TRÅDLØSE TRENINGSPROPPER FOR HVERDAGEN

– Elite Sport er et sett trådløse ørepropper man vil bli glad i å bruke gjennom hverdagen, men det er rent faktisk et avansert sportssett.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Morten Urup, produktsjef for produktutvikling i forbrukeravdelingen i Jabra, når vi møter ham på IFA-messen i Berlin. Før han presenterer det danske selskapets stjerne på messen, ønsker han å presentere et par andre produktnyheter.

– Jabra Sport Coach er kommet i en ny versjon, Special Edition, der vi har forbedret kvaliteten og gir tre års garanti mot skader på grunn av svette. Vi har lagt til plugger med minneskum som gir en bedre forsegling i ørene og dermed en bedre lydkvalitet. Og, vi har ikke minst forbedret funksjonaliteten i vår TrackFit bevegelsessensor slik at den kan telle repetisjoner. Vi har tatt de 20 vanligste øvelsene og laget algoritmer slik at den kjenner dem igjen, sier Urup.

Den nye versjonen koster mindre enn den enklere forgjengeren.

Det er to mikrofoner i hver plugg, og settet måler kontinuerlig hvilken mikrofon som har minst omgivelsesstøy

– Vi følger utviklingen i markedet, og prisen er 900 kroner.

Også Jabra Sport Pulse kommer i en spesialutgave, med de samme forbedringene når det gjelder å tåle svette og ekstra øreplugger.

– Vi har lagt til nye funksjoner i sensoren, slik at Pulse kontinuerlig måler hvilken form du er i. Man kan under trening med det vi kaller VO2 Max testing altså både følge med på hvor mye man yter, og hvilken effekt dette har. Prisen på nye Sport Pulse er 1.200 kroner.

På nivå med medisinsk utstyr

– Sensorene og målingene du forteller om; fungerer de?

– Absolutt. Sensoren er testet ved et universitet i USA, som er kommet frem til at den riktig plassert i øret er på nivå med medisinsk utstyr. Det vil si at hvis den under trening måler en puls på 150, er feilraten pluss/minus to hjerteslag, sier Urup.

Så til Jabra Elite Sport. Ifølge produktsjefen har denne nyheten det beste fra de to spesialutgavene av Coach og Pulse, plassert i to øreplugger helt uten ledning.

– Hvis du har brukt et sportshodesett og har vært litt irritert over ledningene, kan du nå glemme dette. Vi har lagt vekt på at de basale parameterne skal virke så godt som mulig, med en god blåtannforbindelse til telefonen. Mellom ørene bruker vi magnetisk induksjon, med riktig god kvalitet. Når det gjelder lyden, kommer Elite Sport med tre par plugger i gele og tre par med minneskum, for at forseglingen skal bli best mulig. Dessuten kommer det med tre par vinger i ulike størrelser som sørger for at pluggene holder seg på plass i øret, sier Urup.

Fire mikrofoner

Som de andre Jabra-produktene er Elite Sport utstyrt med talestyring.

– Det er to mikrofoner i hver plugg, og settet måler kontinuerlig hvilken mikrofon som har minst omgivelsesstøy. Under en mobilsamtale måles det hvilken mikrofon som gir det klareste signalet, og denne vekslingen skjer sømløst, sier Urup.

Også her gir Jabra tre års garanti mot skader på grunn av svette. Urup mener som nevnt at dette er et sett trådløse øreplugger man vil bruke også når man ikke trener, i alle situasjoner.

– Men det er rent faktisk et vaskeekte sportssett, med funksjonene jeg har beskrevet for Coach og Pulse. I tillegg vil de lære deg og kjenne. De følger utviklingen din, og kan fortelle deg hva du vil løpe en maraton på om for eksempel én måned, hvis du fortsetter din nåværende trening. Vi har tatt funksjoner man kjenner fra tradisjonelle treningscomputere og bygd det inn i et par øreplugger, sier Urup.

Elite Sport vil koste 2.500 kroner, og kommer i de første butikkene i starten av november.

God nok batteritid

– Hvilke kompromisser har dere måtte inngå for å få plass til teknologien i to helt trådløse øreplugger?

– Når man betaler såpass mye for et slik sett, godtar man ikke at lyden faller ut. Derfor har vi satt i litt større batterier, for å sikre en stabil forbindelse. Dette har gjort proppene litt større. Om to-tre år kommer det mindre brikkesett og mer effektive batterier som gjør at størrelsen blir mindre.

– Når kommer versjonen med innebygd minne, slik at man ikke trenger å ha med seg mobiltelefonen?

– Vi har forberedt arkitekturen for dette, men undersøkelser viser at cirka 90 prosent har med seg telefonen på trening. Dessuten bruker nesten alle strømmetjenester, så vi venter på at det med disse blir mulig å på en effektiv å legge musikken lokalt i proppene, sier Urup.

– Dere var først med pulsmålere i ørepropper, når er det kommet flere. Hvordan utvikler dette markedet seg?

– Folk begynner å forstå at man kan måle pulsen presist i øret, og det gjør at markedet blir større. Vi ser også en dreining fra sport til helse, og vi har annonsert et samarbeid med et amerikansk firma som gjør det mulig for leger å monitorere pasientene med denne teknologien, sier Urup.

Powered by Labrador CMS