Ryan Kong i Segway Navimow med den nye i-serien (t. h.), og H-serien som allerede er i handelen. Foto: Stian Sønsteng

RIMELIGERE NAVIMOW-KLIPPER

– Norge elsker våre robotgressklippere. Nå kommer vi med den enklere og rimeligere i-serien, sier salgssjef Ryan Kong i Segway Navimow.

Publisert Sist oppdatert

Vi møter ham i januar på CES-messen i Las Vegas, der Segway Navimow for første gang viser neste generasjon robotgressklippere. Som forgjengeren trenger heller ikke disse kanttråd.

Ryan Kong er global salgssjef i det kinesiske selskapet Willand, som står bak Segway Navimow. I 2021 kom de med H-serien, der de introduserte robotgressklippere som manøvrerer ved hjelp av satellittsignaler og kamera, uten bruk av kanttråd. Den samme teknologien sitter i-serien, som heter Navimow – Powered by Segway. Ifølge en pressemelding fra Witt, som distribuerer robotgressklipperne i Norge, kommer i108E i handelen i april, til 16.000 kroner.

 

Segway Navimow i108E er anbefalt for plener opp til 800 kvadratmeter. Pris: 16.000,- Foto: Segway Navimow

Kunstig intelligens

– Den nye i-serien er mer kompakt, til en konkurransedyktig pris. Vi har lagt til en ny autopilot-funksjon, der robotgressklipperen bruker kunstig intelligens til å lage kartet over plenen som skal klippes. Fortsatt er det ikke alle som liker å måtte bruke en app for å gjøre dette. Dette er også en effektiv måte å lage det første kartet over plenen, som man siden kan finjustere, sier Kong til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Roboten kan ikke vite hvor grensen til naboen går?

– Hvis plenene går i ett, må brukeren selv sette inn grensen i appen, sier Kong.

Segway Navimow i108E manøvrerer ved hjelp av satellittsignaler, basen, en medfølgende antenne og ladebasen. Foto: Segway Navimow

Mens H-serien skulle kunne klippe i skråninger opp til 45 prosent, går grensen med i-serien på 30 prosent (16 grader). Hjulene er blitt større, 24,5 centimeter i diameter, og er flyttet foran på maskinen. H-serien har elektrisk innstilling av klippehøyden, mens man på i-serien gjør dette manuelt på robotgressklipperen.

Hjulene på i108E har en diameter på 24,5 centimeter, og er flyttet foran på robotgressklipperen. Foto: Segway Navimow

Robotgressklipperen bruker kunstig intelligens til å lage kartet over plenen som skal klippes

 

4G-modul

Salgssjef Cathrine Orloff Risum. Foto: Witt

Kameraet på i-serien har et synsfelt på 140 grader, og skal i kombinasjon med VisionFence-sensoren kjenne igjen hvor på plenen roboten befinner seg, samtidig som den styrer unna gjenstander samt bevegelige objekter som dyr og barn. En ny teknologi kalt EFLS 2.0 (Exact Fusion Locating System) skal gi bedre posisjonsnøyaktighet, og sørge for at alle deler av plenen klippes systematisk, også hvis satellittsignalet kortvarig blokkeres for eksempel mens Navimow klipper gresset under store trær.

Navimow i108E er anbefalt for plener opp til 800 kvadratmeter, og har en driftstid på 120 minutter. Ladetiden er 180 minutter, klippebredden er 18 centimeter, og klippehøyden 20-60 millimeter. Robotgressklipperen følger lokale værvarsel, slik at den ikke klipper plenen når det regner. Den er IP66-sertifisert, og kan rengjøres med hageslangen. I tillegg til kommunikasjon via wifi og blåtann, kan man kjøpe til en 4G-modul, med ett år data inkludert. Med denne modulen kan man få et varsel i appen dersom noen stjeler robotgressklipperen, og man kan se hvor den befinner seg.

– Vi kommer til å utvide forhandlernettet markant i 2024, og ser frem til å tilby enda en kabelfri robotgressklipper, sier salgssjef Cathrine Orloff Risum i Witt.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2024, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS