Sølvsuper 11, som kom i begynnelsen av 1970-årene, var den nest siste av Sølvsuper-modellene som kom fra det tidligere Tandbergs Radiofabrikk AS. Arkivbilde

FØLG DEN HISTORISKE BEGIVENHETEN

Klokka 11.11 kobles NRK og de andre riksdekkende radiokanalene fra FM nettet i Troms og Finnmark. Følg den historiske begivenheten i direktesendingen som starter 10.25.

Publisert

Det er kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, som har fått i oppdrag å trykke på knappen som kobler NRK og de andre riksdekkende radiokanalene fra FM nettet i Troms og Finnmark. I og med dagens begivenhet, som både omfatter NRK og de kommersielle aktørene, har alle riksdekkende kanaler meldt overgang til dab. NRK dekker dette i en direktesending som starter kl. 10.25.

Status for FM-slukkingen omtalte vi i en artikkel i går, og på radio.no kan du lese om digitalradioundersøkelsen for uke 47-48.

Overgangen fra FM til dab for de riksdekkende kanalene har ikke skjedd uten motstand. Vi omtalte denne i lederartikkelen «Hvite menn som pusher 50», som også ser teknologiskiftet i et historisk perspektiv. Gå ikke glipp av kommentarfeltet under.

FM-teknologien, som først så dagens lys i USA i 1933 og kom til Norge med en prøvesender på Voss i 1954, lever videre i lokalradioer over hele landet som i førte omgang har fått konsesjon ut 2020. Enkelte av disse, som Radio Bardufoss, benytter anledningen til å forsøke å kapre flere lyttere. Denne stasjonen er eid av Jan Johnsen, som også eier Johnsen Elektro AS.

En annen aktør, Radio Metro, har konsesjon for dab, men valgte å fortsette sendingene på FM-nettet etter at FM-konsesjonen gikk ut den 8. desember. Dette har resultert i at Medietilsynet har varslet sanksjoner, omtalt i en pressemelding. Saken er blant annet også omtalt hos Medier24.no.

Digitalradio Norge AS har i dag sendt ut denne pressemeldingen i forbindelse med slukkingen i Troms og Finnmark.

Powered by Labrador CMS