Morten Hoff med Wilfa Prostick. Pris: 2.500,- Foto: Stian Sønsteng
– Vi har jobbet i tre år med å lage den beste stavmikseren som finnes, og målet er at Wilfa Prostick skal bli kokkenes nye favoritt, sier Morten Hoff.
Publisert
– Prostick har to domer, eller staver – en liten
og en stor. Den store er til supper og lignende, den lille til emulsifisering,
som majones og aioli. Nederst har vi et beskyttende plastlag som hindrer riper,
og en vinkel på kantene som kaster ingrediensene mot kniven i stedet for at de spruter
utover, sier Morten Hoff til fagbladet Elektronikkbransjen.
Når vi i juni møter ham på Elkjøps nordiske opplæringsmesse
Campus, har han følgende forklaring på hvorfor en slik vinkel på stavmiksere
ikke er en bransjestandard.
– Kanskje ingen har tatt seg jobben med å gjøre det. Vi har
testet de fleste stavmiksere i markedet for å se hva som er bra og dårlig, og
vi har også brukt byråer for å forstå hvordan ingrediensene flyter når du
bruker en stavmikser.
Annonse
– Er målet å bli kokkenes nye favoritt?
– De fleste har brukt Bamix, som er en kjempebra stavmikser.
Vi ønsket å lage noe enda bedre, og har utviklet Prostick i samarbeid med
Kokkelandslaget.
Dobbeltvisp til irish
Hoff sier Prostick skiller seg fra andre
stavmiksere på flere måter. Blant annet har de også gjort endringer på
minihakkeren.
Annonse
Dette er et lagarbeid, men jeg er ganske delaktig i produktutviklingen
– Alle våre beholdere er nå i tritanplast, som tåler opp til
100 grader, og holder seg uten riper. Kniven er plassert kun 2 millimeter fra
bunnen, for å unngå at noe setter seg fast under kniven, som for eksempel pinjekjerner
når man lager pesto. Vi har også laget et påfyllingshull for olje, så du enkelt
kan fylle på uten å ta av lokket.
– Dette er din idé?
– Dette er et lagarbeid, men jeg er ganske delaktig i
produktutviklingen. Kanskje for mye, hvis du spør produktavdelingen vår, sier
Hoff.
Med Nordic Coffee Adapter kan Volo-maskinene lage filterkaffe. Pris: 300,- Foto: Stian Sønsteng
– Hva mer er nytt?
– Koplingen kan tas av og vaskes i oppvaskmaskin, og vi har
valgt en dobbelvisp som visper raskere og bedre enn en vanlig ballongvisp. Den
kan også brukes til svært små mengder, som krem til Irish coffee.
Wilfa Prostick koster 2.500 kroner, og i esken er det to
mikserstaver med sprutbeskyttelse, to målebegre i tritan på 0,5 og 1,0 liter, presisjonshakker
med 1,0 liter tritanbeholder, samt dobbelvisp. Alle beholdene har silikonlokk
med antiskli, som også kan brukes på undersiden.
Annonse
Filterkaffe fra kapselmaskin
Ole-Kristian Elvenes med melkeskummeren Volo, kvernene Uniform Evo (4.500,-) og Zense (1.700,-), og Brewfresh universalrens (150,-). Foto: Stian Sønsteng
I fjor kom Wilfa med to kapselmaskiner, Volo Multi
og Volo Mini. Med disse fulgte tre adaptere, slik at maskinene kan brukes med kapsler
fra både Nespresso og Dolce Gusto, samt med espressomalt kaffe. I år kommer et
fjerde adapter, for filterkaffe.
– Dette har ingen klart før: vi lager vanlig filterkaffe i
en kapselmaskin. Med vår nye adapter får du en fyldig og god kaffe, uten skum
eller crema, med temperatur og ekstraksjonstid innenfor kravene til Norsk
kaffeinformasjon, sier Hoff.
Han sier utfordringen har vært at trykket på 20 bar gir
crema.
– Vi har justert PCB-kortet og kapselholderen for å redusere
trykket. Nå får du vanlig norsk filterkaffe fra en kapselmaskin.
Maskinen kjenner igjen adapteren når man setter det i.
– Dette skjer via en magnet, som signaliserer til maskinen
at trykket skal ned. Adapteren heter Nordic Coffee Adapter, og selges separat
for 300 kroner.
Kverner til Illy og tyrkisk
Wilfa lanserer også nye kaffekverner.
Den går forbi Illy, som er et mål for mange, og helt ned til tyrkisk kaffe
– Sense kommer i plast og aluminium, og kan kalles
Norgeskverna. Den skal ta over etter klassikeren Aroma, som har solgt i bøtter
og spann. Sense har blant annet en ionisatorfunksjon, som fjerner statisk
elektrisitet, og filterholderen kan plasseres rett under kvernen, slik at man lettere
unngår søl. En annen nyhet, er Uniform Evo, som er en videreutvikling. Denne har
et større kvernhode som kan gi finere kaffe, og den går forbi Illy, som er et
mål for mange, og helt ned til tyrkisk kaffe. Denne kommer med to bajonettholdere,
til manuell espresso, og har en minnefunksjon som husker mengden du kverner.
Skummer og vafler
Hoff viser også en ny melkeskummer i Volo-serien,
til 1.000 kroner.
– Den har fem programmer, lager både kaldt og varmt skum, og
varm sjokolade. Den bruker induksjon, og beholderen kan vaskes i oppvaskmaskin.
Den er stillegående og gir veldig god skum.
Wilfa-eieren viser til at selskapet er størst på vaffeljern
i Norge og Norden.
Wilfa Grand Double er en dobbelvariant av VM 623 Bell. Pris: 1.500,- Foto: Stian Sønsteng
– VM 623 Bell har lenge vært en favoritt, og mange har
etterspurt en dobbelvariant. Grand Double lager to vaffelplater hver på 23 cm i
diameter, med 6 hjerter, og koster 1.500 kroner. Den har luftspalter, koniske plater,
og gir lydsignal når vaffelen er stekt.
– Hvorfor ventet dere med dobbelvariant?
– Vi var bekymret for størrelsen, men forbrukerne vil ha
store vafler, og første container ble solgt før den kom inn, sier Hoff.
Satser på eksport
– Hvilken posisjon har Wilfa i markedet?
Innen småelektrisk er vi klar markedsleder i mange kategorier
– Innen småelektrisk er vi klar markedsleder i mange
kategorier, som vaffeljern, kaffekvern, blendere og vannkokere. På
kaffetraktere er vi en god nummer to.
– Hvordan går satsing utenlands?
– Vi er allerede i Sveits, Østerrike og Tyskland. Nå åpner
vi i Australia, Italia, Frankrike og Spania, og vi har etablert et eget selskap
i USA, med oppstart i 2026. Ambisjonen er at eksporten skal bli større enn
dagens totalomsetning. Utfordringen er å komme inn hos kjeder der vi ikke er
kjent. Men, vi har annerledes produkter, fem års garanti og et distinkt design.
Pro Baker er spydspissen, og selger nå mer i eksportmarkedene enn i hele
Norden.
Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2025, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.