IKKE LENGER RÅDLØST å spille trådløst

– Dette er et lukket nettverk med innebygd driver i senderen som trådløst overfører lyd ukomprimert uten installasjon eller annen konfigurering.

Produktsjef Odd-Inge Haagensen i Neby Hi-Fi Concept AS har stor tro på Wireless-systemet til svenske Audio Pro.

– Det finnes mange system for trådløs overføring av lyd. De andre bruker det trådløse nettverket i huset, noe som kan gå på bekostning av lydkvaliteten hvis andre i husstanden bruker båndbredde. Vår nye serie med 2,4 Ghz RF-overføring gir stabilitet, ypperlig lydkvalitet og høy brukervennlighet, sier Haagensen.

Han innrømmer at det tok litt tid før han fattet bruksmulighetene, den første gangen han fikk presentert produktet. Wireless-serien fra Audio Pro består av flere produkter: en pakke med sender og mottaker, separate sendere og mottakere, samt aktive høyttalere med innebygd mottaker og aktive høyttalere med USB-port som gjør det mulig å kople til en mottaker. Prisen for et sett med sender og mottaker er rundt 2.000 kroner, sender og mottaker selges også separat - til halve prisen. Tilkopling skjer via USB, RCA eller minijack, og det følger med et strømadapter.

– Produktet kan brukes til stort sett all overføring av lyd i hjemmet. Denne kan brukes mellom datamaskinen og stereoanlegget eller kjøkkenradioen. Da plugges senderen i en USB-port på datamaskinen og mottakeren til en RCA- eller minijack-inngang. Man kan for eksempel gjøre dypbasshøyttaleren (subwooferen) og aktive bakhøyttalere i et hjemmekinoanlegg trådløse, eller man kan kople platespilleren i stua trådløst til stereoanlegget, sier Haagensen.

Burr-Brown Corporation

Han regner med at de første som tar produktet i bruk er den litt voksne generasjonen, men også de som strømmer (streamer) musikk fra internett og har musikksamlingen sin på MP3.

Haagensen forteller at det er folk med lyd som hovedmål som står bak produktutviklingen. D/A-konverteren (digital/audio) som sitter i mottakerenheten er fra amerikanske Burr-Brown Corporation. Dette er den samme som brukes i dyrere lydsystemer. Systemet skal forbedre signalet som kommer digitalt fra datamaskinen og overbringer dette tapsfritt til mottakeren.

– Spiller du lyd i CD-kvalitet kommer det likt ut i andre enden. Det finnes konkurrenter i markedet, men ikke med den samme lydkvaliteten. Det kan man også se når man plukker enhetene fra hverandre; lyddelen er mye mer prioritert, sier Haagensen og fortsetter:

– Det er revolusjonerende at man også kan bruke systemet i et flerkanalsanlegg. Rekkevidden er 50 meter og du slipper kablene, noe som er en stor fordel hvis man ønsker skjult installasjon i et murhus eller et moderne hjem uten lister, sier Haagensen.

Neby Hi-Fi Concept AS leverer stort sett Audio Pro Wireless til frittstående handlere som allerede har Audio Pro i sortimentet.

Utviklet i Sverige

– Vi har hatt møter med litt større aktører, men er ikke kommet helt i mål der ennå, sier Haagensen.

Svenske Audio Pro hadde nettopp 30 års jubileum. De har hovedsete i Helsingborg. Utviklingen av produkter skjer i Norrkøping, og selskapet er i følge Haagensen mest kjent for høyttalere og spesielt dypbasshøyttalere.

– Den aktive toveis høyttaleren Addon One har 36 watts forsterker og inngang for USB slik at den enkelt kan gjøres trådløs sammen med Wireless-systemet. Den har dessuten utgang til dypbasshøyttaler, noe som gjør den til et ypperlig alternativ tilkoplet en flat-TV. Kopler du den til hodetelefonutgangen på TVen kan du bruke samme fjernkontrollen som på TVen. Prisen er 2.000 kroner paret, og dette er kanskje den enkleste oppgraderingen av TV-lyden, sier Haagensen.

Storesøster LV2 har innebygd Wireless-mottaker, og det følger med en sender i paret som koster 6.000 kroner.

– Dette er en fysisk større høyttaler med større og bedre element, samt fire ganger 25 watts forsterker. Den er skinnkledd, og mer tilpasset et stereoanlegg. Denne kan bare kjøres trådløst, også mellom høyre og venstre høyttaler, og en fjernkontroll følger med, sier Haagensen.

Dypbasshøyttaleren LV-SUB har også innebygd Wireless-mottaker. Den trenger bare strøm, og snakker automatisk med LV2. Elementet er åtte tommer og forsterkeren 200 watt. Pris: 5.000,-

Aktive høyttalere øker

– Setter man på en sender på sub-utgangen på receiveren kan den brukes i et hvilket som helst flerkanalssystem, sier Haagensen.

Han venter at de nye produktene fra Audio Pro vil i løpet av kort tid representere mye av omsetningen for merket i Norge.

– I høyttalerbransjen tror vi aktive modeller vil stå for økningen fremover. Det skal være enkelt å sette opp, og allerede på IFA i Berlin vil vi se flere nye aktive og trådløse produkter fra Audio Pro, sier Haagensen.

Han erkjenner at det finnes andre trådløse løsninger på markedet, men mener at Audio Pros variant er lettere tilgjengelige og enklere å kople til eksisterende utstyr.

– Vil du ha samme lyd i flere rom er det bare å kjøpe til mottakere. Produkter fra databransjen er kanskje ikke like stabile. Oppkoplingen av Wireless-produktene til Audio Pro er enkel. Når lampa lyser blått etter et par sekunder er forbindelsen klar, lyser den rødt har du ikke kontakt. Produktene har en fysisk bryter for tre soner, sier Haagensen.

Han mener det nå bør være slutt på at trådløst er litt fyfy, også i hifi-bransjen, og håper butikkene lar kundene få prøve å kople det opp.

– Produsenten har laget en del videoer, og kundegruppen er alle som har et stereo- eller hjemmekinoanlegg. Produktene koster litt mer, men det er absolutt verdt det i forhold til lydkvalitet og stabilitet, mener Haagensen.

Som eksempel nevner han en kunde som skulle strekke høyttalerkabler til flere rom.

– Fikk låne med seg noen slike sett, og de kom ikke tilbake, ler Haagensen.

Neby Hi-Fi Concept AS har 11 ansatte. Seks av disse arbeider med salg og administrasjon, 5 på service. Audio Pro er deres største høyttalermerke, i porteføljen finnes også Geneva, Tivoli, Rotel, Mcintosh, Elac og Quad.

Powered by Labrador CMS