PaolaGaravaglia er produktsjef for Food Conservation hos Whirlpool. Hun hadde hjelp av Michelin-stjernekokken DavideOldaniunder pressearrangementet der Activ0-systemet ble presentert.

TEMPERATUR OG FUKTIGHET viktig for matens holdbarhet

I vår kommer Whirlpool med sin nye Activ0-teknologi, som skal holde matvarene friske og spenstige så lenge som mulig.

Whirlpools nye system skal oppnå dette gjennom at kjøleskapet hele tiden holder riktig temperatur og luftfuktighet. Activ0 ble presentert på et europeisk pressearrangement ved Whirlpools”Center ofExcellence” ved fabrikken i Cassinetta, nord for Milano.

– Forbrukerne etterspør et kjøleskap som garanterer at maten holder seg frisk over lengre tid. De ønsker å leve sunt, og vil derfor at maten beholder kvaliteten uten å miste næringsinnholdet.Dette er mulig gjennom en nøyaktig og stabil styring av luftfuktigheten i alle deler av kjøleskapet, sier produktsjef PaolaGaravaglia i Whirlpool.

Hun sier Whirlpool har utviklet spisskompetanse for både kjøle- og fryseteknologi gjennom mange år. Selskapet har lagt ned både tid og penger i forskning og utvikling for å stadig bli bedre på området. Et eksempel på dette er selskapets Direct Cooling-teknologi til No Frost-systemet og NoFrostFresh. Kjøleskap med disse teknologiene skal gi dobbelt så lang holdbarhet på maten. I 2010 lanserte selskapet neste steg i utviklingen; 6th SenseFresh Control, som skal garantere perfekt luftfuktighet i alle deler av kjøleskapet. Med denne teknologien lover Whirlpool fire ganger lengre holdbarhetstid. Takket være en sensor som måler temperaturforskjeller holdes luftfuktigheten på 85 prosent i hele skapet.

Fire ganger lengre holdbarhet

Fordelen med 6th SenseFresh Control fremfor Total No Frost er den doble funksjonen for å oppnå riktig luftfuktighet. Når fuktigheten synker starter multiflow-systemet som tilfører luften ny fuktighet. At viften og kompressoren drives separat er den store forskjellen mellom 6th SenseFresh Control 2010 og 2009-modellene.

Garavaglia mener Activ0-systemet er en milepæl innen hvitevarebransjen. Teknologien er utviklet med støtte i omfattende forbrukerundersøkelser, som har vist de nyeste brukertrendene.

– Resultatet er et revolusjonerende produkt som i tillegg til å holde maten frisk fire ganger lengre enn med et tradisjonelt kjøleskap også er utstyrt med en spesiell Activ0-skuff for oppbevaring av kjøtt og fisk ved null grader, sier Garavaglia.

Systemet startes med et tastetrykk, og systemet holder deretter temperaturen i skuffen på konstant null grader. Likeviktig som temperaturen er det at luftfuktigheten holdes på 70-85 prosent.

En annen funksjon i Whirlpools nyekjøleskapserie er at hver seksjon holder ideell temperatur og luftfuktighet for ulike matvarer. Ved å sortere maten i riktig seksjon kan man oppnå fire ganger lengre holdbarhet sammenlignet med tradisjonelle kjøleskap.

Whirlpool støtter seg også på undersøkelser utført av et selvstendig tysk forskningsinstitutt, samt organisasjonene AITA og UIFoST fra den italienske matindustrien. Herfra understreket den italienske professoren SebastianoPorretta at forskingen deres ikke var finansiert av Whirlpool.

– Idag kastes omkring 25 prosent av all mat i industrilandene. Med tanke på de stigende råvareprisene er dette et viktig område å forske videre på. Teknologien som kreves for å forlenge holdbarheten på mat er komplisert. Både temperatur og luftfuktighet spiller en stor rolle. En luftfuktighet på 70 til 85 grader er optimalt for å holde kjøtt, fisk og grønnsaker friske lengre, sa Porretta.

Temperatur og luftfuktighet er avgjørende for hvor lenge ulike typer matvarer holder seg friske i et kjøleskap.
Fisk- og kjøttprodukter garanteres lengre holdbarhet av Whirlpool, med deres Activ0-system.
Activ0 startes med et tastetrykk. Dette starter systemet, som skal sørge for en konstant temperatur i spesialskuffen på null grader – og en luftfuktighet på 70-85 prosent.
Whirlpool lanserer sine første Active0-kjøleskap i vår.
Til toppen