BLIKKSTYRING AV SPILL

Styring av teknologi ved hjelp av blikket kommer nå for fullt i forbrukerelektronikk. Spillbransjen er tidlig ute med løsninger.

Publisert Sist oppdatert

At man kan styre teknologi ved å se på en skjerm er ikke noe nytt. Dette har vært brukt i mange år, spesielt innen hjelpemidler for bevegelseshemmede. Det finnes løsninger hvor man både styrer rullestoler og kommuniserer ved hjelp av øyebevegelser. Nå gjøres teknologien for alvor tilgjengelig for forbrukermarkedet.

Spill er driver

Spilleren kan se på et objekt på skjermen, flytte blikket og objektet vil flyttes dit

Ved å sette på en skinne under skjermen på datamaskinen, kan du nå bli en enda bedre spiller.

– Steelseries Sentry er en skinne med sensorer som lyser på øynene, og detekterer refleksjonen, sier Konstantin Erkenswick i selskapet Tobii.

Produktet kobles til via USB-porten. Han forteller videre at det er spill-entusiastene som er hovedmålgruppen, men at det også passer fint til e-sport. Tobii har et samarbeid med Steelseries, som er store på tilbehør til spill, og produktet har fått sitt navn fra dette samarbeidet.

– Kombinasjon av datamus og blikkstyring er unik. Spilleren kan se på et objekt på skjermen, flytte blikket og objektet vil flyttes dit. Dette er mye raskere enn museklikk, sier Erkenswick.

Han forteller at sensorskinnen detekterer om blikket flyttes vekk fra skjermen, og vil da gi et signal.

– Vi i Tobii tror at 2015 blir året hvor blikkstyring virkelig tar av, avslutter Erkenswick.

Aktuelt for nettbutikker

Det er ikke bare for spill at øyesensorer har en fremtid. Det ble vist frem et eksempel fra en nettbasert bestillingsside for pizza. Ved å se på de aktuelle bestillingsalternativene fremfor å klikke med mus eller skrive på tastaturet, gikk bestillingene raskere. Ønsker du ekstra ost, rett blikket mot dette punktet på skjermen, og det legges automatisk til bestillingen din. I følge leverandøren bestiller kundene i hovedsak den samme pizzaen hver gang, og målsetningen er å få behandlingstiden ned.

Svensk selskap i tet

Tobii er et svensk selskap, med hovedkontor i Stockholm. De har lenge levert blikkstyringssystem, men satser nå fullt også på massemarkedet. Selskapet har 650 ansatte, og en norsk avdeling med kontor i Bergen.

Det nye produktet Steelseries Sentry blikksensor fra Tobii lanseres i januar og vil ha en utsalgspris på omtrent 1.500 kroner.

Powered by Labrador CMS