Balder Onarheim viser frem hjernestimulatoren. Foto: Jan Røsholm
Balder Onarheim viser frem hjernestimulatoren. Foto: Jan Røsholm

DANSK-NORSK HJERNESTIMULATOR

– Ved å stimulere hjernen med svake strømpulser får hjernecellene økt effekt, og kreativiteten øker, ifølge Balder Onarheim i PlatoSience.

Publisert

Det dansk-norske selskapet har utviklet en hodebøyle med sensorer. Ved hjelp av nøye plasserte sensorer, stimuleres hjernen. Dette skal i følge selskapet øke kreativiteten. Det er en egen spesialmodell utviklet for spillere (gamere).

Skaper nye tanker

Selskapet ble etablert i august 2015, men forskningen bak er ikke ny. Balder Onarheim har en doktorgrad i kreativitetsforskning, og sammen med en nevrobiolog startet han selskapet.

– Forskningen bak er pågått i åtte år før produktet ble lansert, sier Balder Onarheim til fagbladet Elektronikkbransjen.

Selve produktet er en hodebøyle med to sensorer foran og én i bakhodet. Disse er nøye plassert, og sender svake strømpulser inn i hjernen. Produktnavnet er PlatoWork.

Med lokal produksjon kan vi overvåke og ha full kontroll på hele verdikjeden

– Det er en meget svak strømstyrke vi snakker om, kun 1,5 mA, men det er tilstrekkelig til å gi hjernecellene en energiboost sier Onarheim.

Han viser frem to modeller. Den ene er spesialtilpasset for gamere, og har en ekstra sensor på skulderen.

– For de som er aktive gamere er presisjon og reaksjonsevne, samt evnen til å tenke nytt viktig. Det kan vårt produkt bidra med, sier Onarheim.

På spørsmål om det faktisk virker, eller om det er snakk om en placebo-effekt, svarer Onarheim:

– Vi har hatt utdypende tester i laboratorier, hvor testpersoner har løst oppgaver. De som hadde et aktivt produkt viste bedre resultater på oppgavene enn de som ikke hadde et aktivt produkt.

Dansk-produsert

Foreløpig er produktet tilgjengelig fra nettsiden til PlatoSience. Prisen er 400 amerikanske dollar.

– Målsetningen er å få PlatoWork tilgjengelig i flere typer butikker, alt fra elektrobutikker, spillbutikker eller mer helserelaterte utsalg, sier Onarheim

Ifølge han er det anbefalt en bruk på 20 minutter daglig, og man bør ikke overskride 30 minutter. PlatoWork er produsert utenfor København.

PlatoWork gir hjernen svake strømpulser som skal øke kreativiteten. Foto: Jan Røsholm.
PlatoWork gir hjernen svake strømpulser som skal øke kreativiteten. Foto: Jan Røsholm.

– Med lokal produksjon kan vi overvåke og ha full kontroll på hele verdikjeden. Det er viktig, sier han.