Salgsansvarlig Espen Schrøder viser frem de smarte detektorene. Foto: Jan Røsholm
Salgsansvarlig Espen Schrøder viser frem de smarte detektorene. Foto: Jan Røsholm

AVANSERT OG NORSK RØYKVARSLER

En skulle tro at en røykvarsler var enkel; detektere røyk og så pipe. Det norske selskapet Sfty mener deres røykvarslere er mye mer.

Publisert

I tillegg til å detektere røyk, skal de også registrere temperatur, fuktighet og bevegelse. Men det unike er ifølge produsenten hvordan de forskjellige enhetene kommuniserer seg i mellom og med omverdenen.

Det norske selskapet, som ble startet i 2012, har ønsket å finne en smart løsning på varsling av alarmer. Hver enhet støtter både radio og wifi, slik at brukerne også kan få informasjon via en app. Det er i dag over 11.000 enheter ute i markedet, og 6.000 leiligheter er overvåket av systemet.

– Fokuset vårt er bygårder og borettslag. Her er et maskenettverk (mesh) perfekt, siden det er viktig å få varslet de andre leilighetene, sier Stein Bakker som er grunder og daglig leder i selskapet.

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham og kollega Espen Schrøder på CES-messen. Hele poenget er at med en temperatursensor og radio, så kan systemet følge utviklingen på brannen.

– Dersom røykmengden stiger og temperaturen er stabil, så kan det jo bare være at pizzaen ble svidd, og det er ikke sikkert det er nødvendig å evakuere en hel boligblokk, sier Bakker.

Dermed skal muligheten for falsk alarm reduseres. Når alarmen først går, så sendes det melding til alle enhetene i nettverket.

Det unike er at systemet vet når det skal varsle naboen og alarmsentralen

– Hele systemet er basert på wifi og er skybasert, men har også radio, så enhetene kommuniserer internt i hele bygget, uavhengig av wifi, sier Bakker.

Han anbefaler en detektor per 60 kvadratmeter. I Norge er det nå pålagt med røykvarsler.

Utviklet og produsert i Norge

Løsningen som Sfty leverer er utviklet og produsert i Norge. Sensoren som er brukt er utviklet og levert av Nordic Semiconductor.

– Vi har hatt mest fokus på Norge, men har også installert systemer i Sverige og Danmark. Og nå er vi i gang med en stor pilot i Sveits, sier Bakker.

Sfty har inngått en nordisk avtale med alarmselskapet Safe4, som overvåker og varsler brannvesenet ved skarpe alarmer. Men med et smart system, så reduseres antall falske alarmer, og også kostbare vekterutrykninger.

– Det unike er at systemet vet når det skal varsle naboen og alarmsentralen, sier Bakker.

 

 

Powered by Labrador CMS