BSH demonstrerer Zeolite-effekten med å plassere granulatet i teposer. Fra venstre Dan Karlsen (BSH), Leif Magne Vennevold (Euronics Ski), Kjell-Are Stokkedal (BSH), Ola Christofer Owe (Fagerborg elektro) og Jon Erik Nordenstam (Fagerborg elektro).

Zeolite skal gi MER EFFEKTIV OPPVASK

BSH lanserer oppvaskmaskiner med Zeolite. Hos Bosch fokuserer man på redusert strømforbruk, mens Siemens-modellene vasker raskere.

– Opprinnelig er Zeolite naturlige mineraler. Vi har fremstilt stoffet syntetisk. Når du tilfører energi utvikler det varme – og det kan også oppta fuktighet, sier Kjell-Are Stokkedal.

Han er distriktssjef i BSH Husholdningsapparater, og på et forhandlerkurs ved BSHs hovedkontor i Oslo presenterer han Zelolite-teknologien sammen med distriktssjefkollega Dan Karlsen.

– Vi har en fin måte å demonstrere dette på, der vi har Zeolite-kulene i små teposer av metall som man holder i hånda. Når man blåser varm og fuktig luft på beholderen, kan man kjenne at det utvikles varme. På denne måten får man enkelt demonstrert hvordan Zeolite bedrer tørkeresultatet, sier Karlsen.

Finnes i naturen

De to forteller at Zeolite har en effekt både på vask og tørk, ved at det

fjerner fukt fra oppvaskmaskinens indre og omdanner den til varmeenergi.

Zeolite er et silikatmineral man finner i naturen, med den egenskapen at det kan lagre en mengde vann som tilsvarer 40 prosent av tørrvekten, som igjen avgis ved oppvarming. Det ser nærmest ut som steinen koker, og det har gitt navnet kokestein. I fuktig luft opptas vannet igjen, uten at mineralets struktur ødelegges. Zeoliten som BSH bruker er fremstilt syntetisk for å oppnå den nødvendige renhetsgraden. I maskinene er de innebygd i et lukket systemkretsløp, og granulatet skal holde i maskinens levetid. Zeolite brukes også blant annet til papirfremstilling, fortilskudd, rensing av drikke- og spillvann, fremstilling av tannkrem og vaskemidler, og som tilsetting i betong og mørtel.

– Det er 1,2 kilo Zeolite i hver enkelt maskin og den største energibesparelsen er på tørk, sier Karlsen.

Modellene fra både Bosch og Siemens med Zeolite markedsføres på ulike måter.

Sparer tid eller strøm

– Hos Bosch legger vi vekt på at man sparer strøm, mens vi hos Siemens fokuserer på tidsbesparelsen. Zeolite-teknologien reduserer strømforbruket til 0,83 kWh i Bosch-modellen, noe som er 27 prosent lavere enn kravet til beste energiklasse A, mens vasketiden hos Siemens reduseres med 15 minutter. På Siemens-modellen kan man i tillegg velge å spare strøm i stedet for å spare tid, sier Stokkedal.

– Er Siemens-modellene da dyrere?

– De har omtrent samme prisnivå, sier Karlsen.

– Hvorfor skal man da velge Bosch-modellen?

– Det har med design å gjøre, samt en tydeligere miljøprofil, sier Karlsen.

Stokkedal innrømmer at en besparelse på 0,14 kWh kontra andre BSH-modeller kan virke lite, men påpeker at miljøgevinsten er der i og med at hver husholdning vasker opp cirka 200-300 ganger hvert år. Zeolite-besparelsen på 15 minutter på Siemens-modellen er på en standardvask. Det raskeste programmet bruker halvparten av tiden, men da brukes det mer strøm og vann.

Bosch’ oppvaskmaskin SMU65T15SK med Zeolite-tørking. Standardprogrammet Eco 50°C (13 kuverter): energiforbruk 0,83 kWh, tidsforbruk 140 min, vannforbruk 10 liter. 42 dB (re 1 pW). Pris: 14.000,-
Siemens helintegrerte oppvaskmaskin SX66T052EU med Zeolite-tørking. Standardprogram Eco 50° (13 kuverter): tidsforbruk 125 min, energiforbruk 0,97 kWh, vannforbruk 10 liter. 42 dB (re 1 pW). Pris: 17.700,-
Slik illustrerer BSH Zeolite-systemet.
Grete Klæboe i BSH husholdningsapparater viser noe av vårens sortiment til Håken Skar (t. h.) ved Kjelsås elektriske og Sigurd Amundsen ved Sporten elektriske i Asker.
Til toppen