Panasonics Toughbook CF-19

Pressemelding fra Panasonic 24. april 2014:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Felt-PC-en som tåler røffe forhold

Kontrollørene i Statnett overvåker strømlinjene på kryss og tvers av landet. Gjennom skog, over fjell og vann – hver dag, hele året, uansett vær. Med Panasonics Toughbook CF-19 er upraktisk papirsystem byttet ut med digital administrasjon, uavhengig av vær

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer drift av om lag 11 000 kilometer med høyspentlinjer og 150 kraftstasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og tre regionsentraler, og de har kontrollører over hele landet som er ute og sjekker linjene.

For å gjøre forebyggende- og beredskapsarbeid raskere og enklere var det nødvendig for Statnett å utstyre kontrollørene med effektive verktøy. Norske værforhold gjør at vanlige pc-er egner seg dårlig for jobben. Løsningen ble å utstyre alle kontrollørene med Panasonics robuste Toughbook CF-19.

Kontrollørene Morten Sivertsen og Thomas Sandberg er et av mange kontrollteam. De er ute i felten og kontrollerer at det ikke er skader på ledninger, master og glasskåler, og at trær og busker ikke vokser for nære ledningene.

Thomas Sandberg fra Statnett ontrollerer ledninger.

«Tidligere måtte vi følge ledningene til fots og skrive rapporter i store permer med penn og papir. Hvert ark var tilpasset hvert spenn og vi tegnet trær og skader inn på arket. Det var tungt og ikke helt problemfritt når det regnet, snødde eller var veldig kaldt», forteller Sivertsen.

Han har lang erfaring fra yrket og husker denne tiden godt.

«Vi hadde også papirkart som vi brukte for å finne frem til master og ledninger, men det krevde lang erfaring og god kjennskap til skogene og terrenget for å finne frem til spesifikke master som krevde oppsyn. Det var manuelt arbeid som tok lang tid», fortsetter Sivertsen.

I sitt arbeid bruker kontrollørene ARC Pad, et program som ikke er avhengig av nettoppkobling når de er ute i felten. Programmet har detaljerte kart over strømnettet i hele landet som aktiveres med GPS-funksjonen på Toughbook-en. På denne måten vet kontrollørene nøyaktig hvor de er til enhver tid.

«Når vi for eksempel oppdager trær som står for nære strømlinjene kan vi enkelt markere dette i rapporten vår og importere inn nøyaktige GPS koordinasjoner i systemet. Tilbake i bilen docker vi Toughbook-en for nett og batterilading. Rapporten blir umiddelbart synkronisert med hoved-serveren hos Statnett. En arbeidsordre blir sendt til et beredskapsteam som rykker ut for å fikse hindringenGPS-koordinatene gjørat 2

beredskapsteamet enkelt finner frem til nøyaktig sted på kort tid og uten problemer. Dette er utrolig praktisk og tidsbesparende for alle parter», forteller Thomas Sandberg.

Toughbook CF-19 har flere nyttige funksjoner. I bilen brukes den som en PC som dockes og kobles til nett og server. I felten kan den enkelt foldes sammen til et nettbrett. Tilbake på kontoret kan den kobles til tastatur og skjerm og fungere fint som kontor-PC.

«Med Toughbook har vi alt vi trenger. Vi slipper tunge permer og kart, og vi slipper å bekymre oss for været.», forteller en fornøyd Thomas Sandberg. «Dessuten går vi ofte i ulendt terreng, og denne maskinen tåler både fall og en trøkk».

«Toughbook CF-19 er skreddersydd felten og har blitt helt uunnværlig verktøy for oss og vårt arbeid», avslutter Morten Sivertsen i Statnett.

Powered by Labrador CMS