulempe med plasma, blitt betraktelig lavere. En 50 tommers plasma har i dag samme strømforbruk som en 46 tommers LCD, sier Jansen.

Årets priser er ennå ikke fastsatt, men Jansen tror ikke de blir mye dyrere enn fjorårets.

Kabel, satellitt og bakkenett

– 3D blir et tillegg, på linje med de andre funksjonene i TVene våre.

– Hvordan blir det å kommunisere 3D til butikkene og sluttbrukerne?

– Dette er en utfordring for alle leverandørene. Vi arbeider tett med de største kundene for å få muligheten til å demonstrere 3D i butikk, og forhandlerne har selvsagt en egen interesse i dette.

– Hvis en 3D-TV koster like mye som 2D, hvorfor skal kunden kjøpe 3D?

– Fordelen med å kjøpe 7-, 8- eller 9-serien er at man da er klar for 3D og slipper dette valget. I tillegg til 3D er disse seriene høyere spesifiserte modeller med flere funksjoner som eksempel internett-TV, opptaksfunksjon (PVR) og DLNA, sier Jansen.

Alle TVene fra Samsung kommer med innebygd mottaker for kabel- og bakkenett (DVB-C og DVB-T). Mer enn 30 modeller kommer i tillegg med mottaker for satellitt (DVB-S). Når det gjelder kabel og satellitt er disse godkjent til bruk i Canal Digitals nett, mens bakkenettmottakeren er RiksTV-godkjent.

PVR via USB

– Vi tilbyr også en opptaksfunksjon (PVR) via USB-porten i TVen til fastminne eller harddisk, der man kan gjøre opptak med et tastetrykk på TVens fjernkontroll. Den elektroniske programguiden (EPG) er integrert i TVen og er meget enkel å bruke. I tillegg lanserer vi et AV Home Centre med BD-spiller, PVR med 250/500 GB samt plass til CA-modul for bakke- og kabelnett, sier Jansen.

Når det gjelder Samsungs BD- og hjemmekinoanlegg, vil alle de nye modellene ha integrert internettog tilgang til Samsungs applikasjonsbutikk på nett.

Samsung satser på BD, og Jansen sier de allerede i innstegssegmentet har høyt spesifiserte modeller.

En ny kategori som Samsung vurderer å ta inn til Norge, er AV-receivere. Jansen forteller at de har suksess med disse på verdensbasis – spesielt i USA.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra kjedene tilsier at det burde være mulig å lansere disse i Norge, sier Jansen.

På pressemøtet under CES lanserte Samsung sin applikasjonsbutikk, der man kan laste ned små dedikerte programmer til blant annet TV, mobiltelefon og BD-spiller.

Samsungs nye fjernkontroll med 3-tommers skjerm som blant annet kan vise et annet program enn det som vises på TV-skjermen. Følger med 9-serien, tilbehør til 7- og 8-serien.
På 9-serien sitter alle tilkoplingene i sokkelen på bordstativet. Hvis TVen henges på veggen, plasseres sokkelen bak skjermen.
Tommy Jensen (f. v.), Paal Anders Jansen og Henrik Waglen Hansen var ved med i den store nordiske delegasjonen som representerte Samsung på CES.
9-serien er den tynneste til Samsung, og det følger med 3D-briller. Kommer i 46 og 55 tommer.
8-serien til Samsung kommer i børstet aluminium. 3D-briller selges som tilbehør.
7-serien fra Samsung kommer både i plasma, LCD og LED-belyst LCD:
BD-C6900 er Samsungs første 3D BD-spiller. Har trådløst nettverk. I butikkene i andre kvartal.
BD-spilleren BD-C7500 er 28 mm dyp, og kan henges på veggen. Trådløst nettverk og DLNA.
Hjemmekinoanlegget HT-C6730W har 3D BD-spiller, 7.1-høyttalere og innebygd nettverk.
Til toppen