SMARTBRILLE FOR SPILL, FILM OG JOBB

– BT-200 kan brukes til å se film, 3D-grafikk i jobbsammenheng, eller man kan få en helt ny spillopplevelse for eksempel ute i skogen.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Epsons Dag Inge Larsen når vi møter ham på messen ISE (Integrated Systems Europe) i Amsterdam.

– Google har gått foran og skapt mye oppmerksomhet rundt smartbriller. Vårt produkt er en high end-versjon av dette, sier Larsen.

Moverio BT-200 kommer i butikkene i mai, og vil koste 6.000 kroner. Dette er Epsons andre generasjons gjennomsiktige binokulære smartbriller. De er halvparten så store og 58 prosent lettere, vekten er 88 gram, enn forgjengeren BT-100. Ved hjelp av sensorteknologi, som et forovervendt kamera, gyroskop, GPS-system og akselerometer, skal enheten forstå brukerens bevegelser og verden rundt dem.

Via linser blir bildet projisert på brilleglasset, som fungerer som et slags lerret

– Vi kommer til å selge disse i forbrukermarkedet og til profesjonelle. Brillene er transparente, slik at man for eksempel kan bruke dem på en flyplass uten å være redd for at noen skal stjele bagasjen som står ved siden av, sier Larsen.

– Hvordan oppleves størrelsen på bildet du ser i brillene?

– Den varierer avhengig av hvor du retter blikket, og vil oppleves som større i et stort rom. Bildefeltet tilsvarer det du ser i en kinosal, sier Larsen.

BT-200 skal gi brukeren en tilsynelatende skjermstørrelse på opptil 320 tommer, eller 812 centimeter, i  kvart HD-oppløsning (qHD). Hvis man ser for eksempel 4K-innhold, vil BT-200 nedskalere bildet.

Android-basert

En kabel fører til styrings- og kontrollenheten, som er Android-basert. Brukerne kan se 2D- og 3D-filmer med integrert Dolby Digital Plus-lyd, lyden får man via en minijack-utgang i brillene og det følger med øreplugger.

Kontrollenheten har et styrefelt med flerberøring, og kjører på en 1,2 GHz tokjernersprosessor. Via wifi kan man laste ned applikasjoner etter som de lanseres. Internminnet er 8 GB, og kan økes til 32 GB med et SD-kort. BT-200 kan også kobles til andre enheter via blåtann 3.0, DLNA og Miracast, slik at man kan strømme innhold direkte til brillene. BT-200 har batterikapasitet til seks timers drift.

– Brillene har to projektorer, en på hvert øye, med led-lys. Disse er basert på samme teknologi, HTPS, som vi bruker i våre projektorer. Via linser blir bildet projisert på brilleglasset, som fungerer som et slags lerret. Hvis man er i et lyst miljø kan man sette på det medfølgende solbrilledekselet. BT-200 kan også settes utenpå brillene, hvis man bruker det, sier Larsen.

– Til hvem vil dere selge flest briller; forbrukere som vil se film eller spille, eller til det profesjonelle markedet?

– I første omgang til forbrukere, men det satses også sterkt på de profesjonelle. I begge segmenter er vi avhengig av i hvor stor grad det blir utviklet applikasjoner, sier Larsen.

Augmented Reality

Epson har opprettet et eget nettsted for utviklere, Moverio Apps Market. Her skal det finnes nødvendige verktøy og informasjon for at tredjepartsaktører skal kunne utvikle apper for Moverio BT-200, som har det åpne operativsystemet Android. Epson ser for seg at BT-200 skal bli et effektivt visuelt verktøy for en rekke kommersielle og bransjespesifikke formål, som opplæring, logistikk, forskning, medisin, sikkerhet og utdanning.

– Til den forrige modellen ble det for eksempel utviklet en løsning for arkitekter, som kunne se tegningene sine og snu dem rundt i 3D, sier Larsen.

Han sier AR, eller Augmented Reality, er en trend i den øvre delen av spillmarkedet.

– BT-200 er forberedt på å utnytte AR-mulighetene som vil komme maksimalt. Man trenger ikke lenger sitte stille og spille, men kan ut i skogen og oppleve ting, delta interaktivt i et miljø der det dukker opp fiender og venner på skjermen, sier Larsen.

AR vil si at den fysiske, virkelige verden forsterkes med datagenererte sanseinntrykk som video, grafikk, lyd og GPS-data. En bruksmulighet kan være veivisning og tips i brilleglassene når man besøker et nytt sted.

I Amsterdam viste Epson også sin nye etikettskriver Labelworks LW-600P.

– Denne er verdens minste, og er rettet både mot private og bedrifter. Via blåtann kan den styres fra håndholdte enheter, utstyrt med applikasjonen Epson Ilabel, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS