VENTER MED DAB

Norske radiolyttere foretrekker tradisjonell radio i bil, viser ny undersøkelse. Men mange vil vente med dab-oppgradering til FM-slukkingen.

Publisert Sist oppdatert

Neste år går Norge inn i siste fase av det digitale radioskiftet. 61 prosent av lytterne er allerede på digitale plattformer og 66 prosent av husstandene har nå en dab-radio.

Drøyt 730 000 nordmenn oppgir at de har dab i bilen, blant de som mangler dab sier hele 60 prosent at de vil vente med oppgradering til siste slutt. FM-nettet slukkes region for region gjennom 2017, skriver Digitalradio Norge i en pressemelding.

Venter på slukking

Vi oppfordrer alle til å fremskynde tidsplanene og tenke bil-løsninger nå. Det vil bli stor pågang og fare for køer når tusenvis av bileiere skal oppgradere bilradioen i samme tidsrom

– Sammenlignet med teknologiskiftet på tv for noen år siden, har utskiftningen av radioapparatene kommet langt. Men når det gjelder bil ser vi mer av tendensen fra TV-skiftet, mange velger å utsette oppgraderingen helt til den gamle teknologien kobles ut, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge som representere NRK, P4-gruppen og Bauer Media.

– Vi oppfordrer alle til å fremskynde tidsplanene og tenke bil-løsninger nå. Det vil bli stor pågang og fare for køer når tusenvis av bileiere skal oppgradere bilradioen i samme tidsrom, legger han til.

Bileiere uten dab er spurt om hva de tenker å gjøre med FM-radioen. 41 prosent ønsker å oppgradere til dab med adapter eller ny radio. 11 prosent oppgir at de skal bytte bil før FM slukkes. 10 prosent vil vente til de får mer kunnskap om hvordan det kan løses. 26 prosent vet ikke eller har ikke svart hva de vil gjøre

Vil ha radio i bil

– Det er opp til lyttere å bestemme hva de vil ha av utstyr i bilen, men undersøkelsen viser tydelig at flertallet fortsatt vil høre radio på tradisjonelt vis, med et radioapparat. Kun 11 prosent sier at de ikke lytter til radio eller har annen underholdning i bilen og at de dermed ikke vil foreta seg noe, sier Torvmark.

– Dette forteller oss også at det er behov for mye informasjon om hvordan man kan oppgradere bilradioen.

40 prosent ønsker å oppgradere radioen selv, mens 32 prosent ønsker hjelp fra merkeverksted.

I følge Digitalradioundersøkelsen er har to av tre husstander en eller flere dab-apparater. Dette tilsvarer om lag 3,3 millioner dab-radioer. Dab-apparater dominerer hjemmelyttingen, og er i følge undersøkelsen mer brukt enn FM-apparater. I bil er fremdeles FM-radio mest dominerende. 29 prosent av befolkningen oppgir at de har dab-radio i bilen.

Powered by Labrador CMS