Martin Eriksson med hjemmekinosystemet X715, med blåtannfunksjon for avspilling fra mobiltelefon eller MP3-spiller. DVD-signaler oppskaleres til 1080p. I handelen i andre kvartal.

STØRST PÅ OLED med 31 tommer

Samsungs største nyhet på CES var 31 tommer stor; verdens hittil største TV med OLED-skjerm.

Skjermen kommer fra Samsung SDI, et selskap i Samsung-gruppen. TVen veier 40 prosent mindre enn en LCD-TV i samme størrelse, og skal ha en kontrast på 1.000.000:1. På CES fikk vi se en prototyp, og Samsung regner med at den kommer i kommersiell produksjon rundt 2010. På CES 2008 slo Samsung Sony på OLED-fronten, med fire tommer.

– Hele bransjen tror OLED vil bli den nye skjermteknologien. I 2010 vil vi komme med OLED-TVer for salg, i størrelser på rundt 30 tommer, sier Robert Widerström i Samsung.

En annen konseptmodell var en 2,5 centimeter tynn LCD-TV. Selskapet viste også en 82 tommers LCD-TV med en oppløsning på 3840 x 2160 bildepunkter – fire ganger så mye som full HD.

Tilbake til samtiden: På CES hadde Samsung verdenspremiere på syv nye modellserier, med både plasma og LCD. Serie 6 og 7 har transparente kanter med en innfelt ravrød fargenyanse som toner over fra den sorte rammen.

– Vi fokuserer på full HD, og lanserer tre nye modellserier i tillegg til de to vi lanserte i fjor. De dyrere modellene har 100 Hz-teknologi, og det gjennomsyrer hele vår strategi at vi fortsatt skal være designledende på TV. Vi har utviklet en ny teknologi der TV-kassen støpes i en operasjon, og man får en renere overflate uten skruer eller lim. Designet er utviklet for å gi en emosjonell opplevelse som også vil appellere til en design- og moteorientert målgruppe, sier Widerström.

Både LCD og plasma

Samsung produserer både LCD- og plasma-TVer, og vil fortsette med begge deler.

– Kunden får selv bestemme hva hun eller han liker best, og vi har det samme designet på begge teknologier.

Når det gjelder høyoppløste videomask iner, viste Samsung både sin tredje og fjerde generasjon.

– Vi lanserte for noen måneder siden vår tredje generasjon Blu-ray-spiller (BD), og her på CES viser vi får første duo HD-spiller. I andre kvartal kommer det ytterligere modeller, og det vi ser er at designet er slankere, med en høyde på 59 millimeter – med et rent formspråk, sier produktsjef Martin Eriksson.

Dreier mot BD

– Samsung har hele tiden sagt at vi støtter BD, men vi kommer nå med duospillere som i tillegg spiller HD DVD. Det finnes kunder som vil kunne spille alt materiale. Utviklingen dreies mot BD, men inntil videre vil vi tilby begge deler, sier Eriksson.

Han mener funksjonaliteten på en kombispiller er like god som på to spesialspillere.

Samsung viste også en lydplanke, som vi tidligere har sett hos blant annet Yamaha, Philips og Loewe. Hva er spesielt med Samsungs modell?

– Tanken er at kunden skal få et fint og enkelt designprodukt. Derfor tilbyr vi en trådløs subwoofer, samt blåtannfunksjon som gjør at man trådløst kan spille innhold fra MP3-spillere og mobiltelefoner, sier Eriksson.

Lyd- og TV-divisjonene har arbeidet tett sammen, og Samsung kan derfor tilby et flerkanalsanlegg som står i stil med de nye TVene.

Samsung vant CES når det gjaldt å ha den største TVen med OLED-skjerm. Kanskje imponerer ikke størrelsen på 31 tommer, men TVen veier 40 prosent mindre enn en LCD-TV i samme størrelse og skal ha en kontrast på 1.000.000:1.
Robert Widerstrøm med prototypen på en 2,5 cm tynn LCD-TV.
Samsungs serie 6-modeller kommer i handelen i mai, med det nye Crystal-designet.
Den kombinerte HD DVD- og Blu-ray-spilleren Samsung BD-UP5500 fungerer også som en DVD-spiller.
Videokameraet HMX20C støtter full HD og 1080p, har 8 GB harddisk, minnekortleser, cmos-sensor på 6,4 megapiksler og digital bildestabilisering.
Samsungs 82-tommers LCD-TV oppløsning på 3840 x 2160 punkter – fire ganger så mye som full HD.
Den mobile høyttaleren BS300 har blåtann med en rekkevidde på 10 meter, og kan brukes som håndfrienhet for telefonsamtaler. Vekt: 62 gram. Spilletid: 4 timer, standby: 150 timer. Pris: 1.200,-
HT-X810 er hjemmekino og høyttaler i ett, monteres på vegg eller står på bordstativ under TVen. Trådløs kontakt med en separat subwoofer, innebygd DVD-spiller.
Samsungs LCD-TVer i 7-serien har full HD og Crystal-design. Kommer i handelen i høst.
Til toppen