VAKUUM FRA OBH NORDICA

– Vakuumeringsmaskinene tror jeg blir blant kjøkkenredskapene man faktisk benytter, ikke minst fordi bruken er så enkel.

Publisert Sist oppdatert

Det sier salgssjef Roger Wollan i OBH Nordica til fagbladet Elektronikkbransjen, når vi møter ham på Coops høstsamling på Gardermoen. Han er i full gang med å demonstrere Food Sealer Handy for Roger Holst ved Coop Elektro Fauske. Dette er en oppladbar vakuumeringsmaskin som det er meningen man skal bruke til de små dagligdagse jobbene.

– Den plasseres gjerne ved siden av kjøleskapet, slik at man kan ha alt av pålegg, ost, frukt og grønnsaker i de lufttette posene. Posene kan enkelt åpnes og lukkes, og når matvarene legges tilbake i kjøleskapet tømmer man dem for luft i løpet av et par sekunder. Det er så enkelt at selv ungene mine elsker å gjøre dette, sier Wollan.

Handy koster 600 kroner, og det følger med en lader og fem poser i hver størrelse.

Vi sier ikke at vakuumeringsmaskinene våre vil redde verden, men det gjør det enklere for folk å bidra

– Posene kan vaskes i oppvaskmaskin og brukes flere ganger, sier Wollan.

Han sier vakuumeringsmaskinene kan brukes til alt når det gjelder oppbevaring av mat.

Sparer penger

– Det kastes forferdelig mye mat i norske husstander; nesten hver fjerde handlepose vi kjøper havner i søpla fordi vi ikke evner å ta vare på maten på en fornuftig måte. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Vi sier ikke at vakuumeringsmaskinene våre vil redde verden, men det gjør det enklere for folk å bidra - og det har dessuten noe å si for økonomien i husstanden. Dessuten gjør det mye for kvaliteten på råvarene, sier Wollan.

Han nevner nedfrysing av kjøtt som eksempel.

– Hvis man gjør dette på tradisjonell måte drar det på seg frostskader nesten umiddelbart. Smak, lukt og farge forringes. Hvis kjøttet vakuumeres beholdes den friske fargen selv om det er dypfrosset. Du ser hva som er i hver pose, det er ikke blitt grått og trist, og smaken er der når det tiner igjen. En viktig fordel er at man kan tilberede kjøttet i vakuumposen. Kjøtt kan miste så mye som 30 prosent av egenvekten når man hiver det i en varmluftsovn og steker det i 45 minutter. Det som forsvinner er smaken, som ligger i fuktigheten i kjøttet. Hvis man koker kjøttet i vakuumposen i varmt vann til ønsket kjernetemperatur, for så å brune det lett etterpå, får man et helt annet resultat. Det er dette de fleste profesjonelle kokker gjør i dag; de lager mat i pose og steker det enten før eller etter. Smaken og konsistensen blir en helt annen! evangeliserer Wollan.

Frukt hele uka

Han forsikrer at posene som OBH Nordica leverer til sine vakuummaskiner fint kan brukes til dette.

– Et annet bruksområde mange vil sette pris på, er muligheten til å vakuumere frukten barna får med på skolen. Faktisk kan man gjøre dette på søndag, i poser for hele skoleuka. Fredag er eplebitene like friske og fine, hevder Wollan.

OBH Nordica har i tillegg til Handy to større modeller; Food Sealer Fresh ´n Easy (1.000,-) og Food Sealer Prestige (1.300,-). Til disse følger det med fem poser i hver størrelse, og en rull i hver størrelse.

– Dette er i praksis de samme maskinene. De er større og kraftigere, og leveres med ferdige poser i større størrelser. I tillegg kommer poser på rull, i breddene 22 og 28 cm der man kan selv kutte til og velge lengden. Dette er egnet til større matvarer, som fiskefileter og når man har vært på jakt, sier Wollan.

Poser, både i faste størrelser og på rull, selges som tilbehør.

Presige-modellen har noen ekstrafunksjoner og skal være spesielt egnet hvis man skal vakuumere mat med fuktighet, som supper, sauser, lapskaus og gryteretter.

Vakuumbokser

– Når det er fuktighet der posen skal forsegles, trengs det høyere temperatur og en bredere forsegling. Prestige har også en funksjon som hindrer at bakverk og hvit fisk, som kan gå i oppløsning, blir klemt, ved at vakuumeringen stopper litt tidligere, sier Wollan.

OBH Nordica leverer også plastbokser, som kan brukes til alle maskinene. Wollan forteller entusiastisk at han vakuumerte guacamole i en slik boks, som holdt i tre uker før den ble brun i kantene.

– Bær, salsa, chutneyer og annet du ikke vil lagre i pose passer perfekt i disse boksene, sier Wollan.

Han mener vakuumposene er spesielt godt egnet til marinering.

– Vi påstår at man kan marinere kjøtt på 20 minutter, hvis man putter kjøtt og marinade i en vakuumpose. All marinaden trekkes inn i kjøttet, og er klar til steking eller grilling i løpet av svært kort tid, sier Wollan.

Vakuumerer alt

– Har dere konkurrenter i markedet med tilsvarende produkter?

– Vi kjenner ikke til noen med et slik konsept. Sous Vide Norge selger tilsvarende produkter, gjerne rettet mot det profesjonelle markedet, men til helt andre priser, sier Wollan.

– Hvor mye av denne serien har dere utviklet selv, og hvor mye er hyllevare fra Asia?

– I utgangspunktet er dette et konsept fra Kina, som vi har brukt et år på å videreutvikle og tilpasse det nordiske markedet, sier Wollan og legger til at de opplever en enorm interesse i handelen.

– Ikke bare i elektrofaghandelen, men også sportsbransjen har vist interesse i forbindelse med jegere og friluftsliv. Vi ser også på andre kanaler. Det burde definitivt være aktuelt for dagligvarehandelen, spesielt for dem som har ferskvaredisker.

– Dette er en ny produkttype mange ikke visste de hadde behov for. Hvor stor sjanse tror du det er for at det etter hvert havner i boden?

– Det vil alltid være en sjanse for det, når nyhetens interesse er over. I starten vakuumerer man alt, mens bruken for enkelte etter hvert kan dabbe av. Men for de aller fleste tror jeg dette blir et av kjøkkenredskapene man faktisk benytter, ikke minst fordi bruken er så enkel, sier Wollan.