SVERIGE STOPPER DAB

Sverige stopper overgangen til digitalradio inntil videre, etter en høring igangsatt av svenske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske kultur- og demokratiministeren Alice Bah Kuhnke kunngjorde at Sverige stanser overgangen til digitalradio inntil videre. Beslutningen kommer som et resultat av en høring og ble kunngjort gjennom en kronikk i Svenska Dagbladet.

Sverige har lenge utredet overgangen til digitalradio, etter ønske fra radiobransjen selv. Sveriges Radio og kommersielle kanaler har gjort et teknologivalg basert på dab+, men utbyggingen av det svenske DAB-nettet har imidlertid ikke fulgt en jevn utvikling, slik som i Norge der man har bygget ut DAB siden 1995, skriver Digitalradio Norge i en pressemelding.

– Vi registrer at både Sverige og Finland stiller seg utenfor den fornyelsesprosessen som pågår i europeisk radiobransje. Både Norge og Danmark legger nå om til DAB+, det samme gjør flere europeiske land. Storbritannia vil ha et fullt utbygget nasjonalt DAB-nett i 2016. Norge ligger i front i utviklingen, og blir betraktet som et spennende radiomarked, noe Bauer Medias oppkjøp av Radio Norge viser. Det er interessant at en av Storbritanninas største kommersielle radio-konsern går inn på det norske markedet fordi Norge digitaliserer radio, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Vi registrer at både Sverige og Finland stiller seg utenfor den fornyelsesprosessen som pågår i europeisk radiobransje

Den svenske beslutningen påvirker ikke den norske planen om overgang til digital radio. Norge gjør en overgang til digitale radiosendinger i 2017, med slukking av nasjonale FM-nett som en følge av dette.

– Dette endrer ikke på Norges planer om en overgang i 2017. Tvert imot innebærer den svenske beslutningen at Sverige vil vente til 2017 med å se resultatet av overgangen i Norge, før spørsmålet om digitalisering settes på agendaen igjen. Svenske politikere og svenske medier inviteres til Norge i 2017 for å delta på den regionsvise overgangen, som starter 11.januar, sier Hagerup.

I følge kulturminister Bah Kunkhe er det uklarheter og stort sprik i høringsuttalelsene som ligger til grunn for utsettelsen. Beredskap og dekning trekkes frem som viktige momenter.

– Digitaliseringen i Norge har gitt en vekst i både kanaler og i lytting og det er først og fremst lytterne i Sverige som taper på denne beslutningen, sier Hagerup.

Powered by Labrador CMS