Bjørn Fehrm kunne på IFA for første gang demonstrere Follow me TV. Foto: Stian Sønsteng.

Ta med TV rundt i det trådløse hjemmet

– Endelig kan man se TV på en hvilken som helst enhet i det trådløse hjemmenettverket.

Svenske Björn Fehrm er direktør for satsingen på digitale hjem ved Fujitsu Siemens Computers hovedkvarter i Tyskland. Han har tidligere i fagbladet Elektronikkbransjen presentert sine planer om å gjøre det mulig å sette et direktesendt TV-program i pause, og siden fortsette avspillingen på en annen enhet i hjemmet. På IFA kunne han for første gang presentere enheten som gjør dette mulig: Activy Media Player 150.

– Dette gir frihet både i tid og rom, og vi er de første med en løsning som gjør det mulig å overføre TV-signalene til en hvilken som helst enhet i et vanlig trådløst hjemmenettverk. Vi kaller løsningen Follow me TV, og det unike med vår løsning er at man kan bruke en hvilken som helst enhet med Universal Plug and Play (UPnP) i hjemmenettverket, sier Fehrm.

Det finnes andre løsninger på markedet, men i følge Fehrm er disse proprietære – slik som for eksempel hos Sony. Fehrm er begeistret for mottakelsen på IFA, og er svært ivrig på å vise hvordan en direktesendt TV-sending kan settes i pause ett sted på standen og siden fortsettes på et annet sted.

Enkelt konsept

– Det er lett for publikum å forstå konseptet. I det nettverksbaserte hjemmet er TV den viktigste komponenten. Man bruker fjernsynet fem til ti ganger mer enn noe annet, det være seg å se en film på DVD, lytte på musikk eller se på familiebildene. Folk bruker TV mer enn to timer hver dag. Nå har vi gjort det mulig å ta med TV til alle rom i huset, sier Fehrm.

Han beskriver konseptet som svært enkelt: I sin mediesentral Activy har Fujitsu Siemens en UPnP-server som gjør at forbrukerelektronikk og hjemme-IT snakker samme språk. Takket være denne protokollen kan man spille av det som finnes på serveren. Direkte-TV spilles inn på harddisken, og man kan spille dette direkte av på hele nettverket.

– Ulempen er at det kun er TV i standardoppløsning som kan overføres. Hva har det å si for Fujitsu Siemens at dette produktet kommer i en tid da alle snakker om høyoppløst TV?

– Umiddelbart kan dette virke som et problem, men egentlig er det ikke det. 99,8 prosent av europisk TV har i dag standard oppløsning. 60 prosent er analoge signaler, resten digitalt. Vi skal altså først gå fra analog til digitalt TV, som vil gi en tydelig kvalitetsforbedring. Siden skal vi ta steget videre til høyoppløst. Da blir problematikken vanskeligere. Med standard TV har alle, også Hollywood, siden 1960 tillatt oss å kopiere innholdet. Når HD kommer vil man aldri fritt kunne kopiere sendingene, fordi de er kryptert.

– Dere distribuerer TV på det trådløse nettverket i hjemmet, hvorfor er ikke det kommet tidligere?

Klikkefilm

– Det trådløse nettverket er relativt nytt i hjemmet, og kapasiteten kan variere fra kanskje en til ti megabit. Vanlig TV krever fire til seks megabit, og man må altså ha et nettverk som kan håndtere dette; 11g og gode mottaksforhold i hjemmet.

– Det gir et sterkt signal at dere i den nye Activy-boksen ikke har implementert klikkefilm (video on demand). Begraver dere dermed denne formen for distribusjon av film og TV?

– Nei. Vi tilbød video on demand i våre første bokser, men har nå lagt dette til side for en stund da vi har sett at dette kommer helt nederst på kundens ønskeliste – etter TV, DVD, MP3, bilder og andre funksjoner.

Det neste produktet som får Follow me TV-funksjonalitet, er Scaleo EV med Windows XP Media Center Edition 2005. Den er mindre enn tidligere, og passer med sin dybde på 35 centimeter fysisk i en hifi-stabel. Den avgir med sine 65 watt halvparten så mye varme som tidligere, og er dermed mer stillegående siden den ikke trenger kjøles så mye.

– De to enhetene henvender seg til ulike kunder: Er man ung og kanskje ikke har barn som klår på fjernkontrollen, kan man ha en EV som gir mulighet til endringer. Er man ikke så datakyndig og kanskje har små barn, kan man ha en Activy som er idiotsikker og ikke kan

omprogrammeres, sier Fehrm.

Ikke arbeid i sofaen

Han postulerer fortsatt sin tanke om at sofaen ikke er stedet der du arbeider. Derfor mener han at for eksempel behandlingen og sorteringen av digitale bilder bør foregå foran datamaskinen på hjemmekontoret. Når bildene er redigert, laster man over en kopi på maskinen som står under TVen. Dermed har man også sikkerhetskopier.

– Når kommer de første maskinene med den nye TV-funksjonen i handelen i Norge?

– I løpet av det nærmeste halvåret, og markedet avgjør om dette blir en Activy eller Scaleo EV.

– Hvor i evolusjonen er vi i dag for denne type produkter?

– Teknisk kan man nå løse alle problem. I dag er spørsmålet hva kunden vil ha, og hvordan vil hun eller han bruke dem. Vi bruker derfor tid og energi på å forstå kunden. Tidligere var spørsmålet hva vi kunne gjøre. Produktene skal være lette å installere og enkle å håndtere. Avanserte kunder har i dag et nettverk hjemme, og de utveksler data mellom de ulike komponentene. Vi har nå tilført TV i nettverket. Neste steg er at man kan ta med seg TV på reise, gjennom at man har lagret TV og annet innhold på små bærbare enheter.

Activy Media Player 150 er den første enheten fra Fujitsu Siemens som har Follow me TV.
Scaleo EV har Intel Viiv 1.5 Core 2 Duo processor, DVD-opptaker, forsterker, TV-mottaker og mulighet til å spille, vise bilder og video. Windows XP Media Center Edition 2005, SCART, HDMI, VGA og S-Video ut. Harddisk opp til 320GB.
Activy Media Player 150 er den første enheten fra Fujitsu Siemens med Follow me TV.
Til toppen