Norden-sjef Pål Vatneberg i Netgear med Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX200, med triband og muligheten for 12 samtidige datastrømmer. Foto: Stian Sønsteng

WI-FI 6 FOR TINGENES INTERNETT

– Netgear skal være i forkant, og nå er vi det igjen med fire Wi-Fi 6-rutere med opp til 12 samtidige datastrømmer, sier Norden-sjef Pål Vatneberg.

Publisert

Vi møter ham på Elkjøps opplæringsmesse Campus Tech på Gardermoen i juni. Her vises blant annet Netgears Nighthawk-modeller med Wi-Fi 6.

– Hva er fordelene med Wi-Fi 6?

– Dette er en teknologi som gir bedre kapasitet i nettverket når flere enheter er koplet opp samtidig. Wi-Fi 6 er også kalt IoT-standarden, spesielt egnet for Internet of Things, eller tingenes internett, når man har mange smartenheter i nettverket. I dag har et snitthjem ti til 15 enheter, mens man i løpet av kort tid vil snakke om 30 til 50 enheter. Her vil Wi-Fi 6 virkelig ha sin styrke, i og med at den per i dag samtidig kan pakke og sende 12 datastrømmer, mens Wi-Fi 5 eller lavere bare kan sende én og én datastrøm, sier Vatneberg.

Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX200 har 4 antenner og håndterer 4 samtidige datastrømmer. Foto: Netgear.

Wi-Fi 6 er 802.11ax

Netgears Wi-Fi 6-portefølje hos Elkjøp består av Nighthawk RX40 (2.500,-), RX80 (4.000,-) og RX200 (5.500,-), med fire, åtte og 12 samtidige datastrømmer. Foto: Stian Sønsteng.

Wi-Fi 6 er det nye navnet på 802.11ax, mens Wi-Fi 5 er 802.11ac og Wi-Fi 4 er 802.11n.

– Man har endret navnelogikken for at forbrukerne lettere skal forstå hvilken teknologi som gir best kapasitet, sier Netgears Norden-sjef til fagbladet Elektronikkbransjen.

I januar lanserte Netgear sine første Wi-Fi 6-produkter i Nighthawk-serien, og den første modellen kom samtidig i handelen.

– Hvordan har mottakelsen vært?

– Det er fortsatt tidlig, men salget har sakte men sikkert økt. Vi kom først med RAX80, som er relativt dyr og koster 4.000 kroner. Nå er RAX40 kommet i handelen, til 2.500 kroner, og denne modellen har allerede mye større fart. Denne selger vi eksklusivt gjennom Elkjøp, sier Vatneberg.

Toppmodellen RAX200 kom i juli, med triband og 12 strømmer, til 5.500 kroner. I tillegg kommer RAX120, også med 12 strømmer, men noe enklere spesifisert.

Netgears fire Nighthawk-rutere med Wi-Fi 6, RAX40, RAX80, RAX120 og RAX200, har henholdsvis fire, åtte, 12 og 12 antenner. Hver antenne gir én datastrøm.

Orbi-ruterne med maskenettverk (mesh) er blitt Netgears største produktgruppe. Fra venstre RBK23 (3.500,- for trepakk), RBK50 (3.800,- for topakk) og utendørsmodellen RBS50Y (3.300,-). Foto: Stian Sønsteng.

Wi-Fi 6 på Orbi til høsten

– Er det noen begrensning på hvor mange antenner man kan ha?

– Teknologien har nok ingen begrensninger, men i dag er kapasiteten 12 antenner/strømmer, og dette handler også om prosessorkraften i ruteren. I dag har vi firekjerners prosessorer, quad core, så vi snakker om kraftige greier, sier Vatneberg.

I tredje eller fjerde kvartal kommer Netgear med Wi-Fi 6-modeller i Orbi-serien med maskenettverk (mesh). Vatneberg regner med at de første modellene her blir noe dyrere enn dagens toppmodell i Nighthawk-serien.

– Kan disse benyttes sammen med dagens Orbi-modeller?

– De kan koples til et eksisterende Orbi-nettverk. Hvis den nye modellen settes som hovedenhet vil denne gi Wi-Fi 6, mens de øvrige Wi-Fi 5-modellene vil gi samme hastighet som de har i dag, sier Vatneberg.

– Er det mange konkurrenter som også tilbyr Wi-Fi 6?

