LG deler seks råd for en mer bærekraftig og økonomisk klesvask. Her deres vasketårn WashTower. Foto: LG Electronics
LG deler seks råd for en mer bærekraftig og økonomisk klesvask. Her deres vasketårn WashTower. Foto: LG Electronics

VASKETIPS FOR MILJØ OG LOMMEBOK

– Med bevisste vaskevaner varer klærne lenger. Dette er bra både for miljøet og lommeboka, sier Mats Haglund i LG Nordic Home Appliances.

Publisert

– Bærekraft er mer enn en trend. Ved å følge noen enkle råd, kan alle bidra til å redusere miljøpåvirkningen fra klesindustrien og samtidig forlenge levetiden til klærne, sier produktspesialist Mats Haglund i LG Electronics i en pressemelding.

Her er hans seks tips:

Produktspesialist Mats Haglund. Foto: LG Electronics
Produktspesialist Mats Haglund. Foto: LG Electronics

 

1. Lagring av ullplagg

For å bevare plaggene og unngå krymping, anbefales det å vaske dem forsiktig med riktig temperatur og ullvaskemiddel. Dersom plagget likevel krymper, bør plagget legges i kaldt vann med en mild, ullvennlig såpe i omtrent 10 minutter for å løse opp ullfibrene. Etterpå henges eller legges plagget på et kjølig sted, med en forsiktig strekk tilbake til sine opprinnelige dimensjoner. La ullplagget tørke i romtemperatur. Ved å unngå varme i tørkeprosessen opprettholdes fibrenes form. Det kan være nødvendig å gjenta prosessen flere ganger, for å oppnå ønsket størrelse på plagget.

LG Styler damprenser og presser klærne. Foto: LG Electronics
LG Styler damprenser og presser klærne. Foto: LG Electronics

 

Ved å følge noen enkle råd, kan alle bidra til å redusere miljøpåvirkningen

2. Luft klærne

Klær som har vært brukt én dag, trenger sjelden å vaskes. Ofte kan lufting eller bruk av en damprenser være gode alternativ. Her kan vår Styler brukes. Denne både damprenser og presser klærne. Hvis man ikke har en damprenser, kan klærne enkelt friskes opp ved å henge dem på badet mens man dusjer. Dette bevarer plaggets kvalitet og friskhet, uten at de belastes med en unødvendig vask.

Vasketårnet LG WT1210BBF er vaskemaskin og tørketrommel i ett,
med felles kontrollpanel i midten. Pris: 35.000,-
Vasketårnet LG WT1210BBF er vaskemaskin og tørketrommel i ett, med felles kontrollpanel i midten. Pris: 35.000,-

 

3. Prøv kalde vasker!

Ta sjansen på å senke vasketemperaturen. Dette energieffektive tiltaket bidrar til å bevare fargene på klærne, og er både en fordel for økonomien og miljøet.

 

4. Raskere med tørkeballer

Tennisballer og vaskeballer har lenge blitt brukt for å tørke dundyner og puter jevnt i tørketrommelen, men mange kjenner kanskje ikke til de de spesielle ulltørketrommelballene som er på markedet. Ikke bare bidrar de til jevn tørking, men de reduserer også statisk elektrisitet i tørketrommelen. Hvis det dryppes noen dråper duftolje på tørkeballene, tilføres klærne en behagelig duft.

 

5. Vask vaskemaskinen

Vaskemaskinen trenger litt pleie for å holde klærne rene og friske, og spesielt fjerning av gammelt vaskemiddel og lo er viktig. Dette gjøres enkelt med en miljøvennlig blanding av vaskemiddel, eddik og vann, samt en mikrofiberklut. Mange moderne vaskemaskiner har også dedikerte rengjøringsprogram for trommelen, som anbefales brukt hver måned for å holde maskinen i topp stand.

 

6. Vask like klær sammen

For å ta vare på klærne og unngå unødvendig slitasje, er det lurt å sortere klærne før vask. Vaskesymbolene på hvert plagg bør sjekkes, slik at de blir riktig behandlet og ikke tar skade under vasken. For eksempel bør sokker og jeans vaskes separat, med passende vaskeprogrammer.

 

Powered by Labrador CMS