SNERTEN STRØMMEBOKS ER ÅRETS JULEGAVE

Lina Kjällström (t. v.) og Christina Hovde Olsen i Google-selskapet Fitbit mottok prisen for «Årets julegave 2022». Foto: Tore Skaar

Chromecast med Google TV er utpekt til «Årets julegave 2022» og «Årets dataprodukt 2022/2023», i den 19. utgaven av kåringen.

Publisert Sist oppdatert

– Hovedjuryen har lagt vekt på at man med fjerde generasjon Chromecast både kan gjøre eldre TVer smarte, og smarte TVer enda smartere, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Hvert år siden 2004 har bransjebladet kåret årets julegave, og siden 2006 er det også blitt utpekt årets produkt i en rekke kategorier.

Se alle årets vinnere!

I kategorien «Årets dataprodukt 2022/2023» delte Chromecast med Google TV seieren med nettbrettene i Samsungs Galaxy Tab S8-serie, men da hovedjuryen med toppsjefene i Elon, Elkjøp, Komplett, NetOnNet og Power og skulle utpeke «Årets julegave 2022», var det Chromecast alene som vant.

La vekt på pris

Stian Sønsteng (Elektronikkbransjen, f. v) ga prisen for «Årets julegave 2022» til Lina Kjällström og Christina Hovde-Olsen i Google-selskapet Fitbit. Foto: Tore Skaar

– Vi har i kåringen hatt med oss 34 fagjurymedlemmer fra detaljhandelen, som har diskutert og stemt seg frem til 16 kategorivinnere. Når hovedjuryen til slutt skulle velge årets julegave, var det Chromecast med Google TV som vant. Fjerde generasjon Chromecast har i løpet av året kommet i både 4K- og HD-versjon, der den eneste forskjellen er oppløsningen på bildet, sier Sønsteng.

Chromecast med Google TV er kåret til «Årets julegave 2022». Foto: Google

Enheten plugges i HDMI-porten på TVen, og gjør en rekke strømmetjenester tilgjengelig, både på gamle og nye TVer. Med Google TV organiseres innholdet på startskjermen, og det skal ikke være nødvendig å bytte mellom appene. Ved søk på en tittel, kan man sammenligne prisene fra de ulike strømmetjenestene. Fjernkontrollen kan styre TVens funksjoner, den har hurtigknapper for YouTube og Netflix, samt en Google Assistent-knapp, slik at man kan søke på innhold med stemmen.

– I en tid der det er mye fokus på at mange har fått en strammere privatøkonomi, la hovedjuryen vekt på at et rimeligere produkt skulle kåres som årets julegave, sier Sønsteng.

I HD-versjon koster Chromecast med Google TV 450 kroner, mens 4K-versjonen koster 800 kroner.

Cosori og Garmin i finalen

I avstemmingen nådde luftfrityrkokeren Cosori Premium Airfryer og Garmins smartklokker i fēnix 7-serien opp i finalen, da årets julegave skulle utpekes.

– Med en luftfrityrmaskin kan man tilberede sunnere mat med mindre fett, med mindre bruk av strøm. De robuste smartklokkene fra Garmin motiverer til en mer aktiv og sunn livsstil, samtidig som lang batteritid gjør dem brukervennlige, sier Sønsteng

Hovedjuryen, som i år har bestått av Anders Nilsen (Power), Asle Bjerkebakke (Elon), Kristoffer Gjelstad Langballe (Komplett), Peter Andersson (NetOnNet), Thomas Brandsnes (Elkjøp), Marte Ottemo (Elektronikkbransjen) og juryleder Stian Sønsteng (Elektronikkbransjen), har også utpekt Årets norske leverandør.

Årets norske leverandør 2022/2023 Mill International

Mill årets leverandør

– Det er fjerde år på rad vi gjør dette, og tidligere har Airthings, Wilfa og Temptech stukket av med prisen. I årets avstemming gikk Mill International av med seieren, sier Sønsteng.

