Thomas Orry, nordisk salgssjef og Morten Kristensen, nasjonal salgssjef i BSH, med Bosch’ nyeste vaskemaskin. Foto: Marte Ottemo

STILLHET OG ENKELHET FRA BOSCH

BSH kommer med helt nye vask- og tørkemaskiner på IFA, og satser på lav lyd og lite matsvinn i sine nye hvitevarer.

Publisert

– Vi har verdenspremiere på en ny serie Bosch vaskemaskiner som tar større volum, har autodosering og som vasker skitnere tøy mer effektivt. Bosch og Siemens er litt ulike; Bosch fokuserer på hygiene, mens Siemens satser på hurtighet, sier Morten Kristensen, nasjonal salgssjef i BSH til fagbladet Elektronikkbransjen.

Slipp lo-fjerningen

BSH satte opp et eget rom for å vise fram sine stillegående hvitevarer. Foto: Marte Ottemo.

De nye modellene kommer i salg fra oktober, og har flere smarte løsninger.

– Vi kommer med vaskemaskiner med vårt Home Connect-system, som automatisk sender informasjon om hvilket vaskeprogram som er brukt over til tørketrommelen, som da selv vet hvordan tøyet skal tørkes, sier Kristensen.

Funksjonen heter Smart Dry, og er tilgjengelig på alle tørketromler med Home Connect 2.0, samt på alle vaskemaskiner med Home Connect fra Bosch.

– V har også et helt nytt filtersystem på tørk som er veldig spennende. Det er få av oss som er flinke nok til å rense filteret, nå slipper du tenke på det. I stedet for å måtte fjerne støv hver gang, trenger du nå ikke skifte før etter hver 20. syklus. Om du vasker klær annenhver dag vil det si åtte ganger i året, i stedet for 160. Det er også positivt for energiforbruket, og med selvdoseringen i-Dos på toppen, er livet for forbrukeren blitt mye enklere, sier han.

Home Connect er BSHs løsning for smartere hvitevarer, og rulles ut i stadig flere modeller. Foto: BSH.

i-DOS går nå inn i sin andre generasjon, og systemet har nå tre doseringskamre, hvorav to er beregnet for automatisk dosering av flytende vaskemiddel eller tøymykner. I tillegg er det et kammer som brukeren manuelt kan fylle med ønsket vaskemiddel, for eksempel et spesialvaskemiddel, blekemiddel eller vaskepulver. I kombinasjon med Bosch’ automatiske programmer, registrerer intelligente sensorer automatisk klesmengde, stofftyper og smussnivå, før det riktige vaskeprogrammet automatisk velges. Doseringspumper tilsetter nøyaktig rett mengde vaskemiddel før maskinen håndterer resten på egen hånd.

Bosch hevder de har verdens mest stillegående oppvaskmaskin, med et lydnivå på kun 38 dB. Foto: Marte Ottemo.

Renere og mindre stryking

Et nytt 4D-vaskesystemet sørger for at vaskemiddel og vann når inn i hver fiber. En ekstra sirkulasjonspumpe gjør at tøyet rengjøres nøye, og vaskemidlets rengjøringskraft utnyttes fullt ut.

Det er få av oss som er flinke nok til å rense lofilteret, nå slipper du tenke på det

Det skal gjøre klesvasken enda renere på kortere tid, også ved store mengder eller vanskelige flekker. Vann sprøytes målrettet inn i «vasketunnelen», som er hulrommet klærne skaper når de roterer i trommelen. For svært skitne plagg, har Bosch lansert alternativet Intensive Plus, som legger 30 minutter til vasketiden.

Iron Assist-funksjonen lar små, fine vanndråper sprayes inn i trommelen og lager en sky av vanndamp som trenger gjennom tøyet for å myke opp og glatte ut. Dampen som skapes reduserer skrukker fra skjorter, bluser og jakker, og skal gjøre plaggene lettere å stryke.

Den takhengte ventilatoren hever og senker seg automatisk etter behov. Foto: Marte Ottemo.

AutoStain Plus er et annet program, beregnet på å fjerne opptil 16 ulike typer flekker. Maskinene har også en rekke andre spesialprogrammer, for eksempel tilpasset allergikere, for ømfintlige plagg eller for sportsklær.

Kjøkkenfilter for allergikere

Ventilatoren våre som renser ikke bare inneluften for matos, vi har også bygd inn verdens første pollenfilter for kjøkkenventilatorer

– Vi viser også fram en rekke nyheter på kjøkken, og særlig på innbygg. Vårt Accent Line-konsept utvides nå med to veggmonterte kjøkkenventilatorer og to takventilatorer, sier Kristensen.