Rickard Eriksson i Netgear med en av gruppene med Elkjøp-ansatte på opplæringsmessen Campus Tech. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi har det største sortimentet, men også Asus og TP-Link er ute på markedet. Wi-Fi Alliance står for den nye standarden, og den er kommet veldig tidlig, for eksempel sammenlignet med Wi-Fi 5, eller 802.11ac, som det tok flere år før fikk en sertifiseringsordning. Dette innebærer at utbredelsen av klienter som støtter Wi-Fi 6 kommer til å skje mye raskere. Det er allerede flere chipssett som støtter standarden, blant annet har Samsungs mobiltelefon Galaxy S10 Wi-Fi 6, sier Vatneberg.

Bakoverkompatible

I dag har et snitthjem ti til 15 enheter, mens man i løpet av kort tid vil snakke om 30 til 50 enheter

– Så det hjelper ikke at du har en Wi-Fi 6-ruter hvis enhetene dine ikke støtter standarden?

– Ikke for å få maksimal utnyttelse av kapasiteten. Men! Wi-Fi 6 har også en fordel når det gjelder eldre og tregere klienter, i og med at den kan separere opp til 12 datastrømmer, selv om de er Wi-Fi 5 eller lavere, sier Vatneberg.

Orbi-modellen RBS40V er en kombinert maskenettverk-ruter og smarthøyttaler med støtte for Amazon Alexa, utviklet i samarbeid med Harman Kardon. Pris: 3.600,- Foto: Stian Sønsteng.

– I hvilken grad har Netgear vært med på utviklingen av Wi-Fi 6?

– Vi arbeider tett med chipssett-produsentene, som Broadcom og Qualcomm, og var de første som kom på markedet, kanskje sammen med Asus. I dag har vi fire Wi-Fi 6-rutere, så du kan si vi drar dette lasset.

– Hva betyr det for dere at dere er tidlig ute?

– Det betyr egentlig alt. Netgear skal være i forkant av utviklingen.

Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX80 har 8 antenner og håndterer 8 samtidige datastrømmer. Foto: Netgear.

– Kan dette føre til at dere av og til er litt for tidlig ute?

– Det kan det, og det har hendt vi har lansert nye teknologier som ikke slo gjennom. For eksempel gjelder dette 802.11ad som vi slapp for noen år siden, men fortsatt er veldig smalt. Når det gjelder Wi-Fi 6 er det litt annerledes, siden standarden allerede er ratifisert, og behovet i markedet er stort for denne teknologien, sier Vatneberg.

Nighthawk med vinger

Mens Nighthawk RAX40 har sine fire antenner pakket inn i det som ser ut som to tradisjonelle antenner, har RAX80 og RAX120/RAX200 sine åtte og 12 antenner pakket inn i vinger på sidene.

– Det nye designet er ubetinget positivt tatt mot. Rutere har lenge sett ut som små romskip, men det nye designet er mer ryddig. Dessuten blir det mye lettere å tørke støv av disse, ler Vatneberg.

For gamere venter Norden-sjefen at Netgear vil komme med Wi-Fi 6 først tidlig i 2020.

Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX120 har 12 antenner og håndterer 12 samtidige datastrømmer. Foto: Netgear.

– For dem har vi vår Nighthawk Pro Gaming-serie, som fokuserer mer på programvare og muligheten til å aktivt sette opp nettverkene. Men, Wi-Fi 6 vil helt klart komme også i disse modellene, sier Vatneberg.

– Hvilke modeller er størst og viktigst for Netgear?

Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX200 har 12 antenner og håndterer 12 samtidige datastrømmer. Foto: Netgear.

– Det er helt klart våre Orbi-modeller med maskenettverk (mesh), som første halvår passerte våre enkeltstående rutere omsetningsmessig.

Stort potensial

– Hvor flinke er bransjen til å selge inn rutere, for eksempel til en kunde som kjøper et smartkjøleskap?

– For mange butikker er kanskje avstanden fra hvitevareavdelingen til rutere ganske lang, mens de er flinkere til å se synergieffektene mellom smart-TV og rutere.

– Hva tenker du som ruterleverandør om dette?

Tilkoplingsmulighetene på Wi-Fi 6-ruteren Nighthawk RX200. Foto: Netgear.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2019, som ble distribuert 28. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– At det her ligger et svært stort potensial. Når du selger et oppkoplet produkt har du en fin anledning til å også selge en ruter. Ikke bare for å øke egen omsetning, men også for å hjelpe kunden til å forstå hva et godt nettverk har å si, slik at totalopplevelsen blir bedre.

– Vi møter dere her på Campus Tech. Burde dere like gjerne vært en del av Campus Home?

– Egentlig! ler Vatneberg.

– Vi har tidligere diskutert om vi også burde vært tilstede der, så hvem vet hva som skjer neste år! sier Vatneberg.

Powered by Labrador CMS