Årets smarthjemprodukt mill wifi gen 3
Elise Reiten (t. v.), Cecilie Uggen Stang-Lund, Ane Bryn-Haugland og Per Robertson i Mill International mottok prisen for «Årets norske leverandør 2022/2023». Foto: Tore Skaar
Elise Reiten (t. v.), Cecilie Uggen Stang-Lund, Ane Bryn-Haugland og Per Robertson i Mill International mottok prisen for «Årets norske leverandør 2022/2023». Foto: Tore Skaar

Mill var også vinner i kategorien «Årets smarthjemprodukt 2022/2023», med sin tredje generasjon varmeovner med wifi. – Mill er en norsk leverandør med internasjonale ambisjoner, og når de nå også går inn markedet for luftrensere gjør de dette først på det australske markedet, siden dette passer best med årstiden der. Når det gjelder varmeovnene, som Mill har vært mest kjente for, la juryen vekt på at årets panelovner har fått en smartfunksjon som gir stabil temperatur med lavere energiforbruk, ved at temperaturen opprettholdes med mindre bruk av strøm. Mill har også en smartplugg som settes i stikkontakten, som også gjør eldre ovner smarte, sier Sønsteng.

Dette er 19. året på rad fagbladet Elektronikkbransjen har kåret årets julegaver. Siden 2005 har prisene blitt delt ut under et eget arrangement, bortsett fra pandemiåret 2020, og i år var 160 bransjefolk og journalister samlet i Ingeniørenes hus i Oslo den 3. november.

KRITERIER FOR KÅRINGEN: Produktene i kåringen må ha kommet i salg i Norge etter 1. januar 2022 og være tilgjengelig i handelen frem mot jul. Juryene vurderer produktenes egenskaper, om de tilfører markedet noe nytt, og forventet popularitet hos det norske folk.

Se alle årets vinnere!

Hovedjury: Anders Nilsen (Power), Asle Bjerkebakke (Elon), Kristoffer Gjelstad Langballe (Komplett), Peter Andersson (NetOnNet), Thomas Brandsnes (Elkjøp), Marte Ottemo (Elektronikkbransjen) og juryleder Stian Sønsteng (Elektronikkbransjen).

Chromecast med Google TV

Chromecast med Google TV er kåret til «Årets julegave 2022». Foto: Google

Fjerde generasjon Chromecast kommer i både 4K- og HD-versjon, der den eneste forskjellen er oppløsningen. Enheten plugges i HDMI-porten på TVen, og gjør en rekke strømmetjenester tilgjengelig både på gamle og nye TVer. Med Google TV organiseres innholdet på startskjermen, og det skal ikke være nødvendig å bytte mellom appene. Ved søk på en tittel, kan man sammenligne prisene fra de ulike strømmetjenestene. Fjernkontrollen kan styre TVens funksjoner, den har hurtigknapper for YouTube og Netflix, samt en Google Assistant-knapp, slik at man kan søke på innhold med stemmen. Pris: 450,-/800,- (HD/4K)


Finalister:

Cosori Premium Airfryer

Finalist: Cosori Premium Airfryer. Foto: Cosori

Luftfrityrmaskinen CP158-AF-RXB med Air Crisp-teknologi har kapasitet på 5,5 liter, noe som ifølge produsenten er nok til å tilberede måltider til hele familien. I tillegg lar 11 ulike forhåndsinnstillinger brukeren tilberede alt fra frokost til dessert, mens den justerbare termostaten skal gi bedre kontroll over matlagingen. Matkurven med slippbelegg kan rengjøres i oppvaskmaskinen. Apparatet har flere funksjoner, inkludert forvarming, hold varm-funksjon som bevarer matens varme i opptil 60 minutter, og en ristefunksjon som gir varsler når det er på tide å riste på matkurvene eller snu maten. Pris: 2.700,-


Garmin fēnix 7-serien

Finalist: Garmin fēnix 7-serien. Foto: Garmin

Klokkene i serien kommer i tre størrelser, i robust design med materialer som titan og safir. Alle har en nyutviklet berøringsskjerm, enkelte har også solcellelading. Nytt for modellen fēnix 7X er blant annet en kraftig lommelykt som kan veksle mellom hvit og rød farge under aktivitet, slik at man bedre kan se og bli sett. Funksjonen Real-Time-Stamina skal hindre overtrening ved å vise energinivå, og restitusjons-rådgiveren anbefaler hviletid basert på treningsintensitet, stress, daglig aktivitet og søvn. Serien leveres med Garmin Pay, Spotify, over 60 treningsprofiler og Connect IQ Store On Device. Pris: 7.500 til 12.500,-


Powered by Labrador CMS