John Olav Olsen fra BankAxept viser hvordan en betaling med en ring vil foregå. Foto: Jan Røsholm
John Olav Olsen fra BankAxept viser hvordan en betaling med en ring vil foregå. Foto: Jan Røsholm

BETAL MED SMYKKET

Snart kan du smykke deg med nye betalingsløsninger, og la ringen, klokka eller armbåndet erstatte betalingskort og mobiltelefon.

Publisert

De fleste har et forhold til bank- eller betalingskort. Kombinasjonen av smartutstyr, litt programvare og NFC (Near Field Communication) gjør at det åpnes for nye former for betaling, der for eksempel armbåndet, klokka eller ringen legges inntil betalingsterminalen.

Allerede i dag finnes det mulighet for kontaktløs betaling. Bankkortet føres inntil betalingsterminalen, og er beløpet mindre enn to hundre kroner, skjer betalingen direkte. Pin-kode må tastes om beløpet er høyere. Nå kommer denne teknologien direkte i smartproduktene. Sportsklokken Ionic fra Fitbit er et eksempel på et produkt som støtter betaling via NFC.

– Tidligere har vi sett dette mest på sportsklokker, men nå kommer designmerker som Mikael Kors og Diesel med klokker som har smartklokkefunksjonalitet, sier John Olav Olsen i BankAxept.

Med denne teknologien kan du betale med ringen din eller et armbånd, og du trenger ikke lenger ha med deg betalingskort eller mobiltelefon

BankAxept leverer blant annet kontaktløse kortbetalinger for banker i Norge. Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham på standen til selskapet TappyTech, hvor han er for å se på utviklingen innen smartutstyr og betaling. TappyTech viste frem en rekke smartprodukter med integrert chip for betaling. I Storbritannia er slik kontaktløs betaling allerede lansert av Barclays Bank under merkevaren bPay.

– Med denne teknologien kan du betale med ringen din, klokken eller et armbånd, og du trenger ikke lenger ha med deg betalingskort eller mobiltelefon, sier Olsen.

Selve betalingen skjer ved å føre ringen eller klokken inntil betalingsterminalen.

Moderne design gir større marked

Trenden ser ut til å være at smartklokker med mulighet for betaling ikke nødvendigvis trenger å se ut som et digitalt sportsarmbånd. Klokkene kan være designet av kjente merker fra motebransjen, og vil ifølge Olsen trolig appellere til et større marked enn tidligere. Betalingsløsninger kan integreres også i rene analoge klokker da chipen plasseres ofte i reimen. Kjente klokkeprodusenter som Fossil har allerede klokker med smartfunksjoner som vi kjenner fra sportsklokkene, og de vil etter hvert komme med integrert betalingsfunksjon.

– Når det gjelder muligheten til å betale i butikken med plastbåndet du fikk på den siste festivalen, ringen eller klokka, så er det ikke utenkelig at slike tjenester også vil lanseres i Norge, avslutter Olsen.

Powered by Labrador CMS