Design-serien fokuserer på enkelhet i både bruk og design, og takventilatoren har en automatisk høydereguleringsfunksjon.

– Ventilatoren våre som renser ikke bare inneluften for matos, vi har også bygd inn verdens første pollenfilter for kjøkkenventilatorer, sier Kristensen.

CleanAir Plus-filteret skal nøytralisere allergifremkallende stoffer, og arbeider opp mot Home Connect og Cair Sensor Station fra Bosch’ samarbeidspartner NuWave. Dermed slår filteret seg automatisk på hver gang sensoren registrerer høye pollenverdier.

Koketoppen har fått bedre soneinndeling og ny ventilator. Foto: BSH.

En annen nyhet er en 80 cm bred platetopp med utvidet FlexInduction og interaktiv belysning. Alle nye produkter er utstyrt med en rekke brukervennlige funksjoner, som at ventilatoren snakker med platetoppen og registrerer effekt og mengde damp, Home Connect og talestyring.

– Alle leverandører har en modell av platetopp med integrert ventilator. Nå kommer vi med en ny versjon, hvor fokus er på enkelhet. Det er lett å både bytte og rengjøre filteret som sitter i ventilatoren, sier han.

VitaFresh-konseptet skal øke holdbarheten på matvarene og hjelpe folk å kaste mindre mat. Foto: BSH.

I høst kommer Bosch med den første sensorstøttede ovnen i Serie 8. Ovnen forutser når maten i ovnen er helt ferdig, ved å ta hensyn til ulike retters stekeprosesser. Bosch har allerede sensorteknologiene PerfectBake og PerfectRoast, men bruker nå kunstig intelligens for å gjøre resultatet enda bedre.

Den tilkoblede ovnen bruker anonymiserte data fra en stor samling bake- og stekeprosesser til å lære seg steketidene til de ulike rettene. Innen våren 2020 har Bosch som mål å integrere kunstig intelligens i alle Accent Line-ovner som med Home Connect og PerfectBake eller PerfectRoast i Serie 8.

Bekjemper matsvinn

Bosch’ platetopp med innebygd ventilator har blitt enklere å både montere og rengjøre. Foto: Marte Ottemo.

– Det store fokus på kjøl er konseptet VitaFresh, som vi vil promotere i stadig flere produkter for å få ned matsvinn, sier Kristensen. 

Målet er intet mindre enn å hjelpe forbrukerne til å spise bærekraftig, og klimasonene i VitaFresh Pro skal ifølge Bosch sørge for at maten holder seg fersk og fin, noe som gjør at mindre mat blir ødelagt og ender opp i søppelkassen.

– Et gjennomgående tema på tvers av kategoriene, uansett om det er innbygg, oppvask, tørk, ventilator eller kjøl, er stillhet. Vi har en egen utstilling på her på IFA som fokuserer på våre «silent heros». Innovasjonene kommer først på de dyrere produktene, så blir det rullet ut nedover i seriene. For eksempel har vi en oppvaskmaskin med et støynivå helt ned på 38 dB, sier han.

Kjøleskapet VarioStyle har utskiftbare fronter, så du kan velge farge etter humør. Foto: BSH.

Bosch SilenceEdition heter serien for de som ønsker mindre støy i hjemmet, og på IFA-messen ble tre hvitevarer vist fram for sin oppnåelse av ekstra lave lydnivåer: vaskemaskinen WAY287W5, tørketrommelen WTY887W6 og oppvaskmaskinen SMS68TW00E.

– Hvilke trender gjør seg gjeldene på hvitevaremarkedet nå?

– Hvitt har aldri vært så populært som nå. Det ser vi særlig på innbygg-siden, som har vært hovedfokus de siste årene. Vi har snakket om damp og sous vide-funksjoner lenge, men nå ser vi også på enkelhet og hurtighet. Folk velger å legge litt mer penger i hvitevarer som faktisk gjør en god jobb, på en smart måte.

Nå er målet å ikke bare være smarte, men også enkle.

– Vi har teknologi og sensorer til å styre bakeprosessen, vaskeprosessen og stekeprosessen, men utfordringen er å få samlet alle disse funksjonene i én pakke som er enkel å bruke for forbrukeren. Det er vårt mål, sier Kristensen.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Hvordan skiller dere de to merkevarene Bosch og Siemens på det norske markedet?

– Det er mange likheter mellom Bosch og Siemens, men også noen ulikheter.

Siemens retter seg mot de som vil ha innovasjoner og design, mens Bosch satser mer mot de som vil ha gjøre et trygt og godt valg, med høy kvalitet, sier Kristensen.

Powered by Labrador CMS