DRONER I ALLE STØRRELSER

Kategorien droner er av dem som har utviklet seg mest på CES-messen i Las Vegas, både i antall og ikke minst teknologisk.

Publisert Sist oppdatert

I følge den amerikanske bransjeorganisasjonen har økningen vært på hele 50 prosent i år. Vi fant dem flyvende i alle størrelser og fasonger.

Dji er et av de ledene merkene på markedet. De lanserte en helt ny modell, Inspire 1, som er spekket med teknologi. Med en kombinasjon av wifi, GPS og gyrostabilsert 4K-kamera sier det seg selv at det er en avansert maskin.

Egen app for styring

Via en egenutviklet app kan du i forkant legge opp ruten dronen skal fly, ruten lastes over til dronen og den vil så fly denne ruten

Ved å feste nettbrettet eller smarttelefonen på fjernkontrollen, vil du via wifi se hva dronen filmer. Fjernkontrollen er utstyrt med en egen retningsstyrt wifi-antenne. Rekkevidden er rundt 700 meter. Inspire 1 har innebygget GPS. Via en egenutviklet app kan du i forkant legge opp ruten dronen skal fly, ruten lastes over til dronen og den vil så fly denne ruten. GPSen hjelper også dronen til å holde seg stabil i luften, så kvaliteten på bildene eller filmen blir best mulig. Kameraet er også gyrostabilisert, slik at det alltid skal holde seg i rett posisjon.

Understellet heves

En av utfordringene med dronefilming er ofte at understellet kommer med på opptaket. Kameraet henger under dronen og understellet er ofte i veien. Siden understellet kun brukes ved avgang og landing, har Inspire 1 mulighet for å heve understellet. Når opptaket er ferdig, og dronen skal lande, så senkes det.

Finner hjem igjen

Når Inspire 1 tar av lagres posisjonen. Dersom du skulle miste den av syne, eller miste oversikten på hvor den er, så slår du enkelt av fjernkontrollen. Da skal dronen automatisk returnere til utgangspunktet.

Denne dronen kan også styres med to fjernkontroller. Da kan en person styre dronen mens en annen styrer kameraet. Inspire 1 vil ha en pris på rundt 25.000 kroner, men det finnes gode droner på markedet fra et par tusen kroner. Flytiden er knappe 30 minutter.

Løfter inntil elleve kilo

De største dronene er så store at neppe får plass i en vanlig personbil. Dette er maskiner som oftest brukes til profesjonell TV-produksjon. De må være kraftige slik at de kan løfte tunge TV-kamera, samtidig som de lett skal manøvreres rundt. Mens de minste dronene har fire rotorer, kan de største ha både åtte og tolv. Disse løfter mer enn elleve kilo. De minste veier bare noen gram, men er likevel utstyrt med både GPS og kamera.

Powered by Labrador CMS