Tredje år med NEDGANG I KJØPEFILMMARKEDET

Norsk videogramforenings medlemmer konstaterer at 2010 ble det tredje året på rad med nedgang i videogrammarkedet.

Generalsekretær Roald Dye venter ytterligere en nedgang på ti–tolv prosent før han tror markedet vil stabilisere seg.

NVF-tallene var inntil desember 2009 offentlige.Toppåret historisk sett innen kjøpefilm ble 2007, med en omsetning inn fra NVF-medlemmene til butikkene på 1,211 milliarder kroner. I 2008 ble tallet 1,082 milliarder, mens markedet i 2009 krøp under milliarden, til 909,9 millioner kroner.

– Vi har nedgang på leie og kjøp også i 2010, og det forventet vi, sier Roald Dye.

– Jeg tippet ti prosent nedgang på kjøpefilm, men det ble mindre enn det, slår Dye fast.

Av dette kan vi resonnere oss frem til at omsetningen på kjøpefilm i 2010 var i underkant av 900 millioner kroner.

Konkurrerer med klikkevideo

Leiefilminnsalget fra leverandører til butikker har nå sunket i hele seks år på rad. Toppåret var i 2002, med 184,1 millioner kroner i omsetning. 

Siste offentlige år er 2009, med 119,3 millioner kroner.

– Innen leiefilm i 2010 var det vel 12–13 prosent nedgang, sier Dye.

– Jeg ser at det blir en ytterligere nedgang på leiefilm i 2011. Men når det går ned, må vi huske at det leies mye film over nettet, via Get og andre VOD-tilbud (Video On Demand, klikkevideo). Det er mange som fortsatt leier filmer, men de går ikke i butikken. Det er utfordringen for bransjen, sier Dye.

Innen kjøpefilm venter Dye ytterligere en nedgang, på opptil ti prosent.

– Deretter tror jeg det stabiliserer seg. Det er selvsagt tittelavhengig, men jeg tror ikke det kommer store nok titler i 2011 til at vi får en stabilisering før i 2012.

– Hva med Blu-rayDisc?

– Det er noe merkelig. Det går saktere med BD i Norge enn andre land, mens vi tidligere har vært tidlig ute. Jeg vet ikke årsaken, men det er klart det er grenser for hvor ofte du får folk til å skifte spillere. Jeg lurer også på om et stor fokus på 3D, gjør at de som har DVD-spiller nå, sier at de vil vente litt til. Det er ikke vits i ny BD-spiller nå, før den eventuelt har 3D. Slik er det kanskje flere som tenker.

Til toppen