ETABLERER NY RADIOFORENING

– Vi er uenige med Norsk Lokalradioforbund som først og fremst ønsker å bevare FM-nettet, sier initiativtakerne bak Foreningen norsk lokalradio.

Publisert Sist oppdatert

Hans Christian Andersen og Øyvind Bischoff Mangerud etablerer foreningen for å ivareta interessene til de digitale lokalradioene.

– Lokalradiobransjen i Norge er mangfoldig, men i dag finnes det bare én interesseorganisasjon. Vi ser at den forestående digitaliseringen skaper behov for en aktør som ser mulighetene i den digitale verden og kan hjelpe sine medlemmer i overgangsfasen. Mange i bransjen har etterlyst et alternativ til Norsk Lokalradioforbund, spesielt etter at forbundet den siste tiden har tydeliggjort sin motstand mot den planlagte digitaliseringen. Som en følge av dette har forbundet også mistet flere av sine medlemsstasjoner og kan derfor ikke lengre sies å representere en samlet bransje, heter det i en pressemelding fra Andersen og Mangerud.

Rammebetingelser

Vi ser at den forestående digitaliseringen skaper behov for en aktør som ser mulighetene i den digitale verden og kan hjelpe sine medlemmer i overgangsfasen

– I tillegg er det en rekke spørsmål og rammebetingelser som må besvares og forhandles frem, både for de rene digitale stasjonene og for FM-konsesjonærene, sier daglig leder i POPradio, Hans Christian Andersen.

Han har bakgrunn fra blant annet NRK og TV 2 og en rekke lokalradiostasjoner.

Øyvind Bischoff Mangerud var i mange år han ansatt i Norsk Lokalradioforbund, og står for prosjektledelsen og oppstarten av den nye foreningen. Han har erfaring fra kringkasting, både redaksjonelt, administrativt og merkantilt, og har bistått mange skandinaviske medieselskaper som konsulent.

Dialog med myndighetene

– I Oslo/Akershus, Rogaland, Østfold og Hedmark er det allerede etablert dab-nett for lokalradio som tilbyr rimeligere distribusjon enn hva man får til på FM. I storbyene og på det sentrale Østlandet er det mange lokalradioer som samarbeider eller kan samarbeide om felles sendernett. I disse områdene har lokalradiokanalene ingen grunn til å fortsette på FM etter at øvrige radiokanaler avslutter de analoge sendingene. Det vil derimot være en fordel for lokalradioene å være tilgjengelig i listen over radiokanaler på dab der alle de store kanalene ligger. En lengre samtidig distribusjon på FM vil bare medføre doble distribusjonskostnader og forvirring hos lytterne, sier Mangerud i pressemeldingen.

De to mener imidlertid at lokalradioene utenfor storbyene og det sentrale Østlandet må gis en forlengelse av FM-konsesjonene på inntil fem år for å kunne omstilles seg.

– Vi ber myndighetene samtidig om å etablere økonomiske overgangsordninger for de aktørene som ønsker å etablere lokale dab-nett i denne perioden. Dette har vi mange tanker om, som vi gleder oss til å drøfte med myndighetene. En digitalisering av lokalradio også i disse områdene er avgjørende for at lokalradio ikke skal bli annenrangs. Overlevelsen til det fantastiske mangfoldet i lokalradiobransjen rundt om i landet går på å klare digitaliseringen – ikke å unngå den, heter det i pressemeldingen.

Les også:

En interesseorganinsasjon for DAB

Powered by Labrador CMS