SMARTERE FRA BOSCH SIEMENS

Nå kommer de smarte hvitevarene. BSH er blant produsentene som viste fram hva sensorteknologi kan gjøre på kjøkkenet.

Publisert Sist oppdatert

Bosch Siemens hadde stort fokus på såkalte smarte hvitevarer under årets IFA-messe. De lanserte en rekke produkter innen flere kategorier hvor sensorer overtar styringen av hvitevarene, og sørger for at resultatet blir best mulig. Sensorene kommuniserer med hverandre og med internett.

Eget smart-selskap

Tenk så enkelt det blir for kunden, når produktet selv kommuniserer med verden via en egenutviklet app

– Vi kaller dette systemet HomeConnect, og det er skilt ut som et eget selskap, sier Espen Vik som er salgssjef kjøkkenprodukter i BSH Husholdningsapparater AS, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Med et eget selskap kan teknologien også selges til andre produsenter.

– Tenk så enkelt det blir for kunden, når produktet selv kommuniserer med verden via en egenutviklet app. Det er til og med mulig at produktet selv bestiller service om noe svikter eller deler må byttes ut, fortsetter Vik.

Et eksempel på hvordan hverdagen vår skal forenkles, er kjøleskap med to vidvinkelkameraer som kan se det meste av innholdet.

– Du står i matbutikken og lurer på om du har egg. Da tar du opp smarttelefonen din, som direkte gir deg et innvendig bilde fra kjøleskapet, og du ser om eggene er der eller ei, sier Vik.

Via appen kan du også endre temperaturen og gjøre andre innstillinger som er viktig for levetiden til matvarene.

Frisk opp tøy

Bosch Siemens viste også fram tilkoblede og fjernstyrte vaskemaskiner og tørketromler, som lar deg sørge for at vasken akkurat er ferdig når du kommer hjem fra jobb slik at klærne slipper å ligge fuktig hele dagen.

Maskinene forteller deg også når de er klare, og det er lettere å programmere maskinen på en app, gjerne på et nettbrett, enn via kontrollene på maskinen. Nybegynnere på vaske- og tørkefronten skal dessuten kunne få en innføring i hva alle programmene betyr. 

På samme måte kan man fjernstarte oppvaskmaskinen og den forteller selv når den er ferdig, og når du må fylle på mer vaske- og glansemiddel.

Alle produktene er tilgjengelig på det tyske markedet, men kommer til Norge kommer de i første kvartal neste år.

Vaskemaskinene fra Bosch Siemens har også fått en ny funksjon kalt Active Oxygen, hvor tanken er at man ikke alltid må vaske et plagg, det kan holde å rense det lett med denne nye funksjonen. Med Active Oxygen fjernes lukt og tøyet blir friskt og fint, og ved å ikke kjøre en full vaskesyklus slites tøyet mindre. Denne type renseprogram var det også flere av de andre hvitevareprodusentene som vektla på årets IFA, da gjerne via en egen dampfunksjon.

Flere smarte løsninger

Et annet problem som vi forbrukere ofte har, er at kjeler koker over. Bosch Siemens lanserte en egen kokesensor, som ved hjelp av en magnet festes på kjelen og måler temperaturen på innholdet.

– Skal du koke poteter så bare stiller du inn grader, ofte 100 grader dersom du koker vann, og koketid, så ordner resten seg selv. Sensoren sørger for at når det koker, så skrus effekten ned og det slås av når tiden er ute, sier Vik.

Også på stekeovner er det smarte ting på gang.

– Vi lanserer nå en ovn som kombinerer mikrobølger og tradisjonell stekefunksjon. Når dette kjøres samtidig, så gir det raskere oppvarming. Samtidig vil alt gå fortere, og kundene vil oppleve at tilberedningstiden kan halveres, forsetter Vik.

Vi fikk også se stekeovner med 4D-teknologi. Dette betyr at varmluftfunksjonen er forbedret. Viften går en vei i tre minutter, for så gå tre minutter den andre veien. Dette gir i følge BSH en bedre sirkulasjon av luften, og dermed et bedre stekeresultat.

Selskapet viste også frem en ny ventilator. Denne er integrert ned i benken, ved siden av koketoppen.

– Ventilatoren er en egen modul, som kan tilpasses forskjellige koketopper, avslutter Vik.

Kaffe og kaker

Også stekeovnen har blitt smart og oppkoblet. Siemens har plassert en sensor inne i stekeovnen, som måler fuktighet i steika eller kaken du tilbereder, og tilpasser steketid og temperatur etter dette.

– Enklere kan det ikke bli. Du velger kaketype, eksempelvis sjokoladekake, og størrelse på formen. Ovnen gjør da alt, og slår seg av når kaken er ferdig, forteller Henning Kronstad i BSH.

En ny integrert kaffemaskin, Siemens Connected Coffee Maker, er også koblet til appen, slik at du kan brygge kaffe mens du ligger i senga. Du kan programmere ulike varianter av kaffe etter hverandre, slik at maskinen får en liste av hvilke typer kaffe folk vil ha i middagsselskapet. Det eneste verten må gjøre er å bytte fulle med tomme kopper.

Det er ikke bare smarte maskiner som kommer, Kronstad sier Siemens også lanserer kaffemaskinen Siemens EQ9. Denne har to kverner og to kammer for bønner, og kommer i to forskjellige design.

– Da kan du ha to forskjellige typer kaffebønner i kamrene, tilpasset den kaffen man liker best, sier Kronstad.

Powered by Labrador CMS