SONY VIL KNYTTE SAMMEN

Sony har lansert en rekke nye produkter i det siste, og nå vil de vise hvordan dingsene kan snakke sammen.

Publisert Sist oppdatert

En av de største trendene de siste årene er at stadig flere produkter får muligheten til å overføre data trådløst – enten via wifi, blåtann eller den nye NFC-standarden.

Sony hadde leid rom på Grand Hotel for å vise nettopp hvordan deres produkter enkelt kan snakke sammen. Hotellrommet var innredet med Sonys siste TV-modell, det kompakte systemkameraet Nex-5, nettbrettet Sony Xperia, Sony Xperia Acro S-mobilen, det 20-tommers store familie-nettbrettet Tap, hodetelefonene MDR-1 og Vaio PCer.

En berøring er nok

Xperia nettbrettet kommer til å skape en enda større synergi mellom våre mobile produkter

Christopher Andersen, produktspesialist for «Vaio tablet and reader», og teknologidirektør i Microsoft Norge, Børge Hansen, var til stede for å demonstrere mulighetene for et utvalg journalister.

Andersen holder opp Sonys nyeste hodetelefonsett, og dytter det bort til familienettbrettet.

– Når sønnen din vil spille trommer på maskinen, kan du enkelt koble til hodetelefoner med ett trykk via NFC, sier han.

Med NFC (near field communication) kan du dele musikk og bilder med andre ved å holde to dingser som støtter teknologien mot hverandre, og forbindelsen opprettes øyeblikkelig. Dette er også en åpen standard, slik at du kan koble hodetelefonene dine også til en Nokia-telefon eller andre enheter som støtter NFC.

Også selskapets trådløse høyttaler SRS-BTM8 har NFC og blåtann, slik at du kan overføre musikk fra mobilen din til høyttaleren med én berøring.

Sony har satset på NFC i ulike former på sine mobiltelefoner, nettbrett, kamera og høyttalere, men også i form av såkalte «smart tags», små klistremerker du kan lime på hvor som helst. For eksempel kan man kode en slik «smart tag» til bilen, slik at ved å legge mobiltelefonen inntil denne i et par sekunder, skrus blåtannøreproppen seg på og musikken overføres til anlegget på bilen. 

Nettbrett for familien

Selskapet satser også på nye Windows 8, og viste fram en 20-tommers maskin, kalt Tap 20, en slags kombinasjon av en alt-i-ett-PC og et gigantisk nettbrett.

– Dette er et nettbrett i sammenslått tilstand, og en PC i åpen. Vi vet at mange som kjøper en familie-PC for å ha hjemme, velger en bærbar PC og setter den ett sted. Vi vil heller at folk skal få en ordentlig opplevelse, med en trykkfølsom skjerm du kan bruke 10 fingre på. Barna kan for eksempel sitte på hver sin side og tegne på skjermen, og den kommer med egne familieapplikasjoner. Maskinen har også tre timer batterikapasitet slik at du kan flytte rundt i huset, men med en vekt på 1,5 kilo så det er ikke noe man tar med seg på toget, sier Andersen.

For å overføre bilder, musikk og video fra én enhet til en annen, har Sony også kommet opp med en app til smarttelefoner som lar deg «fange og kaste» innhold fra mobilen og nettbrettet til TV-en. 

– Produktene har DLNA og skanner hele nettverket ditt, og så trekker du bilder eller andre filer mellom enhetene i nettverket, sier Andersen. 

Produkter som er merket DLNA skal kunne prate sammen, uavhengig av om de er laget av samme produsent. I teorien skal DLNA-logoen være en garanti for at bildene, musikken og videoene du har lagret på DLNA-produkt A, skal kunne spilles av på DLNA-produkt B, for eksempel TV-en din.

Bærbar på skrå

Etter at mobil- og nettbrettprodusenten Sony Ericsson ble heleid av Sony (og skiftet navn til Sony Mobile) jobber de to divisjonene enda tettere sammen.

– Xperia nettbrettet kommer til å skape en enda større synergi mellom våre mobile produkter, med mange identiske applikasjoner og oppsett, sier Andersen.

Med i produktmiksen hadde han også den bærbare Vaio Duo 11. Denne 11,6 tommer store PC-en kjører også Windows 8, men det mest spesielle er kanskje designen. Her skyves skjermen på skrå opp fra tastaturet. Skjermen har en oppløsning på hele 1920 x 1080 piksler, og berøringsstøtte for ti fingre samtidig.

- Duo 11 har også en stylus-penn som gjør at du kan tegne og skrive på skjermen. Eller markere områder og bilder og dra disse inn i en powerpoint-presentasjon, sier Andersen.

Maskinen vil koste rundt 11.000 kroner når den kommer i salg like før jul.

Også hybridkameraet NEX-5 snakker med resten av produktene. Kameraet har trådløst nettverksstøtte, som blant annet gjør at du kan bruke mobilen eller nettbrettet som utløser, og også vise bildet på disse. For å få dette til å fungere må man kun laste end appen Play Memory på mobilen eller nettbrettet sitt.

Powered by Labrador CMS