Christophe Cabasse (t .v.) i Cabasse og Jarle Ruud i Mono med Cabasse The Pearl, som veier 18 kilo og har en forsterkerkraft på 1800 watt. Foto: Stian Sønsteng

MONOS NYE HIGHEND-PERLE

– Cabasse The Pearl fyller en plass i markedet som faktisk ikke allerede er overfylt, med highend-lyd i én trådløs og aktiv høyttaler, sier Jarle Ruud.

Publisert

Vi møter markedssjefen i Mono AS under butikkmessen Vårpuls hos Oslo Hi-Fi Center den første helgen i april.

– Vi fikk dem inn rett før jul, og er i god gang med å bygge distribusjonen. På lydsiden er det trangt i de fleste nisjer, ikke minst når det gjelder aktive høyttalere i lavere prisklasser med blåtann/wifi. Men, når det gjelder produkter med lyd og ytelse i øvre sjikt, slik som The Pearl, er det ikke mange som prøver seg. Cabasse har gjort det, og fått det til, sier Ruud til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han sier de runde kabinettene, som er 33 centimeter i diameter og veier 18 kilo, bygger på en lang tradisjon hos franske Cabasse.

– Elementene har samme senterakse, og etteraper én punktkilde. Dette gjør at lyden spres homogent, og det funger veldig bra nesten uansett hvor du plasserer dem, sier Ruud.

Prisen er 30.000 kroner per høyttaler, og de kommer foreløpig i sort eller hvitt.

– Det er å vente at det kommer flere modeller i serien, men det har vi ingen offisiell informasjon om.

– Vil de være større eller mindre?

– Jeg tipper de i første omgang går ned i størrelse.

På samme akse

Ruud beskriver teknologien i The Pearl slik:

– Kjernen hos Cabasse er at alle elementene skal spille på samme akse, med diskanten i midten, mellomtonen rundt og ytterligere ett eller to elementer avhengig av hvilken modell vi snakker om. I tillegg bruker de tidskorrigering, noe de har gjort lenge før digitalteknologien ble oppfunnet, som klarer å simulere at disse elementene sitter som samme punkt. Fordelen med dette er at det er slik lyd oppstår i den virkelige verden, og det er slik ørene våre er vant til å få den servert. Dette idealet holder de også i The Pearl. All utvikling foregår hos dem selv i Frankrike, mens mye av produksjonen av The Pearl skjer i Kina. Cabasses dyrere høyttalere produseres i Frankrike, sier Ruud.

– Hvem kjøper The Pearl?

Diameteren på Cabasse The Pearl er 33 cm, og høyttalerelementene er sentrert rundt én akse. Pris per enhet: 30.000,- Foto: Stian Sønsteng.

– Vi hadde en person innom i går som hadde kjøpt The Pearl, og historien hans var veldig typisk. Da han flyttet sammen med kona, fikk han ikke ta med sitt gamle og tradisjonelle hifi-anlegg, rett og slett på grunn av hvordan det så ut. Samtidig ønsket han seg lyd med høy ytelse, og da ble én The Pearl løsningen. Her fikk de alt i ett; et produkt som ser bra ut, i én enhet som enkelt styres med en app, og ferdig med det.

– Vil de fleste kjøpe bare én The Pearl?

– Han var faktisk unntaket akkurat der. De fleste ender nok opp med to, enten med én gang eller like etterpå, og jeg tror også denne karen kommer tilbake, for å si det rett ut, smiler Ruud.

1800 watt

Han tror folk vil plassere The Pearl på en stor TV-benk, på en hylle, eller på stativ.

– Cabasse kommer med stativ-løsninger før sommeren, både for vegg og gulv.

The Pearl har forsterkere på totalt 1800 watt, og støtter Google Home, Spotify Connect, Tidal, Qobuz, nettradio og blåtann. Under demonstrasjonen på Vårpuls-messen vises de tilkoplet wifi, men de kan også koples til via ethernet.

Det er slik lyd oppstår i den virkelige verden, og det er slik ørene våre er vant til å få den servert

– Vi erfarer at de fleste i dag foretrekker trådløst, selv om noen ser stabilitetsfordelene med ethernet, sier Ruud.

Det finnes allerede en annen og nogenlunde rund og aktiv høyttaler på markedet.

– All ære til blesten de har skapt rundt sine produkter. I motsetning til dem, har Cabasse bygd The Pearl på en tradisjon som allerede startet på 50-tallet. De har laget en 2019-versjon som bygger på ganske strenge hifi-idealer, og de fleste som hører The Pearl blir positivt overrasket. Riktignok er prisen litt høyere enn hos konkurrenten, men når vi først er oppe i disse summene er det ikke nødvendigvis det som er avgjørende, tror Ruud.

The Pearl har innebygd romkorreksjon, og flere The Pearl og andre Cabasse Stream-produkter kan grupperes og danne et multirom-system.

Powered by Labrador CMS